Gönderen Konu: LPG TÜKETİMİ Hakkında  (Okunma sayısı 235221 defa)

kayaci26

LPG TÜKETİMİ Hakkında
« : Aralık 04, 2010, 09:53:13 ÖS »
Honda Civic 1.6 ies A/T  araç sahibiyim... 2 yıldır kullanıyorum.
Aracımda "Tartarini" marka "Sıralı Sistem LPG" mevcut...

Yakıt değerleri kavramından daha öte yakıt değerlendirmelerini paylaşmak istiyorum... ( Her ortamda olduğu gibi bu forumda da sallamacı arkadaşlar var o yüzden bu konuda yazmak istedim. )
Arkadaşlar;  araçlarda yakıt tüketimi konusu özellikle Türkiye’miz gibi akaryakıt litre fiyatlarının fark edilir derecede yüksek olduğu ülkelerde her zaman tartışılagelmiş bir konudur,  zira ekonomik gelişmişliğimizi tamamlayıp AB ye girmiş olsak,  araçlarımızın yakıt tüketimini değil karbon monoksit salınımını ya da euro normlarına uygunluğunu tartışacaktık çünkü AB ülkelerinde taşıt kullanıcıları araçlarının silindir hacmine göre değil, euro normlarına ve CO2 salınımlarına göre vergilendiriliyorlar. Neyse bu belki de başka bir forum konusu ama yine de konunun ana fikrine gönderme yapmak bakımından gerekli bir açıklama idi.

Gelelim Honda Civic 1.6 ies A/T nin yakıt tüktemine; (LPG)

( Şehir İçi )

3500 - 5500 devir aralığında şehir içi kullanımı 100km /12,5 lt dir

Bu sürüş modunda kullanmış olduğunuz aracın 120PS gücünde olduğunun farkındasınızdır.  Hondanızın otomatik şanzımanlı  bir araca göre oldukça kıvrak, güçlü çıkışlarına hayran kalırsınız. Ayağınızın altındaki gaz pedalını çok iyi kullanabiliyorsanız  Hondanın yüksek devirlerde canlanan, adeta kükreyen motoru sayesinde yapacağınız dinamik ve seri kick-down lar size her defasında tarifsiz duygular yaşatır ve her nasılsa yolun hangi şeridinde olduğunuz değil, arkanızdakilerin size bakışları önemlidir.

3000 - 4000 devir aralığında şehir içi kullanım 100km/ 11 lt dir.

Ortalamaların biraz üstünde kısmen heyecanlı, kısmen hüsrana yenik bu sürüş modunda ise Hondanız özellikle yeni Hondacı iseniz sizinle dalga geçer. Hele otomatik şanzımanlı bir Honda ile ilk kez baş başaysanız vay sizin halinize… Çünkü Hondaların en sevmediği ara devir de sürüyorsunuz demektir ve bu Hondayı çok sinirlendirir. (Arkadaşlar -yanlış anlamayın- benim arabam ve denediğim bir çok Honda 3000 devirde 120 km hız yapıyor 4000 devirde ise 140 km ve bu 3000 – 4000 aralığında her nedense inanılmaz motor gürültüsü var) Diğer bir çok araçtan yine öndesinizdir ama artık kalkışlarda patinaj ya da dalma çıkma konuları yok.

2000 - 3000 devir aralığında şehir içi kullanım 100km / 9 lt dir.

Şimdi geldik zurnanın zırt dediği yere… Hani bazı arkadaşlar araçları “yaşlı işi” – “genç işi” diye sınıflandırıyor ya belki haklılık payları da vardır. Ben bu sürüş moduna da “ihtiyar işi” diye kendimce bir isim taktım. Burada Hondanızı hiç üzmüyorsunuz özellikle 2500 devire kadar motor sesini vites geçişlerini falan hissetmiyorsunuz. Eeee tabii ööle dillere destan kick-down lar, ya da ne bileyim asfaltı inletmeler, millete ekzosttan piston sesi dinletmeler falan yok. Yurdum insanının tipik araç kullanma şekli, en sakini en sağdan, en yavaşından, en temizinden şeklinde kullandığımız durumlarda Hondamız 1.6 cc motoruna rağmen oldukça sessiz ve ekonomik bir araç olur altımızda. (Yine ilgilenenler için yazıyorum: 2400 devirde manuel araç 5.viteste, otomatik araçta -4 konumunda- 90 km hız yapar, aksini iddia eden varsa forum açsın tartışalım*… yani 2000 – 3000 devir aralığı dedi isek sizin gibi fazla basmayanların yine en önünde gidersiniz)   

( Şehir Dışı )

Honda ile şehirler arası mesafelerde LPG tüketimi konusunda çok fazla detaya girmeye gerek görmüyorum zira otomatik şanzımanlı araçlarda uzak mesafelerde yakıt sarfiyatı manuel araçlardaki gibi keskin düşmeler sergilememektedir.
Ancak bilgi mahiyetinde yazıyorum ;
En sakin “ihtiyar işi” kullanımlarda (max hız 120 km/s - 100km  de  8 litre LPG tüketirken,
Biraz daha hakkını vererek kullandığımda (max hız 160 km/s – 100km de 9 litre LPG tüketimi gerçekleşiyor.

