Gönderen Konu: Kaç Km'dir Lpg Kullanıyorsunuz?  (Okunma sayısı 18835 defa)

honda2002

Ynt: Kaç Km'dir Lpg Kullanıyorsunuz?
« Yanıtla #25 : Nisan 12, 2012, 09:55:48 ÖS »
3 Saat olayını ilk defa duydum. Teknik açıklaması varsa paylaşırsan sevinirim.
Evet lpg benzinli motora zararlı (Uzun vadede)
Ayrıca 15 dk da motor soğuduğu nerede görülmüş.
Ben hep ışınların sönmesini beklerim çalıştırırken. (Şimdiye kadar 15 kere beklememişimdir (16 17 aydır))
Çok sükür çalışmamazlık yapmadı.
Motor ve nihayetinde subap yataklarının/subapların bir nebze soğuması için kontağı kapatmak gerekiyor dedi. Elbette motor tamamen soğumuyor zaten. Sadece motor ısısı düşüyor.
Benim sorum "Lpg li araçlarda subap yuvaları -aşırı ısıdan- zarar görüyor, nasıl engel olunabilir" idi. Onun yanıtı da bu oldu.
Kendisi Toyotada da çalışmış bir Honda mühendisi. Bilgisine güvendim. Bayağı bir sohbet ettik. Olayın derinine insem ve sürekli yanıtını sorgulasam benimle o kadar süre bilgisini paylaşmazdı herhalde :)

kadirkucuk

« Yanıtla #26 : Nisan 12, 2012, 09:57:13 ÖS »
Abi benim durum tam olarak şöyle: Sabah öğle akşam farketmiyor aracı ilk çalıştırmamda (yarım kontak yapıp ışıkların sönmesini bekliyorum ve her zaman böyle yapıyorum) 4-5 saniye geç çalışıyor. kapatıp tekrar çalıştırdığımda hemen alıyor. Ama kapatıp 10-15 dakika beklersem yine geç alıyor. Bu ayın sonunda servise göstereceğim zaten, sence nedir bu sıkıntı abi, her ne kadar aşırı olumsuz etkisi yok gibi gözükse de yavaş yavaş can sıkmaya başladı..

Açıkçası pek bir fikrim yok bu konuda uzman değilim.
Ancak belki şunlar olabilir;

Boğaz kelebeği temizliği gerekebilir. (Bana gerekiyor denmişti)
Sübap ayarı gerekebilir. (LPG li araçlarda 20 binde 1 gerekiyor diyorlar)
Marş kömürleri bitiyor olabilir (Benim araçta olabilen bir durum)
Sanırım sübap ayarı abi bendeki sıkıntıya en çok uyan olay bu servise gidince ayarlama yaptıracağım sonucu da bildiririm burdan.

honda2002

« Yanıtla #27 : Nisan 12, 2012, 10:02:30 ÖS »
Abi benim durum tam olarak şöyle: Sabah öğle akşam farketmiyor aracı ilk çalıştırmamda (yarım kontak yapıp ışıkların sönmesini bekliyorum ve her zaman böyle yapıyorum) 4-5 saniye geç çalışıyor. kapatıp tekrar çalıştırdığımda hemen alıyor. Ama kapatıp 10-15 dakika beklersem yine geç alıyor. Bu ayın sonunda servise göstereceğim zaten, sence nedir bu sıkıntı abi, her ne kadar aşırı olumsuz etkisi yok gibi gözükse de yavaş yavaş can sıkmaya başladı..

Açıkçası pek bir fikrim yok bu konuda uzman değilim.
Ancak belki şunlar olabilir;

Boğaz kelebeği temizliği gerekebilir. (Bana gerekiyor denmişti)
Sübap ayarı gerekebilir. (LPG li araçlarda 20 binde 1 gerekiyor diyorlar)
Marş kömürleri bitiyor olabilir (Benim araçta olabilen bir durum)
Sanırım sübap ayarı abi bendeki sıkıntıya en çok uyan olay bu servise gidince ayarlama yaptıracağım sonucu da bildiririm burdan.

eyvallah.
Bende rölanti devrinde de araç stop edecek gibi de oluyordu ilk lpg taktırdığım zamanlar. Bana yok rölanti motoru temizliği yok boğaz temizliği vs dediler. Sonra kendi kendine düzeldi. Araç lpg ye mi alıştı ne :)

Ancak bu geç çalışma bazen oluyor. Bende çözersen sorunu buradan paylaşırım.

