Arkadaşlar herkesten özür dilerim uzun bir süre internete giremedim ve sorularınızı cevapsız bıraktım. Şimdi merak ettiklerinizi tek tek cevaplamaya çalışacağım.
Aracımı 27 Haziran'da Honda servisine lpg montajı ve 10bin bakımı için bıraktım. Bu arada Teleflex GFI biliyordum ama ismi artık sadece GFI olmuş servisteki personelin söylediğine göre. 2000 tl lpg masrafı tuttu. Montaj serviste yapıldı başka bir yere götürmediler. Montajın büyük bölümünü izledim fakat fotoğraf çekmeyi inanın unuttum bu yüzden kusura bakmayın. Pek birşey anladığım söylenemez ama sorduğum sorulara aldığım cevaplarla manifoldun gerçekten de söyledikleri gibi söküldüğünü, lpg enjektörlerini bu şekilde taktıklarını gördüm.
Ertesi gün aracımı teslim almaya gittiğimde GFI'nın 2350 tl olduğunu öğrendim. Yani fiyat arttırmaya başladılar. Servis personelinin elindeki montaj listesine baktığımda oraya giden her 3 civic'ten 2sinin GFI taktırmış olduğunu gördüm. Zatenn diğer lpg kiti de BRC. GFI 2350 tl'ye çıktıktan sonra bilmiyorum kaç kişi daha tercih eder ama servistekilerin de ısrarla tavsiye ettiği GFI nam-ı diğer Teleflex. 25 tl sızdırmazlık raporu 136 tl muayene ve 50 tl de ruhsat işleme ücreti olmak üzere toplamda yaklaşık 2210 tl ye mal oldu diyebiliriz.
Aracın montajı bitince arkadaş direksiyonun başına geçti bilgisayarı yanına koydu, ben de arka koltuğa geçtim ve kalibrasyon için yola çıktık. Önce rolantide birşeyler yaptı daha sonra sürüşe başladı. Biraz sakin sürdü, biraz devir yükseltti, bilgisayarda birşeylere dokundu( bu arada buna başlamadan önce gaz aldık). Sonra kalibrasyon tamam dedi ve aracımı teslim etti.
Performans kaybını soran arkadaşıma şunu söylemek istiyorum, bir yüzde veremem seni yanlış yönlendirmek istemiyorum ama inan canım sıkılıp basmak istediğimde hiç bende lpg var ben gitmem demiyor. benzinde nasıl gidiyorsa aynı gidiyor. belki istenilen hıza ulaşmada arada bir ya da iki saniye fark olabilir, ama yakıt değerlerini görünce inan bu aklına bile gelmiyor, zaten dediğim gibi hissedemiyorsun bile. Araç lpg ye çok kısa sürede geçiyor hoşuma gitti. Kullanılan yakıt tankı step marka simit tank.
Garantiye gelince arkadaşlar haklı Honda Türkiye kesinlikle araçlarına lpg takılmasını kabul etmiyor ve garanti dışı sayacağını söylüyor. Ama foruma bakarsanız benden daha önce serviste lpg montajı yapan bir arkadaşımız da aynı sorularla karşı karşıya kalmıştı ve cevaplamıştı, şimdi ben de burda tekrar ediyorum. Honda Türkiye garanti vermiyor. Sadece Trabzondaki Honda servisi garanti veriyor. Başka servise gidersem garanti kabul etmiyor. Aldığım bir bilgiye göre de( servis personelinden) Honda şu anda bazı lpg firmalarının kitlerini araçlarında test ediyormuş, ya fabrika çıkışı lpg olacak ya da br firmayla anlaşacak tam bilmiyorum ama bunun gibi birşey. Belki de bu yüzden kesinlikle kabul etmiyorlar. Önümüzdeki dört beş sene Erzincan'da görev yapmak zorunda olduğumdan herhangi bir sıkıntıda Trabzon'a gitmekte benim açımdan bir sıkıntı yok-ki zaten Trabzonluyum:). Özetle arkadaşlarımın dediği gibi Honda Türkiye kesinlikle lpg montajını kabul etmiyor ve garantiden düşürüyor.
Gelelim yakıt değerlerine. tatildekli değerleri net veremiyorum ama şunu söyleyeyim karadeniz sahil şeridinde yer yer radara girsek de 140-180 km/saat hız değerleri arasında km'de 21 kuruşu hiç geçmedi. İki haftadır Erzincan'dayım, trafik yok denecek kadar az hatta buraya geldiğim İstanbul'a göre "sıfır" trafik:) 240 km yol yaptım şehir içi. en son aldığım gazı 2,34den almıştım ( BP Mogaz). Dün fullediğimde 2,38 tl den 45 tl tuttu. yaklaşık 18-19 kuruş. Ben çok ama çok memnunum.
Son olarak beni lpg konusunda yayınlamış olduğu mantıklı ve mükemmel yazılarla ikna eden kayacı26 arkadaşıma çok çok teşekkür ediyorum. Erzincan'a gelme durumun olursa, gelmeden önce mutlaka burdan bana ulaş. Herkese iyi akşamlar..