ŞİMDİ GELELİM BANA ;
Aracımda 35 lt lik simit LPG tankı var ve yukarıda şehir içi başlığı altında yazdığım 3 farklı sürüş modunu her daim yani o anki yol ve zemin durumuna göre fark gözetmeksizin uyguladığım için bir depo ile genelde 300 – 320 km arası yol yapmak nasip oluyor.
Şehirler arası mesafelerde ise yine normatif araç kullanmadığım içindir ki 380 - 400 km yol yapmak nasip oluyor.

Herkese hayırlı sürüşler…

Çok önemli rica ;
Lütfen hiç kimse benimki seninkinden az yakıyor ya da çok yakıyor tavrına girmesin çünkü yakıt işi şans işi değil, tecrübe, bilgi ve ölçü işidir. LPG nin hangi firmadan ve litresinin bilmem kaç TL ye hangi şehirden alındığının hesabını değil, kilometre / litre bazında tüketim değerlendirmesini yaptık. 

mustime

Ynt: LPG TÜKETİMİ Hakkında
« Yanıtla #1 : Aralık 04, 2010, 10:50:19 ÖS »
Super bir açıklama

hellfire39

« Yanıtla #2 : Aralık 09, 2010, 08:31:19 ÖÖ »
güzel ve detaylı bir açıklama. teşekkürler..

Karahan

• Fatih_K
« Yanıtla #3 : Aralık 09, 2010, 09:54:42 ÖÖ »
Fatih kardeş, bu muhteşem bilgilendirme için teşekkür ederim.
Ağzına sağlık.

kayaci26

« Yanıtla #4 : Aralık 16, 2010, 10:30:25 ÖÖ »
eyvallah....

yakıt tüketimi ile ilgili sıkıntıları burada paylaşalım...

Tüketim değerlerini de burdan takip edelim...

axiwelet

« Yanıtla #5 : Aralık 16, 2010, 06:21:40 ÖS »
2010 ov eleganceıma omvl takıldı
ş.ici 12.5 100km'de
ş.arası 15.5-16 132.5 km'de
benim degerler nasıl sizce daha ayara gidemedim.

kayaci26

« Yanıtla #6 : Aralık 17, 2010, 04:48:30 ÖÖ »
2010 ov eleganceıma omvl takıldı
ş.ici 12.5 100km'de
ş.arası 15.5-16 132.5 km'de
benim degerler nasıl sizce daha ayara gidemedim.

Merhabalar... sayfamıza olan ilginiz için teşekkür ederim öncelikle...

LPG montajı yapıldıkdan hemen sonra yapılan ölçümlerin çok kesin sonuç vermediği sıkça gözlemlenir. Bu tıpkı sıfır km otomobilin yakıt verilerinin en az 5 - 10.000 km sonra yani motor rodajının bitimini müteakip netleştiği duruma benzer.

Aracınızın km sini ve LPG ile yaptığınız km yi yaklaşık olarak belirtirseniz daha isabetli yorumlar yapabiliriz.

Son olarak; LPG tüketiminde yol bilgisayarı verilerine hiç bir zaman itibar etmeyin... LPG tankınızı doldurun, 200 - 250 km yapın tekrar doldurun... bu işlemi iki kez tekrarladığınızda aracınızn ortalama yakıt tüketimi ortaya çıkar...

Yakıt işi tecrübe işi dir :) Bu da kilometreye orantılı bir durum...

paylaşımlarınız bekliyorum...

Yazdıklarınızdan aracınıza LPG sisteminin yeni takıldığını anlıyorum.

hellfire39

« Yanıtla #7 : Aralık 18, 2010, 04:48:50 ÖÖ »
9lt/100km.. 2 gün önce fullediğim depomun verileri. iyi forumlar..

kayaci26

« Yanıtla #8 : Aralık 18, 2010, 05:01:31 ÖÖ »

Gayet güzel bir tüketim değeri...

