honda2002, bence lpg ile 3 saat uzun yol yapma olayı biraz şehir efsanesi. Zira taksiciler araçlarını günün neredeyse 10-15 saati aktif kullanıyorlar ve bu araçlar canavar gibi çalışıyorlar. Ben lpg kitini taktırdığım bayide sordum, 100 bini bırak 300 bini deviren taksiciler var.
3 saat uzun yoldan sonra yarım saat mola verince hem sürücü dinlenir, hem de motor nefes alır. Ama motorun soğuyacağını düşünmemek lazım. Motor bloğu kaput açıkken minimum 6 saat sonra soğuyor. Üsteilk bu ısınma da yaklaşık 3-4 km içerisinde oluşuyor.
Belki bu durum sürekli lpg ile şehirler arası yol gidenler için geçerli bir durumdur, ama senede 1 uzun yola çıkanlar için zarar oluşturacağını düşünmüyorum. Tabi araç sürekli yüksek devir çevirmiyor ya da yüksek süratlerde gitmiyorsa.
Aslında anlatmak istediğim normal bir sürücü risk oluşturacak limit değerlere kolay kolay gelmez. Arabanın bakımı tamamsa bir problem olmaz.
Olabilir.
Ancak açıkçası merak ediyorum bu sübap sıkıntısı konusunu.
Önlemek için ne yapılmalı bilmiyorum.
Tedbir olarak aklıma;
1-Aracı fazlaca üst devirlerde ve yüksek hızlarda kullanmamak.
2-Yağ, filtre vs değişim sürelerine daha çok dikkat etmek.
3-Motor arıza lambasını kesinlikle dikkate almak ve zengin/fakir karışım oluşumunu önlemek
4-LPG yi güvenilir istasyonlardan almak, olabildiğince rastgele alım yapmamak.
5-Sübap ayarlarını 20bin km de bir yaptırmak
6-Daha az benzin yakmak için LPG ye geçiş ısısıyla oynamamak/düşürmemek. Ne tavsiye ediliyorsa o süreye uymak.
Aklıma gelenler bunlar...