Gönderen Konu: lpg li araçta arıza lambası  (Okunma sayısı 66888 defa)

ozN

Ynt: lpg li araçta arıza lambası
« Yanıtla #75 : Kasım 21, 2010, 09:17:45 ÖS »
5 10 km sürdün mü sönüo zaten

tmrak

« Yanıtla #76 : Ocak 24, 2011, 03:34:28 ÖÖ »
arkadaslar benim motor lambasi yaniyordu serviste yol ayari yaptik ve yaklasik 5 ay hic yanmadi sheel ve opetten alirdim gazi ilk defa yeni acilan full istasyonundan aldim birde motor sogukken rolanti dusuktu ayarladilar gaza gecerken stop edecekmis gibi oluyordu simdi motor isigi yaniyor rolanti ayarlariyla oynayinca yakit degerleri degisirmi yoksa full`den aldigim icinmi yandi motor lambasi acaba   sizce ne olabilir?
« Son Düzenleme: Ocak 24, 2011, 03:35:30 ÖÖ Gönderen: tmrak »

55en082

« Yanıtla #77 : Ocak 24, 2011, 10:27:14 ÖS »
arkadaşlar benmde lamba yanıyodu bugun gösterdim agrıza olarak eksoz cıkışında dengesizlik dedi kataritikte mi ne sensör varmış o agrızalı olabilir dedi sizce dogrumu nsıl bi öneride buluunrsunuz

tmrak

« Yanıtla #78 : Ocak 25, 2011, 12:51:01 ÖS »
arkadaslar benim motor lambasi yaniyordu serviste yol ayari yaptik ve yaklasik 5 ay hic yanmadi sheel ve opetten alirdim gazi ilk defa yeni acilan full istasyonundan aldim birde motor sogukken rolanti dusuktu ayarladilar gaza gecerken stop edecekmis gibi oluyordu simdi motor isigi yaniyor rolanti ayarlariyla oynayinca yakit degerleri degisirmi yoksa full`den aldigim icinmi yandi motor lambasi acaba   sizce ne olabilir?

enjektorler degisip ayar yapildi sorun cozuldu

aslan7333

« Yanıtla #79 : Mayıs 07, 2011, 05:21:20 ÖÖ »
Aynı yazımı burayada yazayım...

Öncelikle doğru yapılmış bir lpg kalibrasyonu ve ince ayarı sonucunda hava-yakıt karışımından kaynaklı arıza lambası yanmaz,birkaç bin kilometre kullanımdan sonra yanarsa bilin ki ya enjektörler kirlenmiş yada filtreler tıkanmaya başlamıştır.Tek lambda sensörlü araçlarda zirkonyum dioksit malzemeden yapılmış narrow band lambda sensörü vardır,ideal karışım olan 14.7/1 AFR de (benzin-lpg farketmez) 450 milivolt gerilim üretir,fakir karışımda ürettiği voltaj düşer,200 mv ve altında(AFR yaklaşık 17/1) arıza lambasını yakar,karışım zengine geçtiğinde voltaj yükselir,800 mv ve üzeri(AFR yaklaşık 12/1) voltajda arıza lambasını yakar,600 mv ve üzeri zengin karışımdır...karışım hep 450 mv da kalmaz elbet,hızlanma ve yüksek yük konumlarında 600 mv ve üzerine çıkar ancak ecu yük konumunu algıladığından arıza lambasını yakmaz.normal koşullarda karışım tutmuyorsa lambayı yakar.Çift lambda sensörlü araçlarda ilk sensöre ilaveten katalizör çıkışında titanyum lambda sensörü vardır,ısıya duyarlı çalışır,ecu dan aldığı 5 voltu ısı miktarına göre 1-5 v arasında ecu ya geri gönderir,karışım fakire düştüğünde katalizör soğuyacağından ecu ya dönen voltaj düşer,zengine geçtiğinde yükselir ve yine birinci sensör gibi değerler norm dışına çıktığında arıza lambasını yakar.Bazı ecu larda karışım normale geldiğinde arıza lambası söner,bazılarında bir defa yanarsa sönmez,arıza tesbit cihazıyla söndürmek gerekir...
Hemen hemen her lpg ayar programında lambda diye bir bölüm vardır ama kimse montajda lambda sensörüne bağlantı yapmıyor,ayar yaparken sadece otomatik kalibrasyon yapıp tamam diyor ama o motor herhangi bir yük-devir bandında mutlaka hatalı karışıma düşüyor.bunun tek çözümü aracın lpg otomatik kalibrasyonu yapıldıktan sonra lap top ile yola çıkıp lambda sensörünüde takip ederek her yük-devir bandında norm dışı bölgeleri ince ayar ile düzeltmektir.dükkandan çıkmadan rastgele map ile oynamak tesadüfen bir çözüm olabilir,çoğu zamanda olmaz.
Lambda voltajını basit bir voltmetre ile takip edebilirsiniz,önceki aracımda sensörden içeriye iki kablo çekmiştim,voltajı istediğim zaman takip edebiliyordum ve LPG servisinin başına ekşiyip yol ayarına çıkıyorduk,voltmetre önümde tabi...6500 devire kadar her yük konumunda aracı kullanıp karışım voltajına göre ince ayar yaptık ve arıza lambası diye bir sorun kalmadı...istediğim zaman voltmetreyi bağlayıp son durumu izleyebiliyordum. sonuç olarak lambda sensörü takip edilmeden yapılan ayar tesadüfi ayardır,arıza lambasını yakmasa bile yanlış yerlerde biraz fakir veya zenginde kalarak performans ve yakıt kaybına sebep olur...

