Gönderen Konu: Airbag açılma sistemi  (Okunma sayısı 6860 defa)

semieh

Airbag açılma sistemi
« : Aralık 12, 2012, 09:09:05 ÖÖ »
Şunu herkes  farklı söylüyor kimisi diyor  kemer takılı değilse  airbag açılmaz.  kimiside   airbagin  kemerle alakası yoktur diyor .  İşin aslı nedir ?

hacettepeli

Ynt: Airbag açılma sistemi
« Yanıtla #1 : Aralık 12, 2012, 09:14:11 ÖÖ »
yenı sıstemde koltukta sensor var agırlık varsa acılıyor dıye bılıyorum.kazayı nerden yapıyorsan oraya en yakın  airbaglar acılıyo dıye bılıyorum kemerle falan alakası yok. ama bazı arabalar perte cıkıyo takla makla atıyo bı tane bıle aırbag acmıyo onuda anlamıs degılım :)

YUNUS MERİÇ

« Yanıtla #2 : Aralık 12, 2012, 12:33:34 ÖS »

savas

« Yanıtla #3 : Aralık 12, 2012, 01:31:42 ÖS »
@yunus meriç bence yetrsiz bi link, arkadaş hava yastığının tanımını sormamışki hangi durumlarda açılır demiş.
@hacettepeli benim bildiklerime göre daha yakın bi açıklama yapmış.

Bu link e bakarsak benim 2009 da yaptığım kazada bırak hava yastığını komple arabanın havalanıp uçması gerekirdi.
2009 yılında 2006 model ford fiesta ile 2.köprünün üzerinde kaza yaptım araçta 5 kişi vardı ve hızım 80-100 arası 4 araç önümde Q7 ani fren yaptı arkasından 5 araç zincirleme kazaya girdik hiç birisinde emniyet kemeri takılı değilmiş ve airbag lar patlamadı.
 Arabadaki hasarı söylüyeyim sağ aks kırıldı, tampon ve çamurluk parçalandı, standart jantları vardı kırıldı, lastik yarıldı şasi ciddi anlamda yamuldu, motordaki diğer hasarı saymıyorum. Bu şekilde bi kazada dahi airbag patlamadı. Aradan 1 sene geçti kardeşim otobanda spin atıp bariyerlere kafadan girip motora kadar kısalttı aracı 2 kazadada airbag açılmadı.

Bu olaylar canımı sıkınca ford u mahkemeye vermeyi düşündüm sonra yetkili servis ve ford türkiye gibi birimlerle yaptığım görüşme sonucu öğrendiğim. Kaza anında emniyet kemeri takılı değil ise airbag açılmıyormuş. Hatta emniyet kemeri ışığını söndürmek için toka satılıyor bi çoğumuzun aracında vardır o takılı olsa dahi açılmaz dediler.

Çalışma mantığı yukarıdaki link i daha basit bi dille anlatıcak olursak kemer takılı olursa direkteki kapalı olan kısımda dil veya mandal ne varsa kaza anında yolcu ön tarafa ani baskı uyguluyor tampondaki sensör + kemerdeki mandal ikisi aynı anda baskıya maruz kalınca içeride nasıl bi sistem var ise reaksiyona giriyor ve airbag açılıyor.

Benim bildiğim bu şekilde ama yeni araçlarda nasıl bi sistem var bilmiyorum. Bende 2005 vtec ls var aldığımdan beri yanıltıcı mandal kullanıyorum o yüzden muavin koltuğuna hiç dikkat etmedim :) 
@hacettepeli nin dediği gibi artık yan koltuklardada ağırlık sensörü var. Bi yakınımda 2012 Qashqai var onda tek ben kullandığım zaman muavin koltuğu ukatılımı vermiyor ama yanımda birisi olursa ben kemeri taksam dahi o takmadığı için ötmeye devam ediyor.

