BAZI ARKADAŞLARIMIZIN LPG İLE İLGİLİ KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARI FARKLI BAŞLIKLARDA PAYLAŞTIKLARINI GÖRDÜM,
BURADA LPG KULLANIMI İLE İLGİLİ OLASI SORUNLARA CEVABI OLAN ARKADAŞLARIN İLGİSİNİ BEKLİYORUZ...
BEN İLK OLARAK, LPG Lİ ARACIN BENZİNE GEÇME KONUSUNU ANLATAYIM;
Arkadaşlar sıralı sistem LPG kullananlar çok iyi bilirler ki, araç ilk çalıştırmada direkt benzin ile çalışır, ve LPG montaj ve ayarını yapan yetkili servislerce ayarlanan süreler dahilinde ve hedeflenen ısı ya ulaşınca sistem otomatik olarak benzine geçer tabii ki benzinden LPG ye geçiş için herhangi bir motor devri seçilmedi ise....
Şimdi bu konuyu açalım biraz;
LPG li aracın benzine geçiş süresi minimum 25 saniye ve motor ısısı 25 C olmalı dır. Ancak bu LPG dönüşümünü yapan yetkili firmaların deneyimli personelleri tarafından 25 saniye ve 35 C olarak da ayarlanmaktadır. Bize bu 10 C lik ısı farkı kar mı ettirir, zarar mı ettirir diye düşünmek bence yine başka bir konu ama, yeri gelmişken açıklayalım, LPG yüksek ısılarda yanma doygunluğu gösteren bir yakıt olduğu için özellikle sabahları ilk çalıştırmada aracın hemen benzinden gaza geçmesini sağlayarak yakıt tasarrufu yaptığımızı düşünmeyelim, zira henüz ısınmamış motor doğrudan doğruya LPG ye geçtiğinde zaten çok fazlaca LPG tüketmekte, hatta yanmayan gaz karışımını da direkt ekzost a göndermektedir.
Gelelim devir konusuna, LPG ayarı yapılırken rolenti devri yani 500 - 600 devir seçilmiş ise araç kendiliğinden LPG ye geçecektir, ayrıca yine ayar ı yapılırken alt devirlerde veya üst devirlerde benzine geç ya da geçme komutu verilip verilmediği de önemlidir.
Nasıl oluyor;
1.) LPG ayarı yapılırken, kullanıcı belirli bir devirde LPG ye geçilmesini isteyebilir mesela 1600 devir seçildiğinde araç 1600 devir de LPG ye geçer,( rölantide çalışan bir araç benzini bitene kadar çalışır fakat LPG ye geçmez, illaki ara gazı vermek yada araç ile trafiğe çıkmak gerekir) Ayrıca araç 1600 devirin altına her düştüğü zaman benzine dön ya da LPG de kal şeklinde ki komut da önemlidir. Bu komut LPG de kal şeklinde işaretlenmeli ve buna dikkat edilmelidir, zira şehir içi trafiğinde düşük devirlerde sürekli benzin tüketiriz, LPG gideri düşer belki ama benzin gideri artar

2.) LPG ayarı yapılırken kullanıcı belirli yüksek bir devirde mesela, 4500 devirde benzine geçmesi hususunda bir komut yazabilir, Böylece araç yüksek devirlere çıktığında yine motoru koruma amaçlı otomatik olarak benzine yönelir ki, kullanıcının istediği max torku elde edebilsin. (Benim aracım A/T olduğu için ve şehir trafiğinde sık sık kick down yaptığımızdan ben bu yüksek devirde benzinden LPG ye geçme işini çok seviyorum, zira araç sizi utandırmıyor, buna ne gerek var ki diye soran arkadaşlara, aracın LPG sarfiyatını kıstırmak dediğimiz olay yani benzine göre verimlilik oranı %75, %80, %90, %95 gibi aralıklarda düzenlenebilmekte ve bu şehir trafiğindeki sakin kullanımlarımızda LPG yi bizim için daha tasarruflu hale getirmektedir. Arcın performansı düşmekte tabi ki, ancak ani den lazım olan performansa belirli bir devirden sonra terfi ettiğiniz benzin ile kavuşabiliyorsunuz )

3.) Bunların dışında gaza bastım, araç LPG geçti tarzında sıkıntılar var,
Arkadaşlar LPG tankınızı dibine kadar boşaltacağım diye kasmayın, örneğin 35lt lik deponuzda sürekli 10lt lpg bulunsun sürekli doldurtun, ful leyin yani, böylece daha dengeli tüketim değerlerini belirlersiniz ve aracınıza ani gaz basmalarda LPG den benzine geçme durumu ile karşılaşmazsınız…
Aracın LPG tankında 2 – 3 lt lpg var iken siz gaza yüklendiğinizde gazdan benzine geçiyorsa bu bir arıza durumu değil, inadına elektronik LPG düzeneğinin iyi çalıştığının işaretidir. Çünkü LPG sistemlerinde benzinde olduğu gibi, pompa-santrafiş vs düzenekler yok, LPG içindeki itici gazın etkisi ile tankdan enjektörlere doğru ilerler, tankda gaz azalınca basınç da azaldığından sistem az gelen gaza tepki olarak otomatik benzine geçişi gerçekleştiriyor

Arkadaşlar bu konular oldukça uzun ve detaylı, lütfen her konuda soru ve sorunlarınızı paylaşın ve cevap arayalım ok ….