ilkeronat

« Yanıtla #80 : Mayıs 07, 2011, 09:35:47 ÖÖ »
eline sağlık güzel ve gayet açıklayıcı olmuş. böyle bilgilere çok ihtiyacımız var.

mysheep82

« Yanıtla #81 : Mayıs 10, 2011, 03:46:38 ÖS »
arkadaşlar bende  2010 cıvıc var ..brc takılı..araçta sürekli lpg ışıkları yanıyor..azalsa da sönmüyor..sadece benzine geçerse ve benzin azalırsa sürekli sesli ikaz veriyor? ve kırmızı ışık yanıyor..bilgisi olan var mı?

abdullah38

« Yanıtla #82 : Mayıs 10, 2011, 03:53:26 ÖS »
arıza lambanız yanarsa motor kaputunun altındaki sigorta kutusunun dört kulağına bastırıp yukarı çekiyorsunuz. acaba hangisi arıza ışığının sigortası derken bi bakıyorsunuz kapağın iç tarafında hangi sigorta neye ait görüyorsunuz :) (ben kullanma kitapçığına yönelmeden önce tesadüfen gördüm) sağ tarafta 15A lik mavi renkli bir sigorta yine lan bunu nasıl çıkaracaz ufacık bişey, ya bizim parmaklar büyük yaratılmış ya da bunlar fazla küçük derken elin japonu bunu düşünmenize fırsat tanımadan size sigortaların yanında küçük bir sigorta cımbızı koymuş tatlı tatlı bakıyor.tutup sıkıyorsunuz yukarı çektiğinizde elinize geliyor ve sigortayı çıkarıp geri takıyorsunuz. sonuç resetlenmiş bir arıza lambası :) kolay gelsin.

açıklama için teşekkürler İlker Bey.
yazdıklarınızı aynen uyguladım.
lambam söndü rahatladım,
stresten kurtuldum şükür.

ilkeronat

« Yanıtla #83 : Mayıs 10, 2011, 06:16:50 ÖS »
arıza lambanız yanarsa motor kaputunun altındaki sigorta kutusunun dört kulağına bastırıp yukarı çekiyorsunuz. acaba hangisi arıza ışığının sigortası derken bi bakıyorsunuz kapağın iç tarafında hangi sigorta neye ait görüyorsunuz :) (ben kullanma kitapçığına yönelmeden önce tesadüfen gördüm) sağ tarafta 15A lik mavi renkli bir sigorta yine lan bunu nasıl çıkaracaz ufacık bişey, ya bizim parmaklar büyük yaratılmış ya da bunlar fazla küçük derken elin japonu bunu düşünmenize fırsat tanımadan size sigortaların yanında küçük bir sigorta cımbızı koymuş tatlı tatlı bakıyor.tutup sıkıyorsunuz yukarı çektiğinizde elinize geliyor ve sigortayı çıkarıp geri takıyorsunuz. sonuç resetlenmiş bir arıza lambası :) kolay gelsin.

