Merhaba ;
Katılmıyorum derken bunlar benim şahsi düşüncelerim değil bilimsel gerçekler
Size ne söyledim ;
1)LPG Tork artışı sağlamaz!
LPG dönüşümünden sonra teorik olarak tork artışı olması mümkün değil.
Araç biraz zengin ayarlanmışsa bir parça canlılık hissedilebilir ancak
bu durum geçicidir çünkü aracın orjinal ecu'su tekrar lambdayı 1
seviyesine getirmek için önlem alır.
Lambda 0,85 civarında en yüksek performans, lambda 1.15 civarında en
yüksek yakıt ekonomisi sağlanır. Ancak katalitik konvertörün en verimli
çalışabilmesi için lambda = 1 olmalıdır, ecu da bunun için uğraşır.
LPG ' de kayda değer güç ve tork artışı için sıkıştırma oranını
yükseltmek gerekir. Sıkıştırma oranı 13:1 civarında benzinden %10 - 15
daha güçlü ve torku yüksek bir motor elde edilebilir ancak bu sıkıştırma
oranıyla motorun benzinde çalışması mümkün olmaz.
AKSİNİ İDDİA EDİYORSANIZ LÜTFEN AÇIKLAYINIZ!!!
2)5000 RPM den sonra lpg tüketimi benzin tüketimine eş değerde olmaz!!!
LPG ile benzin farklı karakteristikte yakıtlardır. LPG' nin volumetrik verimi benzinden daha düşük olduğundan LPG' li araçlar benzine göre litre bazında daha fazla yakıt harcarlar.
Örnek olarak Benzin- LPG hesaplaması şöyle yapılır:
Benzin Alt kalorifik Gücü: 32.3 MJ/Dm3
LPG Alt kalorifik Gücü : 25.60 MJ/Dm3
Teorik yakıt eşdeğerlilik Katsayısı : 32.3/25.6= 1.26
Çıkan Rakam verimlilik katsayısı ile çarpılır (1,26x0,95=1,20)
Buradan 100 Km de 10 Litre benzin tüketen bir aracın LPG' de volumetrik olarak %20 daha fazla LPG tükettiği görülür bu teori sadece alt devirler için değil motorun tüm devirleri ve döngüleri için geçerlidir.Lpg sisteminin kullandığı enjektörler elektronik enjektör ise (Prins-BRC ) %20 LİK Katsayı bu devirler içinde geçerlidir .Hatta 5000 RPM den sonra motorun open loop dediğimiz döngüsünde bile geçerlidir.Öncelikle motorun iki döngüsü vardır ; bunlardan birincisi closed loop yani kapalı döngü ,diğeri ise open loop açık döngüdür ; closed loop'ta araç oksijen sensöründen aldığı verileri kullanarak yakıt düzeltmeleri yapar ; Open Loop’ ta ise aracın oksijen sensörü devreden çıkar ve benzin ecüsü herhangi bir düzeltme yapmaz. Ne hava yakıt geliyorsaolduğu gibi yanar ve egsozdan atılır.Open-loop 'a motor devri ve gaz kelebek - gaz pedalı pozisyonuna bağlı olarak girilir. Genel olarak 5000 rpm ve %90 pedal pozisyonundan sonra open-loop moduna girilir. Motor verebileceği en yüksek performansı vermek için bu moda girer. Lambda 0,80 civarına çekilir, avans arttırılır, EGR devre dışı bırakılır, turbo varsa, wastegate en yüksek basınç alınacak şekilde ayarlanır(katılımlara katıldığım turbo civic'te durum böyle:). Özetle motor, tüm emisyon ve ekonomi faktörleri gözardı edilip max. performans alınacak şekilde çalıştırılır .Ayrıca sabah soğuk motorda da araç open loop döngüsünde çalışır ; çünkü bu döngüde de aracın ihtiyacı olan yakıt gönderilmeli ,herhangi bir düzeltme yapılmamalıdır ,çünkü soğuk motorda da oksijen senörü devre dışıdır.
BRC’ deki open-loop ayarı işte bu bölgede dahi bize kalibrasyon ayarı yapma imkanı verir. Nerede open-loop olduğunu haritada görüp, ona göre yakıt haritasında istediğimiz düzeltmeleri yapabiliriz.
open loop a girince artık enjeksiyon sürelerine göre ayar yapmanın bir anlamı olmaz çünkü benzin sistemi lambda sensöründen gelen bilgiye bakmaz. Benzin ECU sundaki harita, lambda = 1 olacak şekilde sürekli güncellenir, open-loop da benzin ECU su bu haritadaki değeri alır, %20 zenginleştirir ve yakıtı buna göre gönderir, böylece lambda = 0,80 olduğunu varsayar.
Gazda open-loop da 0,90 lambdayı yakalamak için neler yapmalıyız???