ARAÇ hakkında da biraz bilgi verebilir misin ?  ve kullanım şekli...

lagrangebabo

« Yanıtla #9 : Aralık 18, 2010, 05:44:55 ÖÖ »
10lt/100 km  (otomatik vites)

hellfire39

« Yanıtla #10 : Aralık 18, 2010, 07:07:46 ÖÖ »

Gayet güzel bir tüketim değeri...

ARAÇ hakkında da biraz bilgi verebilir misin ?  ve kullanım şekli...

manual vites.. 2005 vtec es. yaklaşık 100binde.. 7bin km oldu LPG taktıralı.. LOVATO.. konumum itibariyle çevre yolu kullanımı ağırlıklı, dur-kalkları olmayan en fazla 130km/h yapılan kullanım tarzında. asla tam gaz vererek kullanmam. gereksiz yerlerde anında vites büyütürüm. yokuş inilen yerlerde viteste tutarım aracımı.

ayrıca bu değer fazla benim için.. çünkü daha önce LPG' nin litresi 1,87 iken 165kr/km görüyordum. bu son olayda ise 195kr/km oldu. zamlardan dolayı 30kr artması biraz fazla geldi bana. bakalım ilerleyen günler ne gösterecek.

kayaci26

« Yanıtla #11 : Aralık 18, 2010, 08:38:00 ÖS »
MERHABALAR,

SİZLERE LPG YAKIT TÜKETİMİ HAKKINDA Kİ DENEYİMLERİMİ AKTARIRKEN BİR HUSUSU EKSİK AKTARMIŞIM . . .

ARKADAŞLAR, ARACIN LPG TÜKETİMİNİ HATTA YAKIT TÜKETİMİNİ DİREKT ETKİLEYEN BİR DİĞER HUSUS DA BULUNDUĞUNUZ YERDEKİ ORTALAMA SICAKLIKLARDIR...

ŞÖYLE Kİ ;

ORTALAMA GÜNLÜK SICAKLIĞIN -5 DERECE CİVARI SEYRETTİĞİ 2 GÜN DE ESKİŞEHİR KENT İÇİN DE YAPTIĞIM ÖLÇÜM DE

132 KM DE 16,60 lt LPG ( 100km 12,60lt )
SARFİYATI OLDU Kİ BU DA MALUM KAR BUZ DA ÇOK YÜKSEK DEVİRLİ BİR KULLANIM DEĞİL Dİ, AMA DUR KALK DİĞER GÜNLERE ORANLA BİRAZ DAHA FAZLA OLDU...

SON 2 GÜNDE İSE ORTALAMA 10 DERECE SICAKLIĞIN YAŞANDIĞI ESKİŞEHİR KENT KOŞULLARINDA YAPTIĞIM ÖLÇÜM DE

147 KM DE 15,50 lt LPG (100km 9LT )

SARFİYATI GERÇEKLEŞTİ. (HER ZAMAN Kİ ---Aracımda 35 lt lik simit LPG tankı var ve yukarıda şehir içi başlığı altında yazdığım 3 farklı sürüş modunu her daim yani o anki yol ve zemin durumuna göre fark gözetmeksizin uyguladığım için bir depo ile genelde 300 – 320 km arası yol yapmak nasip oluyor.
---- KARMA KULLANIM ) 

kayaci26

« Yanıtla #12 : Aralık 18, 2010, 08:39:31 ÖS »
10lt/100 km  (otomatik vites)

ÇOOK AMA ÇOOOK GÜZEL BİR TÜKETİM DEĞERİ....

SAKIN BOZDURMAYIN...

AYARINI VS KIMSEYE KURCALATMAYIN BIR DAHA ZOR DENK GELIR... :)

tmrak

« Yanıtla #13 : Aralık 20, 2010, 03:33:19 ÖÖ »
arkadas ne guzel degerler allah bozmasin ben bu degerlerin yanindan bile gecemiyorum. yardim istiyorum cuma gunu denedim 124 km 19.96 lt 45.50 tl ne yapacim bilmiyorum yine 2a muhendisligi aradim dediler buyuk ihtimalle gaz kacagi vardir aracin altinda bakir borularda olabilir sonra regulator dediler her seferinde birseyler diyorlar arabamin da bakimlari yapili 4 lastik yeni aku yeni yag buji filtreler yeni otomatik sanziman iyi,arabamdan da vazgecemiyorum ama boyle giderse vazgecicem gibi yada brc ile sorun yasayacagiz.yardim yardim

kayaci26

« Yanıtla #14 : Aralık 20, 2010, 03:59:34 ÖÖ »
Timur AK Dostum, diğer sayfa da ve bu sayfa da yazdıklarını dikkatlice okudum...

