çok yüksek devirde olmazsa bence sorun olmaz max 4000 5000 olsun yani
zaten hızına bağlı olarak belli vitesin altına inmene izin vermiyor şanzuman.
Genelde hep 2 de kalıyor. Bizim 2.4 lerde 1.vites çok kısa, 2.vites ise uzun.
Şu ana kadar manuel düşürdüğümde en fazla 5 bin devire kadar çıktığını gördüm.
Ancak rampa inişlerinde manule düşürmek çok işe yarıyor, frenle uğraşmıyorsun, araç çok daha kontrollü yavaşlıyor, güven veriyor. motor sesi de cabası 
usta kusura bakma ama öyle arabamı kullanılır yavv. Yokuş aşağı inerken fren yerine vitesmi kücültüyosun. Ama sonra tekrar vites büyütmek için azda olsa gaza basman gerek. Düşünsene yokuş aşağı uzun düzlük 5. vites iniyosun sonra bir viraj yavaşlamak için 2 ye kadar düşüyosun sonra yine bir düzlük tekrar 5 e cık. Bir yavaşlamak için sadece frene basmak yerine debriyaj plakası, baskı balata, şansıman hepsini kullanmak bence mantıklı değil. Bence bunlar az yada cok yakıtıda etkiler. Yokuş aşağı araba sabit 5. viteste sadece frene basıp yavaşlamak sonra ayağını sadece frenden cekip hılzanmakla bence asla aynı olmaz. Hem arabada daha rahat bir şkelide ilerler.
otomatik viteste problem değil araç zaten yukarı vites atıyor.
sen sadece manuel vites düşüyorsun.
ancak bir düşün uzun bir rampa aşağı yol var yaklaşık 1-1,5 km. Sen o rampa aşağı yolu sürekli frene basarak mı iniyorsun ?
Ya da o bilindik bolu dağı otoban rampa inişi var. Sürekli frene mi basıyorsun ?
Sürekli frene basmak balataları aşırı ısıtır ve bu da bir sonraki fren mesafeni uzatır.
Bunun da ötesinde sağ ayağımı yoruyor benim konforum da önemli.
Bunu sürekli yapmıyorum ne bileyim 30 dk lık sürüşte 1 ya da 2 kez.
Aracın şanzumanına zarar verir diyebilir miyiz