Önce motorun open-loop a girdiği bölge tespit edilmeli, hangi devirden sonra giriyor. Open-loop'a girildiği zaman lambda sensörü artık yukarı aşağı hareketler yapmaz tamamen yukarıda yani 0,8-0,9 volt civarında kalır (lambda küçük 1, zengin). Bu bölgede gaza geçilir ve fakirleştirme yapılır ta ki lambda sinyalinin fakire düştüğü anı yakalayana kadar. Bu noktada lambda = 1 kabul ediyoruz.
Hedefimiz lambda = 0,90 dolayısıyla bu noktadaki ayarı %10 zenginleştiririz ve biz de lambdanın 0,90 olduğunu varsayarız. Open-loop ayarı en son, gerçek ayar kusursuz yapıldıktan sonra yapılmalıdır. Eğer kalibrasyon ayarını doğru yapmadan open-loop ayarı yapılırsa, araç bir süre sonra haritasını değiştirecek dolayısıylada bizim lambda = 0,90 varsayımımıza göre yaptığımız ayar geçerliliğini yitirecek ve tam gazda performans sorunları ortaya çıkacaktır.
BRC PLUG AND DRİVE yazılımının SÜRÜŞ KONFORU bölümünde O.L (OPEN LOOP'TA) DE FAKİRLEŞTİRME BÖLÜMÜ MEVCUTTUR.Bu bölümde yukarda anlattığımız bilgiler dikkate alınarak yapılacak lpg kalibrasyonunu sonucunda hem aracın performansı daha iyi olacaktır hem de daha az bir yakıt sarfiyatı sağlanacaktır.AKSİNİ İDDİA EDİYORSANIZ LÜTFEN AÇIKLAYINIZ
3)REGULATÖRÜ BÜYÜLTMENİZ HİÇ BİR ZAMAN ARACIN PERFORMANSINI ARTIRMAZ!!!
Lpg sıralıgaz sistemleri yaklaık 1.000 mbar ile çalışır Delta P : Regulatör basıncı - Mnifolt basıncı.
Ton gAS ve Ton Petrol değerleri kullanılan regulatör basıncı ve lpg enjektör büyüklüğüne göre değer alır.Siz gereksiz yere regulatör basıncını artırdığınızda bu durumda ton gaz değeri ton benzin değerinden düşük olacaktır bu ise aracın yakıtına ve performansına olumsuz etki edecektir.AKSİNİ İDDİA EDİYORSANIZ LÜTFEN AÇIKLAYINIZ.
Siz bu söylediklerime katılmadığınızı belirtiyorsunuz ; lütfen neden katılmadığınızı teknik bilgilerle açıklar mısınız? Ya da tezi getirin bu bilgilerin aksini iddia ediyorsa onları da çürütelim .Sonuçta TEZ bir iddiadır ,fikirdir , benim yazdıklarım ise lpg yasalarıdır

Selamlar...
4))Evet 5.000 RPM den sonra benzine geçen sistemler Kalitesi düşük sistemlerdir(dandik) ; çünkü lpg enjektörleri bu devirin üstünde doğru dozajlamayı yapamaz yada regulatör basıncı yeterli gazı gönderemez.Bu nedenlerden dolayı sistem benzine geçiyorsa bu sistemin kalitesinin düşük olmasıyla alakalıdır ve fakat yazılımsal olarak subab sorunu olan araçlarda bu devirlerde belli oranda benzin verilmesi yanma odasının ısısını düşüreceği için faydalıdır fakat altını çiziyorum tamamen değil belirli oranda benzin ve subab sorunu olan araçlar!!! AKSİNİ İDDİA EDİYORSANIZ LÜTFEN AÇIKLAYINIZ
Pompadan kastım regülatördü. İftar saati doğruu kelime aklıma gelmemişti. teşekkür ederim hatırlattınız..Diğer dediklerinize katılmıyorum. Bilimsel bir tez o çıkan sonuçlrdan bahsediyorum.kendi fikrim değildiler... o teze katılmıyorsanıız ona bişi diyemem. O tezde bi devirden sonra benzine geçmesi lazım gibi bi sonuç zaten yazmıyordu. Orda ki değerler sadece ölçüm yapılan motorda her bin devirdeki lpgtüketimi motor ısısı ve motorda oluşan gücle ilgili ölçümler ve bunların diyagramlara aktarılmasııdır. Katılmıyrum derken Bağmsız bir bilimsel veriyi çürütecek yeni bilimsel değerler bulana kadar bunu doğru saymak zorundayız. Bende asıl lpgşirketlerinin ve kit üretci firmaların yada onların servislerinin yazdıklarını inandırıcı bulmuyorum. çünkü bağımsız ve tarafsız değiller.
Saygılarımla..