Sana tavsiyem, aracının LPG li olduğunu unut, Benzin deponu doldur ve aracının kilometresini sıfırla... Yani benzin ile kattettiği km yi, harcadığın litreyi iyice incele... aracın yakıt sisteminde ya da mekaniğinde bir arıza olup olmadığından tamamen emin ol...

Şayet her şey normal çıkar ise, BRC LPG dönüşüm sistemini taktırdığın servisin haricinde bir yerde yani başka bir yetkili serviste incelettir. Aracınızın LPG yi bu denli çok yakması doğal bir durm değil... Böyle bir yakıt tüketim değerini ilk kez görüyorum, Bu tüketim değil, size dedikleri gibi kaçak dan da olabilir ama kaçak olduğunda tahmin edersiniz ki LPG nin kokusu duyulur... Ben bu yüzden kaçak ihtimalini en sona bırakıyorum ama sızdırmazlık testi yapan cihazla kaçak olup olmadığı 2 dakikada belli olur zaten...

LPG konusunda ki bilgi ve tecrübelerim senin araçta montaj hatası, farklı kit, farklı enjektör, farlı regülatör, patlak diyafram vb durumların olabileceği ihtimalini canlı tutuyor.

Sen farklı bir kaç BRC servisine git, hatta BRC dışında dönüşüm sistemleri bilgisi olan ustalara da aracının kaput altı tesisatını göster ve farklı bir uygulama görüp görmediklerini sor...

mutlaka bir şey yakalarlar...

Paylaşımlarını bekliyorum...

hellfire39

« Yanıtla #15 : Aralık 20, 2010, 04:54:05 ÖÖ »
geçmiş olsun hocam. değer gerçekten çok yüksek. LPG taktırmanızın faydası olmamış gibi. benzinli kullansanız bile bundan daha az yakar.

arkadas ne guzel degerler allah bozmasin ben bu degerlerin yanindan bile gecemiyorum. yardim istiyorum cuma gunu denedim 124 km 19.96 lt 45.50 tl ne yapacim bilmiyorum yine 2a muhendisligi aradim dediler buyuk ihtimalle gaz kacagi vardir aracin altinda bakir borularda olabilir sonra regulator dediler her seferinde birseyler diyorlar arabamin da bakimlari yapili 4 lastik yeni aku yeni yag buji filtreler yeni otomatik sanziman iyi,arabamdan da vazgecemiyorum ama boyle giderse vazgecicem gibi yada brc ile sorun yasayacagiz.yardim yardim

hellfire39

« Yanıtla #16 : Aralık 21, 2010, 03:59:57 ÖÖ »
8.4/100km  dün akşam fullenen depo verisidir. 181kr/km :)
yine ağırlıklı ankara çevreyolu kullanımı. 3000-4000d/d civarı. genel 120km/h arasıra 130-140km/h basılmıştır.

ugurozer

« Yanıtla #17 : Aralık 21, 2010, 12:43:03 ÖS »
2002 model 1.6 civic VTECII arac sahibiyim. aracımda prins lpg sistemi mevcut
80bin kmde taktırdım şuan 132bin kmdeyim.
aracıma 20bin ve 131binde motorsilk uyguladım.

aracı kullanım şeklim, bu motoru vuruntu veya homurtu yapmayacak ve asla bayıltmayacak en düşük devirde kullanma şeklidir.

yeri gelir 5. vitesle 40 km hızla seyrederim, (hafif rampa inişlerde ve ivmelenmenin sıfır olduğu durumlarda aracımı 1100 devirde kullandığım olur)

yeri gelir 4ooo devirlerde kullanırım. aracım 80-90 km sabit hızla bilen varsa soyluyorum buyukcekmece devebağırtanı 5 vitesle hızdan düşmeden bayılmadan vuruntu yapmadan rahatlıkla çıkar -ki gaz pedalına yuklendiğimde yine ivmelenir hiç 4 e almadan)

bu şekilde karma kullanım ancak daha çok 90-110 arası 5. viteslerde kullanımla (selimpaşa-bahçeşehir)

7,7 litre ile 8 litre arasıdır, ortalama 7,8 diyebilirim. (30-31 Litre lpg alan depomla yazın 400 km yi aştığım olur ortalama 385 km yol yaparım 360 lardan daha aşağı inmedim)

