Ben aracı rölantide çalıştırdıktan hemen sonra hareket etmeme rağmen, kış koşullarında 800 küsür metre sonra benzine geçiyorum, gittiğim mesafe yaklaşık 25 kilometre olduğu için 800 metre benzinde gitmek bana koymuyor açıkçası.
fkarahan40, aynen öyle arkadaşım. Maalesef milletimiz üzerinde içmeyin öldürür diyen sigara paketlerini deste deste alır, ancak her türlü güvenlik sertifikasını taşıyan LPG'yi 40 defa düşünür.
2. el Honda'mı aldım, doğru gidip lpg'yi taktırdım temiz temiz, yaklaşık 2 gün sürdü montaj ve kalibrasyon vs. Taktırdığım günden beri 1 kez bile servise tekrar gitmek icap etmedi, çok şükür. Temiz temiz gidiyoruz, motora zararı varsa da arabaları sanki 500 bin kilometre kullanıyoruz, varsın 300 binde bitsin motor.
Ben vaktinde aracımın yağını, filtresini, suyunu değiştiririm, bujileri kontrol ederim, güvendiğim bir istasyondan da lpg'mi alır yoluma bakarım.
%40-%50 tasarruf var işin ucunda, aylık 10 bin lira para kazanıyorsanız paşa paşa binersiniz benzinli araca ona lafımız asla yok. Ya da bir yere giderken acaba ne kadar yakar diye düşünür aracınızı kullanamaz hale gelirsiniz. Kapımın önünde Honda var, ama binemiyorum. Kimin işine yarar ki böyle Honda. Olsun, aracımın orijinalliğini bozmuyorum diyenler yalnızca kendilerini avutuyorlar.
Hadi LPG'li araçlar güvensiz diye taktırmayanları da anlarım, korkusu vardır (ayarlı basın sağolsun), taktırmazsın. Ama şuna da dikkatinizi çekerim bugün Ankara'daki belediye otobüslerinin çok büyük bir kısmı CNG'li yani sıkıştırılmış doğalgaz ile çalışıyor ki LPG'den basıncı kat kat yüksek bir yakıt. Şehrin 4 bir yanında yaklaşık 1100 küsür doğalgazlı otobüs var. Eğer bu LPG/CNG güvensiz olsa kamu hizmetine sunulur muydu?
Herkesin kendi tercihine kalmış, isteyen lpgli gider, isteyen benzinle gider, isteyen de parasını verir dizel motorlu bir araç alır. Herkesin kendi bütçesine kalmış bir iş. Aylık 8-10 bin gelirim olsa, ayda yapacağım 500 lira ya da yeri gelir 1000 lira olur yakıt masrafını gözüm görmez zaten.
Artık arabanın kontağını çevirince acaba ne kadar yakar diye düşünmüyorum, benzindeyken ayda 700 kilometre yapıyordum, LPG'ye geçince 1200-1300 km lere çıktı aylık kullanım. Ben amorti hesabını 10 bin kilometreye göre yapmıştım, bu gidişle 1 yılda sanırım 13-15 bin aralığına çıkacağız.