açıklama için teşekkürler İlker Bey.
yazdıklarınızı aynen uyguladım.
lambam söndü rahatladım,
stresten kurtuldum şükür.

rica ederim faydamiz olduysa ne mutlu fakat bunun gecici bir cozum oldugunu ve kesin cozum icin lpg servisinde yol (yuk) ayari yapilmasi gerektigini unutmayin arkadaslar ;)

ahmet290

« Yanıtla #84 : Mayıs 24, 2011, 10:28:32 ÖS »
vtec 2 kullanıyorum bende de yandı arıza lambası bugün..taktıralı 10 gün falan oldu artık yanmaz diyodum ama :(

arıza lambsı sigortasını sök-tak yapacam ama anlaşılan bende lambacılar kervanına katıldım..
ilk gazı moilden almışlardı bende arıza lambası yakmadı die oradan fullemiştim..kit takılalı 65 km falan oldu yandı lamba artık başka yerden alacam umarım yakıtı degiştirince söner..

kit takıldıktan sonra yolda ayar yapmayacak mısnız dedim hondalarda gerek yok demişlerdi sizce bundan olabilir mi ? yolda ayar yapılmadığından mı yandı acaba ??

baya uzatmışım konuyu ve hortlatayım bari :D

aslan7333

« Yanıtla #85 : Mayıs 24, 2011, 11:47:15 ÖS »
vtec 2 kullanıyorum bende de yandı arıza lambası bugün..taktıralı 10 gün falan oldu artık yanmaz diyodum ama :(

arıza lambsı sigortasını sök-tak yapacam ama anlaşılan bende lambacılar kervanına katıldım..
ilk gazı moilden almışlardı bende arıza lambası yakmadı die oradan fullemiştim..kit takılalı 65 km falan oldu yandı lamba artık başka yerden alacam umarım yakıtı degiştirince söner..

kit takıldıktan sonra yolda ayar yapmayacak mısnız dedim hondalarda gerek yok demişlerdi sizce bundan olabilir mi ? yolda ayar yapılmadığından mı yandı acaba ??

baya uzatmışım konuyu ve hortlatayım bari :D

Ah şu lpg ciler...aracınız honda ise honda ya yol ayarı istemez,ford ise ford a istemez,peugeot ise peugeota istemez,yani aracınız ne ise ona istemez.arıza lambasını yakıyorsa da aracınızın markası ne ise bu markada yakıyor,çözüm yok abi olur.hepsi tornadan çıkmış gibi,aynı laflar(işinin ehli lpg ustalarını tenzih ederim).yol ayarına gerek VAR...

osmozdm

« Yanıtla #86 : Mayıs 25, 2011, 09:49:37 ÖÖ »
öncelikle herkese  selamlar arkadaslar..
bende 2005 vtech ls var benimde arıza lambam yanıyor. yakıtımı sürekli petrol ofisinden alıyorum ve memnunum cünkü egzozumdan gaz kokusu yada yolda giderken herhangi bir sorun yasatmıyor bana..
daha önce servisede gittim gaz takılan yerede gittim bana söyledikleri tek kelime fakir karısımdan dolayı oldugu.. sensörler  benzinde kullanılan oksijen ile gazda kullanılan oksijen miktarına göre fakir yada zengin karısım belirliyor ve  arıza ısıgını yakıyor dediler.. arkadaslardan bazıları shell yada aygazın yakıtının iyi oldugunu ve ısıgı yaktırmadıgını belirtmişler.. ben denemedim  ama shelden almayı düşünüyorum bundan sonra insallah söndürür lambayı.. ama size servisten bana söylenen önemli bir tüyo vereyim.. eger aracınızda ciddi bir arıza varsa arıza ısıgınız sürekli yanıp söner siz söndürseniz bile kontagı actıgınızda aynen karsınıza cıkar.. ama arıza lambası  sabit yanıyorsa  anlakı yakıttan dolayıdır ve uyarı maksatlı yanıyordur... aynen böyle söylendi ve içim rahatladı gercekten...
saygılar arkadaslar...