Mehmetttt

« Yanıtla #28 : Nisan 12, 2012, 10:18:45 ÖS »
Çok güzel bir konu olmuş, Lpg taktırmayı düşünen arkadaşlar, taktıran ve fazla km yapan arkadaşların paylaştıkları tecrübelerden yararlanırlar. Arkadaşlar kaç km dir hangi marka kiti kullandıklarını ve sorun yaşayıp yaşamadıklarını paylaşırlarsa çok güzel olur.

dadasonur

« Yanıtla #29 : Nisan 13, 2012, 12:05:12 ÖÖ »
yok mu şöyle 100 bin ve üstü km lpg ile kullanıp hiç sorun yaşamayan iyi ki taktırmışım diyen...

becoca

• __ByR@Mm__
« Yanıtla #30 : Nisan 13, 2012, 07:59:27 ÖÖ »
3 Saat olayını ilk defa duydum. Teknik açıklaması varsa paylaşırsan sevinirim.
Evet lpg benzinli motora zararlı (Uzun vadede)
Ayrıca 15 dk da motor soğuduğu nerede görülmüş.
Ben hep ışınların sönmesini beklerim çalıştırırken. (Şimdiye kadar 15 kere beklememişimdir (16 17 aydır))
Çok sükür çalışmamazlık yapmadı.
Motor ve nihayetinde subap yataklarının/subapların bir nebze soğuması için kontağı kapatmak gerekiyor dedi. Elbette motor tamamen soğumuyor zaten. Sadece motor ısısı düşüyor.
Benim sorum "Lpg li araçlarda subap yuvaları -aşırı ısıdan- zarar görüyor, nasıl engel olunabilir" idi. Onun yanıtı da bu oldu.
Kendisi Toyotada da çalışmış bir Honda mühendisi. Bilgisine güvendim. Bayağı bir sohbet ettik. Olayın derinine insem ve sürekli yanıtını sorgulasam benimle o kadar süre bilgisini paylaşmazdı herhalde :)

Şimdi oldu. Senin soruna uygun cevabı vermiş .

Teşekkürler...

Karahan

• Fatih_K
« Yanıtla #31 : Nisan 13, 2012, 08:05:56 ÖÖ »
Servise özellikle sordum 60 000 diye ısrar ettiler. Garanti olduğu için önemsemiyorum.Birşey olursa Anahtarı önlerine atar çıkarım.Sonuçta servis bakımlı araç.
Ben de 60 bin diye biliyordum.

MUHBİR26

« Yanıtla #32 : Nisan 13, 2012, 08:38:05 ÖÖ »
Arkadaşlar bende taktıralı 11.000 km oldu teleflex gfı kit.honda civic 2010 premium. uzun süreli beklenen çalıştırmalarda (sabahları özellikle) ilk marşta çalışmıyor ikincisinde de öksürerek alıyordu.servise götürdüm süpap ayarı dediler.dün yaptrıdım usta süpaplar sıkışmış dedi.20.000 km de yaptırmam gerektiğini söyledi.arabanın çekişi falan düzeldi gayette iyi oldu.

müsaitbiyerde

« Yanıtla #33 : Nisan 13, 2012, 08:52:41 ÖÖ »
Yağ değişimini en geç 10 bin de bir olmak üzere genellikle 8 bin de bir yaptım şimdiye kadar. Castrol 10-40 kullandım.

Geçmiş olsun.
Benim danıştığım Honda Yetkili Servis uzmanı aracı devirli kullanıp fazla sıkıştırmadığın sürece, uzun süreli LPG de seyahat etmediğin sürece (ki bunun anlamı maksimum 3 saat dedi) sübaplarla ilgili sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.

Sizin kullanımınız böyle mi idi ?

Bu arada LPG de 100 bin km yi devireni biliyorum.
Dostum aracı genellikle sakin kullanırım. çok nadir de olsa 7-8 saatlik bi kaç tane yolculuğum var. Araç zaten sıralı olduğu için hep benzinle çalışıyor. Önceki aracım reno clio idi. Onda da lpg taktırmıştım ve 75 bin km lpg de bindikten sonra sattım. Sattığım arkadaş tanıdık olduğu için biliyorum araç şu anda lpg de 110 bin yaptı. Ama bizim hondaların subapları daha hassas demekki.

gecetilkisi

« Yanıtla #34 : Nisan 13, 2012, 09:33:09 ÖÖ »
dökme gaz da nedir su ucuz gazlardan mı ben hep ucuz diye oralardan alıyorum.

