Gönderen Konu: civic şanzıman çalışması ile ilgili bilgi  (Okunma sayısı 4856 defa)

necdet

civic şanzıman çalışması ile ilgili bilgi
« : Mart 21, 2012, 04:53:36 ÖS »
merhaba,
2009 model otomatik Honda Civic kullanıyorum.
Motorun ya da şanzımanın yapış olduğu aşağıdaki işlemle ilgili, olayın tekniğinin nasıl gerçekleştiğine dair tatmin edici bir bilgi alamadım. ( genelde, araba vites değiştirmiyor bu işi V-TEC özelliği yapıyor deniliyor )

Örneğin ayağınız gaza hafif basılı 90-100 km. süratle, yaklaşık 2000 devirde gidiyorsunuz. Araç 5.viteste...
Hafif bir eğime geldiğinizde, ya da gaza çok hafif biraz daha bastığınızda devir saati 2000 devirden, 2700-2800 devirlere çıkıyor, fakat araç hala 5.viteste.. ( bu durumda iken motordan bir vibrasyon da geliyor, sanki motor farklı bir çalışma profiline geçiyor ) Biraz daha gaza basarsanız şanzıman vitesi 4 e alıyor..
Bu durumun nasıl gerçekleştiğine dair teknik bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim..
tşk.

TUNÇ99

Ynt: civic şanzıman çalışması ile ilgili bilgi
« Yanıtla #1 : Mayıs 02, 2012, 09:47:23 ÖS »
hocam bende de 2008 otomatik  var ama bukadar dikkat etmemiştim söylediklerini.bilen varsa yazsın bende merak ettim doğrusu şimdi.

mertkan677

« Yanıtla #2 : Mayıs 02, 2012, 10:01:21 ÖS »
Bendede aynı şekilde. Şanzımanla değil motorun ekonomi modu vs dedikleri şey sanırım bu ama bende tam olarak bilmiyorum bilen bilgilendirsin.

canguder

« Yanıtla #3 : Mayıs 02, 2012, 10:15:58 ÖS »
vites değişimlerini ecu ayarlar. i-vtec sistemini yine ecu ayarlar ancak şanzımanla hiç bir ilgisi yoktur. i-vtec subap zamanlamasını ayarlayarak yakıt tasarrufu sağlar. vites değişimlerine müdahele etmez.

tenten_cc

« Yanıtla #4 : Mayıs 03, 2012, 12:16:36 ÖS »
Abi ben de 2007 civic otomatik var ve ben de şanzıman sisteminin nasıl çalıştığını yani adı (dsg vb.) artıları eksileri hala öğrenemedim bilen varsa lütfen anlatsın okuyalım, forumu da çok araştırdım başka yerde de yazdım ama net bir cevap alamadım. kullanmaktan çok mennunum kesinlikle ama teknik bilgi de lazım.. teşekkürler

Carismatiq

• Mustafa
« Yanıtla #5 : Mayıs 03, 2012, 12:34:41 ÖS »

Merhaba,

Otomatik vitesli araçlarda özellikle yeni nesil otomatiklerde şanzıman robotu (beyin) bulunuyor ayrı olarak, sensörlerden ve ecudan almış olduğu bilgiler ile yol durumu ve şartlarına göre vites değiştirmeyi sağlıyor diye biliyorum.Mantık bu şekilde yani daha bilgili arkadaşlar bu konuda daha aydınlatıcı bilgi verebilir..

tenten_cc

« Yanıtla #6 : Mayıs 05, 2012, 04:53:36 ÖS »

Merhaba,

Otomatik vitesli araçlarda özellikle yeni nesil otomatiklerde şanzıman robotu (beyin) bulunuyor ayrı olarak, sensörlerden ve ecudan almış olduğu bilgiler ile yol durumu ve şartlarına göre vites değiştirmeyi sağlıyor diye biliyorum.Mantık bu şekilde yani daha bilgili arkadaşlar bu konuda daha aydınlatıcı bilgi verebilir..

teşekkürler :) daha fazla bilgisi olan arkadaşlar varsa gerçekten iyi olur..

gürhan72

« Yanıtla #7 : Mayıs 05, 2012, 05:05:12 ÖS »
2008 otomatik kullanıyorum, benim bildiğim son ileri vitesimiz iki kademeli. yani son vitese geçtiğinde gaza fazla yüklenmez ve hızı makul seviyede sabitlerseniz aracın devri birden ve kısa süre sonra düşerek aracı ekonomik seyir moduna alıyor. o nedenle düz yolda 90 km sabit hızda aracın devri 1800 rpm civarında kalıyor. ancak hızlanmak isteyip gaza yüklendiğinizde duruma göre önce normal moda geçiş yapıyor sonra gerekirse vites düşürerek hızlanıyor.

necdet

« Yanıtla #8 : Mart 18, 2013, 03:58:30 ÖS »
arkadaşlar,

en sonda gürhan hocam'ın yorumu mantıklı gibi..
bu kademeli geçişi 3. ve 4. vitestede araç yapıyor mu ? bir kontrol edeceğim..

CelloCeylo

« Yanıtla #9 : Mart 18, 2013, 06:10:48 ÖS »

Merhaba,

Şanzuman robotu derken neyi kasdettiğinizi bilemiyorum ama , bu ifade daha çok Toyota'daki MMT yani MULTI MODE TRANSMISSION otomatik şanzumandaki debriyaj robotunu hatırlattı bana . Oradaki sistem şöyle işliyor . Araçta debriyaj pedali yok ama sistem içerisindeki robot sizin yerinize debriyaja basıyor vites geçişlerinde . Bunun amacı ise , düz vitesler kadar ekonomik bir otomatik vites araç yapmak . Fakat bu şanzuman yeni ve bayağı bir şikayet var hakkında .

Honda şanzumanlarında ise bir robot yok bildiğim kadarıyla ...