selam şu muayene işini tam detaylı anlatabilirmisin
Dostum anlatayım tabi..
Öncelikle lazım olan evraklar
1-Trafik Sigortası günü geçmemiş olacak.
2-Egzos Muaeyene günü geçmemiş olacak
3-Trafik Cezası ve Pul borcu olmayacak
4- Muaeyene tarihi geçmiş ise geçen her ay için %5 gecikme zammı alınıyor.
5-LPGLİ araçlar için bildiğim kadarıyla Sızdırmazlık raporu ile ilgili bir sorun olmayacak. Benim araç benzinli o yüzden o konuda bir bilgim yok.
6-Benden istemediler ama Vergi dairesinden Aracın borcu olmadığına dair temiz kağıdı da istenen evraklar içerisinde..
www.tuvturk.com adresinde yazıyor. Detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.
Mümkünse randevulu olarak gidin. Sabahın köründe dikilmeye gerek yok. Gideceğiniz saat belli. çıkacağınız zaman belli.
Gelelim araç teknik ve mekanik durumlarına.
Ben yapmadım ama siz lütfen gitmeden önce aracın altını bir yıkatın. Özellikle motor bölümünün altını. Yoksa bende olduğu gibi gördüğü bir lekeyi adamlar motorda yağ kaçakları var diye yazıyorlar.
Genel anlamda da iç ve dış temizlik iyi olacaktır.
Reflektör 2 adet-İlk yardım çantası-Trafik Seti-Ve Yangın Tüpü dolum tarihi ve yeşil renkte olmasına dikkat edin.
Zaten randevulu giderseniz 15 dk. önceden sizi alıyorlar ve sıraya giriyorsunuz.
Girişte siz ödeme yaparken aldığınız numara var. muaeyene bu numaraya göre yapılıyor. Zaten kapıların yanında dijital göstergede numaranız ve hangi sırada aracınızın muayene yapılacağını takip edebiliyorsunuz. Unutmadan ödeme yapmadan önce içeri girince araç plakanızı yazıp bankadaki gibi sıra fişi alıyorsunuz. Bu fişte yazılan numara aynı zamanda araç muaeyene için dijital göstergeden de takip edilebiliyor.
Ve....yetkili sizi çağırıyor kulağınız araçların muaeyeneye alındığı girişlerde olsun. Bagajda stepne ve yukarda söylediğim teknik ekipmanlarla ilgili kontrol bitince görevli aracı sizden devralıyor. Aracı diğer çıkıştan alabilirsiniz diyor. Araç muayenesi yapılırken otomatik kepenkleri kapatıyorlar ve Araç sahiplerini içeri almıyorlar:)) Ve içeri fren testine gidiyor araç. Aynı banko üzerinde daha sonra aracın far ayarlarına, sinyallerine, sileceklerine ve cam suyuna bakılıyor. Sonrasında araç ön takım ve motorun altına akslara tekerlek içindeki körüklere ve egzoz bölümüne bakılıyor.
Benim raporda şunlar çıktı.
Kısa Far Ayarı yapılması gerekiyor.
Sol teker iç körük yerinden çıkmış (Bir gün önceden ben zaten görmüştüm. Ustaya sordum hafif kusur yazar dedi.

sürekli yapıyorlar yinede çıkıyor körük yerinden.
Motor: yağ kaçakları var.
Bizim araçlarla ilgili zaten far sorunu bir dünya meselesi:)) Benim aracımda yağ kaçağı falan yok ben bunu zaten biliyorum ama lütfen Obkavi dostum ve diğer arkadaşlarım aracınızın altını özellikle motot bölümünün altını yıkatın. Yıkatın ki bir arıza çıkmasın.
Ben yeni araç alacak olsam derim ki. Arkadaş bu aracın muaeyenedeki raporunu bana göster. Gösterki bende satın alacağım araçta ne var ne yok bileyim.
Aslında çok iyi ve geç kalınmış bir uygulama her ne kadar şikayet etsekte..
Muaeyene öyküsü bu kadar Obkavi dostum..