CAGLAR28

« Yanıtla #35 : Nisan 13, 2012, 10:00:23 ÖÖ »
geçtiğimiz haftasonu bakım yaptırdım aracıma 27 bin km dir lpg li kullanıyorum 6 binde yağı değiştirdim bu sefer yağ tam 4 litre çıktı hiç azalma yokmuş.filtre de değişti doğal olarak.daha önce 10 bin olduğunda lpg filtre değişimi de yapıldı iki kere 11,500 21,500de

kadirkucuk

« Yanıtla #36 : Nisan 13, 2012, 05:07:14 ÖS »
Arkadaşlar bende taktıralı 11.000 km oldu teleflex gfı kit.honda civic 2010 premium. uzun süreli beklenen çalıştırmalarda (sabahları özellikle) ilk marşta çalışmıyor ikincisinde de öksürerek alıyordu.servise götürdüm süpap ayarı dediler.dün yaptrıdım usta süpaplar sıkışmış dedi.20.000 km de yaptırmam gerektiğini söyledi.arabanın çekişi falan düzeldi gayette iyi oldu.

Hocam işte olay bu artık yüzde doksan sübap ayarı diyebilirim teşekkürler paylaşımın için..

carousal

« Yanıtla #37 : Nisan 13, 2012, 10:30:20 ÖS »
honda2002, bence lpg ile 3 saat uzun yol yapma olayı biraz şehir efsanesi. Zira taksiciler araçlarını günün neredeyse 10-15 saati aktif kullanıyorlar ve bu araçlar canavar gibi çalışıyorlar. Ben lpg kitini taktırdığım bayide sordum, 100 bini bırak 300 bini deviren taksiciler var.

3 saat uzun yoldan sonra yarım saat mola verince hem sürücü dinlenir, hem de motor nefes alır. Ama motorun soğuyacağını düşünmemek lazım. Motor bloğu kaput açıkken minimum 6 saat sonra soğuyor. Üsteilk bu ısınma da yaklaşık 3-4 km içerisinde oluşuyor.

Belki bu durum sürekli lpg ile şehirler arası yol gidenler için geçerli bir durumdur, ama senede 1 uzun yola çıkanlar için zarar oluşturacağını düşünmüyorum. Tabi araç sürekli yüksek devir çevirmiyor ya da yüksek süratlerde gitmiyorsa.

Aslında anlatmak istediğim normal bir sürücü risk oluşturacak limit değerlere kolay kolay gelmez. Arabanın bakımı tamamsa bir problem olmaz.
« Son Düzenleme: Nisan 13, 2012, 10:31:55 ÖS Gönderen: carousal »

CAGLAR28

« Yanıtla #38 : Nisan 13, 2012, 10:33:11 ÖS »
kesinlikle böyle bişey olamaz kuzenim taksici benim.önceki era 470 binde ankaraya satıldı araç hala gidiyordu miyadı dolmuştu ama daha ne sekman yedi ne hiçbi sıkıntı yoktu.şimdiki 130 bine geldi böyle bişey yok üç saat dinlen filan

honda2002

« Yanıtla #39 : Nisan 13, 2012, 10:45:40 ÖS »
honda2002, bence lpg ile 3 saat uzun yol yapma olayı biraz şehir efsanesi. Zira taksiciler araçlarını günün neredeyse 10-15 saati aktif kullanıyorlar ve bu araçlar canavar gibi çalışıyorlar. Ben lpg kitini taktırdığım bayide sordum, 100 bini bırak 300 bini deviren taksiciler var.

3 saat uzun yoldan sonra yarım saat mola verince hem sürücü dinlenir, hem de motor nefes alır. Ama motorun soğuyacağını düşünmemek lazım. Motor bloğu kaput açıkken minimum 6 saat sonra soğuyor. Üsteilk bu ısınma da yaklaşık 3-4 km içerisinde oluşuyor.

Belki bu durum sürekli lpg ile şehirler arası yol gidenler için geçerli bir durumdur, ama senede 1 uzun yola çıkanlar için zarar oluşturacağını düşünmüyorum. Tabi araç sürekli yüksek devir çevirmiyor ya da yüksek süratlerde gitmiyorsa.

Aslında anlatmak istediğim normal bir sürücü risk oluşturacak limit değerlere kolay kolay gelmez. Arabanın bakımı tamamsa bir problem olmaz.