ozN

« Yanıtla #87 : Mayıs 25, 2011, 10:29:42 ÖS »
başkan bu yol ayarı nasıl oluo söleyin yaptıralım. bide vtec 2 olupda arıza labası hiç yanmıyan varmı aramızda

aslan7333

« Yanıtla #88 : Mayıs 25, 2011, 11:08:59 ÖS »
-öncelikle arıza lambası karışımdan(AFR) dolayı bir kere yandığında sönmeyen ecu ise lamba söndürülür(ecu resetlenerekte söndürülebilir)
-lpg ci laptop unu alır
-interface kablosunu kaputun altından geçirip lpg ecusuna takar
-kablonun diğer ucunu ön kapı camından geçirip laptop a takar
-lpg ci ön yolcu koltuğuna oturup laptopu açar
-müşteri şoför koltuğuna oturup aracı çalıştırır
-hep birlikte yola çıkarlar(arka koltuğa isteyen oturabilir)
-lpg ci programdan map haritasını açar
-araç bütün vites ve devirlerde kullanılır
-arıza lambasını yaktığı anda map haritasındaki bölge tesbit edilir
-lambda sensörüne bağlantı yapılmadığı için AFR aşırı zenginmi-fakirmi bilinmez(ben voltmetre bağlamıştım lambda ya)
-bu yüzden tesbit edilen bölgedeki değerler açılır veya kısılır,denenerek lambayı yakmaz konuma getirilir.
-en ideal ayar bulununca laptop a kayıt edilir,müşteri flash belleğine yazılımı atabilir(yaklaşık 14 kb dır).ve yol ayarı biter...

ahmet290

« Yanıtla #89 : Mayıs 26, 2011, 08:29:38 ÖS »
-öncelikle arıza lambası karışımdan(AFR) dolayı bir kere yandığında sönmeyen ecu ise lamba söndürülür(ecu resetlenerekte söndürülebilir)
-lpg ci laptop unu alır
-interface kablosunu kaputun altından geçirip lpg ecusuna takar
-kablonun diğer ucunu ön kapı camından geçirip laptop a takar
-lpg ci ön yolcu koltuğuna oturup laptopu açar
-müşteri şoför koltuğuna oturup aracı çalıştırır
-hep birlikte yola çıkarlar(arka koltuğa isteyen oturabilir)
-lpg ci programdan map haritasını açar
-araç bütün vites ve devirlerde kullanılır
-arıza lambasını yaktığı anda map haritasındaki bölge tesbit edilir
-lambda sensörüne bağlantı yapılmadığı için AFR aşırı zenginmi-fakirmi bilinmez(ben voltmetre bağlamıştım lambda ya)
-bu yüzden tesbit edilen bölgedeki değerler açılır veya kısılır,denenerek lambayı yakmaz konuma getirilir.
-en ideal ayar bulununca laptop a kayıt edilir,müşteri flash belleğine yazılımı atabilir(yaklaşık 14 kb dır).ve yol ayarı biter...

bu kadar basit bi olay için neden bu kadar yalan söylüyorlar anlamıyorum.. hondalarda lpg arıza lambası yakar deyip geçiyolar..
elektrikçim bile ne kadar honda gördüysem genelinde yanıyor diyor

peki bu ayar bütün vtec 2 lerde aynı mı acaba ????
varsa eğer yolda ayar yaptıran kaydedilen değerleri versinde lpg ustalarımız uğraşmasın  <^^Seyt

