@yunus meriç bence yetrsiz bi link, arkadaş hava yastığının tanımını sormamışki hangi durumlarda açılır demiş.
@hacettepeli benim bildiklerime göre daha yakın bi açıklama yapmış.
Bu link e bakarsak benim 2009 da yaptığım kazada bırak hava yastığını komple arabanın havalanıp uçması gerekirdi.
2009 yılında 2006 model ford fiesta ile 2.köprünün üzerinde kaza yaptım araçta 5 kişi vardı ve hızım 80-100 arası 4 araç önümde Q7 ani fren yaptı arkasından 5 araç zincirleme kazaya girdik hiç birisinde emniyet kemeri takılı değilmiş ve airbag lar patlamadı.
Arabadaki hasarı söylüyeyim sağ aks kırıldı, tampon ve çamurluk parçalandı, standart jantları vardı kırıldı, lastik yarıldı şasi ciddi anlamda yamuldu, motordaki diğer hasarı saymıyorum. Bu şekilde bi kazada dahi airbag patlamadı. Aradan 1 sene geçti kardeşim otobanda spin atıp bariyerlere kafadan girip motora kadar kısalttı aracı 2 kazadada airbag açılmadı.
Bu olaylar canımı sıkınca ford u mahkemeye vermeyi düşündüm sonra yetkili servis ve ford türkiye gibi birimlerle yaptığım görüşme sonucu öğrendiğim. Kaza anında emniyet kemeri takılı değil ise airbag açılmıyormuş. Hatta emniyet kemeri ışığını söndürmek için toka satılıyor bi çoğumuzun aracında vardır o takılı olsa dahi açılmaz dediler.
Çalışma mantığı yukarıdaki link i daha basit bi dille anlatıcak olursak kemer takılı olursa direkteki kapalı olan kısımda dil veya mandal ne varsa kaza anında yolcu ön tarafa ani baskı uyguluyor tampondaki sensör + kemerdeki mandal ikisi aynı anda baskıya maruz kalınca içeride nasıl bi sistem var ise reaksiyona giriyor ve airbag açılıyor.
Benim bildiğim bu şekilde ama yeni araçlarda nasıl bi sistem var bilmiyorum. Bende 2005 vtec ls var aldığımdan beri yanıltıcı mandal kullanıyorum o yüzden muavin koltuğuna hiç dikkat etmedim
@hacettepeli nin dediği gibi artık yan koltuklardada ağırlık sensörü var. Bi yakınımda 2012 Qashqai var onda tek ben kullandığım zaman muavin koltuğu ukatılımı vermiyor ama yanımda birisi olursa ben kemeri taksam dahi o takmadığı için ötmeye devam ediyor.
Bunlar benim bildiklerim ve yaşadıklarım ama bu işi daha iyi bilen ve benim anlattıklarımda hatalı bi nokta varsa düzeltirse sevinirim.