Olabilir.
Ancak açıkçası merak ediyorum bu sübap sıkıntısı konusunu.
Önlemek için ne yapılmalı bilmiyorum.
Tedbir olarak aklıma;
1-Aracı fazlaca üst devirlerde ve yüksek hızlarda kullanmamak.
2-Yağ, filtre vs değişim sürelerine daha çok dikkat etmek.
3-Motor arıza lambasını kesinlikle dikkate almak ve zengin/fakir karışım oluşumunu önlemek
4-LPG yi güvenilir istasyonlardan almak, olabildiğince rastgele alım yapmamak.
5-Sübap ayarlarını 20bin km de bir yaptırmak
6-Daha az benzin yakmak için LPG ye geçiş ısısıyla oynamamak/düşürmemek. Ne tavsiye ediliyorsa o süreye uymak.

Aklıma gelenler bunlar...

honda2002

« Yanıtla #40 : Nisan 13, 2012, 10:50:37 ÖS »
kesinlikle böyle bişey olamaz kuzenim taksici benim.önceki era 470 binde ankaraya satıldı araç hala gidiyordu miyadı dolmuştu ama daha ne sekman yedi ne hiçbi sıkıntı yoktu.şimdiki 130 bine geldi böyle bişey yok üç saat dinlen filan

Bir iki LPG kullanan taksici ile konuşmuştum.
Aracın bakımlarına uyduklarından, bakımı aksatmadıklarından bahsetti.
Taksiciler bakım zamanlarını iyi takip ederler ve uyarlar.
Normal kullanıcı ise bir bakmış araba 15 bin kmyi geçmiş 10 bin bakımını geçirmiş.
Arabasını satacak olur paraya kıyıp bakım yaptırmaz ekstradan 5-6 bin km bakımı geçik kullanır.
Ama taksi öyle değil.
Hal böyleyken taksi motoru kmsine oranla çok daha az yıpranıyor ve daha az arıza çıkartıyor gibime geliyor...

müsaitbiyerde

« Yanıtla #41 : Nisan 13, 2012, 11:40:22 ÖS »
Arkadaşlar benim aracımda bakımlıydı. Hiçbir zaman bakımlarını aksatmadım. Arabayı fazla zorlamadım. Evet taksiciler fazla km yapıyor. Ama civic kaç tane taksi var? Daha önce de söylediğim gibi benim önceki aracım da lpg liydi clio. Onda sorun yaşamadım. Ama her araç aynı değil işte. Bazı araçların subapları lpg de erken pes ediyor. Bu durum sadece benim aracıma özel bir durum da olabilir. Araçta üretim hatası olabilir ve lpg nedeniyle erken ortaya çıkmış olabilir. Ama ustaların söylediği şey honda ve toyotaların subapları lpg de erken pes ediyormuş. Onların yalancısıyım. Yoksa benzinde bu araçların en az 500 bini gördüğünü söylüyorlar.
« Son Düzenleme: Nisan 13, 2012, 11:41:56 ÖS Gönderen: müsaitbiyerde »

Mehmetttt

« Yanıtla #42 : Nisan 15, 2012, 12:14:10 ÖS »