şimdilik arıza sigortasını sök-tak yaptım söndü..
« Son Düzenleme: Mayıs 26, 2011, 08:30:35 ÖS Gönderen: ahmet290 »

ozN

« Yanıtla #90 : Mayıs 26, 2011, 10:05:17 ÖS »
evet baskan vtec2 araç 04 atiker marka varsa yol ayarlı dosyası olan bi paslasın başkan

keremhoca

« Yanıtla #91 : Mayıs 29, 2011, 12:30:32 ÖÖ »
merhaba arkadaşlar. şubat ayında 2006 jazz aldım. yaşadığım yerde sürekli dur-kalk yapılması gerektiğinden, benzin çok masraflı oldu ve 2 gün önce atiker taktırdım. teslim aldıktan sonra aygaz doldurdum ve 13 km sonra arıza lambası yandı. okuduklarıma göre arıza lambası söndürülebiliyormuş fakat araçta gerçekten önemli bir arıza olduğunda bu lamba yine aynı şekilde mi yanıyor? ben görev yaptığım siverek'ten memlekete gitmek için 1200 km yol gideceğim ve yolda bu lamba yandığında gazdan dolayıdır diye boşverip, yolda kalmak istemiyorum. bu lamba, önemli bir hasar olunca da bu şekilde yanık mı kalıyor yoksa yanıp sönerek ikaz ediyor mu?

aslan7333

« Yanıtla #92 : Mayıs 29, 2011, 10:35:02 ÖS »
Arkadaşlar Mersin de olan varsa bulsun beni,örnek olarak yapalım yol ayarı.bendeki kablo ve programlar lovato,atiker,milano ve akme.aşağıda vereceğim linkten almıştım,sizede tavsiyem kendi kablonuzu alın kendi ince ayarlarınızı kendiniz yapın derim.ayar yapmak sandığınız kadar zor değil,isterseniz buradan veya başka bir başlık açarak ayar konularında yardımlaşırız.

Ayar kabloları...
http://www.mscsi.net/

ozN

« Yanıtla #93 : Mayıs 29, 2011, 10:38:18 ÖS »
başkan sunu bi öğretin nasuıl olacak bi acıklayın

aslan7333

« Yanıtla #94 : Mayıs 29, 2011, 10:40:38 ÖS »
bu arada bişey daha ekleyeyim,Aygaz ile bir husumetim yok,benzini-mazotu iyi olabilir ama o katkılı lpg si enjektörleri yapış yapış yapıyor,tecrübeyle sabittir,önceki aracımda zavoli vardı,1 kere garantiden enjektör değiştirdik sonra yine oldu 3 defa enjektör temizledim,dikkat ettim hep aynı gazdan aldığımda oluyordu,bir daha almadım.katkılı otogaz dan uzak durun,katkısı ne olursa olsun...

aslan7333

« Yanıtla #95 : Mayıs 29, 2011, 10:43:16 ÖS »
başkan sunu bi öğretin nasuıl olacak bi acıklayın

yukarıda madde madde anlattım ama hangi detayı istiyorsanız açıklayayım...

ahmet290

« Yanıtla #96 : Mayıs 29, 2011, 10:49:55 ÖS »
aslında benimde aklımdan geçiyor bu ayar işini yapmak ama yanlış bi ayar falan yaparım..arabaya zarar veririm diye çekiniyorum..

ayar kablosunu -(programını)nerede bulabiliriz ?  oto parça satanlarda bulunur mu ?
« Son Düzenleme: Mayıs 29, 2011, 10:50:53 ÖS Gönderen: ahmet290 »

aslan7333

« Yanıtla #97 : Mayıs 29, 2011, 10:58:41 ÖS »
yukarıda linkini verdim...

ozN

« Yanıtla #98 : Mayıs 30, 2011, 07:54:37 ÖS »
bu laptopu kabloyu baglantıyı ve değerleri nasıl ayarlıacaz baskan su isi bi net acıkla :D

ahmet290

« Yanıtla #99 : Mayıs 30, 2011, 08:04:49 ÖS »
bu laptopu kabloyu baglantıyı ve değerleri nasıl ayarlıacaz baskan su isi bi net acıkla :D

bu konu bizi aşar gibi geldi bana
benim sıkıntım arıza lambası onun için yolda ayar lazım ama hangi değerler arası normal-zengin-fakir biraz riskli başka ayarları karıştırıp arabanın düzenini bozmakta var işin içinde..