Bunlar benim bildiklerim ve yaşadıklarım ama bu işi daha iyi bilen ve benim anlattıklarımda hatalı bi nokta varsa düzeltirse sevinirim.

gecetilkisi

« Yanıtla #4 : Aralık 12, 2012, 02:38:48 ÖS »
airbağ a oldum olası güvenmem ben zaten en sağlam güvenlik emniyet kemeri emniyet kemeri takılmadığı zaman boyun bile kırabiliyormus bu meret

poseidon999

« Yanıtla #5 : Aralık 12, 2012, 03:07:57 ÖS »
Emniyet kemeri takılı değilken airbag açılmaması gibi bir durum yok.
Yani emniyet kemeri takılıykende değilken de airbag açılır.

Bu tartışmayı daha önce de yaptık burada mı hatırlamıyorum ama
kullanma kılavuzundan açık bir örnek ile açıklamıştım.

Yeni sistem airbagli araçlarda çift fişek bulunur ve emniyet kemerinin takılı olmadığı algılanırsa sürücüye zarar vermemek için tek kademe airbag açılır. Takılı olduğu durumlarda önce ilk fişek arkasından milisaniyeler sonra ikinci fişek patlar ve airbag kademeli olarak tam açılır.
2005 yılında airbagleri patlamış 206'nın içinden arkadaşımı kendim çıkardım ve emniyet kemeri takılı değildi.

Mahir TÜRKMEN

« Yanıtla #6 : Aralık 12, 2012, 03:45:17 ÖS »
@YUNUS MERİÇ yayınladığı linkte resim ile göstermiş arkadaşlar tetikleyen faktörler ne diye .,

benim anladığım bu parça patlamayı yapan parça ve numaralara bakabilirsiniz neler tetikliyor yazı zaten detaylı anlatmış

1 - Gaz jeneratörü
2 - Elektrik soketi.
3 - Kemer
4 - Toplayıcı

paylaşım için tşkkr

poseidon999

« Yanıtla #7 : Aralık 12, 2012, 04:52:29 ÖS »
Yanlış anlaşılmaya ihtimal vermemek için konuyu buldum.
Yine bu forumda konuşmuşuz. Konu bu:

http://www.teamhondaturkey.com/forum/new_civic_07_fk/emniyet_kemeri_takili_degilse_hava_yastiklari_patlamazmi-t46172.20.html

Konu içinde bir bölüm:

2010 Civic kitapçığında sayfa 31'de Hava Yastıklarınızla İlgili Ek Bilgiler kısmında aşağıdaki satır yer alıyor.
Çok açık ve net.

"Koltukta oturan kişinin kemeri bağlı
değilse, hava yastığı kişinin daha fazla
korumaya ihtiyaç duyması nedeniyle biraz
daha alçak bir eşikte açılır."

Kitapçığı indirip okumak isteyenler için linkini atıyorum.
Hava Yastıklarınızla İlgili Ek Bilgiler kısmında
Sayfa 31 'i dikaktli okumanızı tavsiye ediyorum.
http://www.4shared.com/document/oCISFy4b/3TSNB610_all_pages.html

Link hala aktif mi bilmiyorum ama en çok 2006-2010 civic'i olan biri bu kısmın fotoğrafını çekip koyabilir.

baron12

« Yanıtla #8 : Aralık 12, 2012, 05:51:40 ÖS »
emniyet kemeri takılı olması sartıyla videoyu izleyin
http://www.uzmantv.com/arac-hava-yastiklari-nasil-calisir

poseidon999

« Yanıtla #9 : Aralık 12, 2012, 08:06:54 ÖS »

Sonuç olarak emniyet kemeri takılı değilse airbag açılmaz mı diyor?

baron12

« Yanıtla #10 : Aralık 12, 2012, 09:43:49 ÖS »

anladığım kadarıyla öyle airbag tetıkleri emniyet kemeri takılı olunca alıyor srs emniyet kemerinden airbagleri aktif hale getiriyr muş

Sonuç olarak emniyet kemeri takılı değilse airbag açılmaz mı diyor?

poseidon999

« Yanıtla #11 : Aralık 12, 2012, 09:51:29 ÖS »
Bahsettiğim Civic kitapçığındaki bölüm bu.
Çok açık değil mi?