Bir iki LPG kullanan taksici ile konuşmuştum.
Aracın bakımlarına uyduklarından, bakımı aksatmadıklarından bahsetti.
Taksiciler bakım zamanlarını iyi takip ederler ve uyarlar.
Normal kullanıcı ise bir bakmış araba 15 bin kmyi geçmiş 10 bin bakımını geçirmiş.
Arabasını satacak olur paraya kıyıp bakım yaptırmaz ekstradan 5-6 bin km bakımı geçik kullanır.
Ama taksi öyle değil.
Hal böyleyken taksi motoru kmsine oranla çok daha az yıpranıyor ve daha az arıza çıkartıyor gibime geliyor...
Öncelikle karşılaştırma yapılan araçlar era, clio gibi dohc motor veya değişken sübap zamanlaması olmayan motorlara sahip araçlardır. Bu araçlarda kullanılan motor kapakları sübap yuvaları ve sübaplar alaşım olarak yeni nesil morlara sahip araçların kullandığından farklıdır. Şu an yeni nesil zamanlı motorlarda hem sessiz çalışması hem de daha ekonomik olması için silindir kapaklarındaki aleminyum oranı yüksek ve eski kapaklarda olduğu gibi çelik subap yuvası bulunmadığından sıkıntı çıkartabiliyor. Eski nesil dediğimiz değişken zamanlamaya sahip olmayan subap sistemine sahip motorlarda hiçbir sorun yaşanmamaktayken op-el-to-yota-hon-da gibi yeni nesil magnezyum alaşımlı sübap kullanan akıllı motora sahip araçlarda sorun yaşanmakta. Bu markalar arsında en şanslı olan bizim hondalarımız çünkü bizim motorlarda sübap ayarı rahatlıkla yapılabilmekte ve sıkışan ve tam kapanmayan dışarıda kalan sübapların yanmasının önüne geçebilmekte. Önemli olan hangi kitin yazılımının bizim araçlara uygun olduğunu bilmek ve doğru montaj yapılmasını sağlamak ve red line dediğimiz yüksek devirlerde aracın uzun süre kullanılmamasını sağlamak. örneğin babamın arabası dohc motora sahip bir araçtı ben de iki yıl sonra aynı markanın eco-tech motora sahip aynı model aracını aldım ve iki araçta da 0 km de tüp takıldı aynı marka, montaj aynı yerde aynı usta yaptı ama dohc motora sahip babamın aracı daha bir kez motor arıza ışığı yakmamışken ve rutin bakım dışında bir şey yapılmamışken benim aracım servisten çıkamadı en son motor açıldı ve sübaplar sübap yatakları değişti 45000 km de oldu bu başıma gelenler babamın aracı da 60000 km yi devirdi.  Yeni nesil motorlardaki sıkıntı bu yüzden arkadaşlar kullanılan malzemelerdeki alaşım nedeniyle.

ZAFER_37

« Yanıtla #43 : Nisan 24, 2012, 01:34:10 ÖS »
Sonuç olarak şunu söyleyebilirmiyiz???::::lpg bu araçlara göre bi yakıt değil.....Kaç sayfa yazdık daha bi 100 bin diyen çıkmadı

ed35

« Yanıtla #44 : Nisan 24, 2012, 01:50:51 ÖS »
Sonuç olarak şunu söyleyebilirmiyiz???::::lpg bu araçlara göre bi yakıt değil.....Kaç sayfa yazdık daha bi 100 bin diyen çıkmadı
Eski 2008 1.6 elegance aracımda 90bin km kullandım en ufak problem olmadı sadece 1 kere subap ayarı yapıldı,ancak aracın ve lpg'nin bakımı günü gününe yapıldı ;)

Mehmetttt

« Yanıtla #45 : Nisan 24, 2012, 09:21:39 ÖS »
Eski 2008 1.6 elegance aracımda 90bin km kullandım en ufak problem olmadı sadece 1 kere subap ayarı yapıldı,ancak aracın ve lpg'nin bakımı günü gününe yapıldı ;)

Hangi kit takılıydı aracınızda acaba?

dadasonur

« Yanıtla #46 : Nisan 24, 2012, 09:27:31 ÖS »
90 bin km tamamında mı lpg de kullandınız birde ilerleyen kmlerde herhangi bir problem oldumu çekişte azalma motorda ses değişme vb...

ed35

« Yanıtla #47 : Nisan 24, 2012, 09:31:28 ÖS »

Hangi kit takılıydı aracınızda acaba?
Landirenzo takılıydı,doğalgaz dönüşümlü olan kitiydi.

ed35

« Yanıtla #48 : Nisan 24, 2012, 09:33:20 ÖS »
90 bin km tamamında mı lpg de kullandınız birde ilerleyen kmlerde herhangi bir problem oldumu çekişte azalma motorda ses değişme vb...
Yok be hocam 20k'de ne ise 90k de oydu,çekiş filan bu sistemlerde düşmez,eski şahinlerdeki karbüratörlü sistemlerde düşer...
Dediğim gibi bakım konusuna hassasım ama hiç aksatmadan lpg ve araç bakımını yaptırdım her 10binde lpg filtrelerini değiştirdim ve oda beni üzmedi.

ZAFER_37

« Yanıtla #49 : Nisan 24, 2012, 09:37:05 ÖS »
Yok be hocam 20k'de ne ise 90k de oydu,çekiş filan bu sistemlerde düşmez,eski şahinlerdeki karbüratörlü sistemlerde düşer...
Dediğim gibi bakım konusuna hassasım ama hiç aksatmadan lpg ve araç bakımını yaptırdım her 10binde lpg filtrelerini değiştirdim ve oda beni üzmedi.
dediğiniz gibi bakımlarınıo aksatmazsak bende sorun olmayacağını düşünüyorum,zaten 10 sene bnecek değiliz yani...)