şu varki tamamen şehirdışı yolda 110-120 km lerin pek altına düşemedim, kalibrasyon ayarından mı yoksa ruzgar surtunme gucundenmi yukarıdaki rakamlardan daha düşük değerler elde edemedim, otobanda dayanamayıp kısa mesafelerdede olsa 195-200 lerle gittiğim oluyor. bu kullanım tarzı ile en kotü değerlerim 31 litre ile 320 km dir

birde bu ara havalar soğudu, bujilerin ve hava filtresinin değişme vakti geldide geçti onları yeni dğeiştirdim ve onları değiştirmişken kalibrasyon yaptırdım prinsde, inş. bu zamlara ragmen 16 kuruş civarı yakarım.

saygılar..
« Son Düzenleme: Aralık 21, 2010, 12:48:32 ÖS Gönderen: ugurozer »

kayaci26

« Yanıtla #18 : Aralık 21, 2010, 03:32:48 ÖS »
2002 model 1.6 civic VTECII arac sahibiyim. aracımda prins lpg sistemi mevcut
80bin kmde taktırdım şuan 132bin kmdeyim.
aracıma 20bin ve 131binde motorsilk uyguladım.

aracı kullanım şeklim, bu motoru vuruntu veya homurtu yapmayacak ve asla bayıltmayacak en düşük devirde kullanma şeklidir.

yeri gelir 5. vitesle 40 km hızla seyrederim, (hafif rampa inişlerde ve ivmelenmenin sıfır olduğu durumlarda aracımı 1100 devirde kullandığım olur)

yeri gelir 4ooo devirlerde kullanırım. aracım 80-90 km sabit hızla bilen varsa soyluyorum buyukcekmece devebağırtanı 5 vitesle hızdan düşmeden bayılmadan vuruntu yapmadan rahatlıkla çıkar -ki gaz pedalına yuklendiğimde yine ivmelenir hiç 4 e almadan)

bu şekilde karma kullanım ancak daha çok 90-110 arası 5. viteslerde kullanımla (selimpaşa-bahçeşehir)

7,7 litre ile 8 litre arasıdır, ortalama 7,8 diyebilirim. (30-31 Litre lpg alan depomla yazın 400 km yi aştığım olur ortalama 385 km yol yaparım 360 lardan daha aşağı inmedim)

şu varki tamamen şehirdışı yolda 110-120 km lerin pek altına düşemedim, kalibrasyon ayarından mı yoksa ruzgar surtunme gucundenmi yukarıdaki rakamlardan daha düşük değerler elde edemedim, otobanda dayanamayıp kısa mesafelerdede olsa 195-200 lerle gittiğim oluyor. bu kullanım tarzı ile en kotü değerlerim 31 litre ile 320 km dir

birde bu ara havalar soğudu, bujilerin ve hava filtresinin değişme vakti geldide geçti onları yeni dğeiştirdim ve onları değiştirmişken kalibrasyon yaptırdım prinsde, inş. bu zamlara ragmen 16 kuruş civarı yakarım.

saygılar..

Paylaşım için teşekkürler...

Birgün bende Vtec ile Prins ı buluşturacağım, belki düz vites olur ama A/T olsa da olur...

http://www.izlesene.com/video/honda-civic-vtec/2669903

Uğur arkadaşımızın tüketim değerleri gayet güzel, bu rakamları tarif ettiği kullanım tarzında yakalamk 1.6cc motorlu araçlarda oldukça zor, kendisine bu konuda PRINS LPG SİSTEMİ nin katkısı tartışmasız olduğu kanısındayım... 

ugurozer

« Yanıtla #19 : Aralık 22, 2010, 04:54:05 ÖÖ »
prins sistemin bana yardımı oldukça büyük olduğunu düşünüyorum ancak bu yazıyı okuyan arkadaşlarımın, sistem prins ise tuketim değerleri bu kadar düşük olur gibi bir kanıya kapılmamasını isterim, kullanım alışkanlığı faktorunun çok ama çok buyuk oldugunu çok iyi biliyorum, şayet bizim birde punto otomatik dizel aracımız var, bu aracı ben kullandığım zaman yol bilgisayarımız ortalamada, şehir içi 5 litreyi gösterir, fakat babam ve kardeşimin ortalaması 6,8 dir.

Yine hondama lpg sistemi takmadan son uzun yol yolculuğum ayvalığa olmuştu, aracın minimum rakamlarını görmek için gece yola çıktım neredeyse yolun %90 ında aracı 5 te kullanma şansım oldu ve asla agresif kullanmadım, toplam 1000 km sonundaki ortalamam 5 litre idi (aracımın fabrika verisi şehir dışı 5.5 Litredir)

LION

« Yanıtla #20 : Aralık 22, 2010, 04:56:19 ÖÖ »
son zamlarla İzmir'de 2.25 oldu litresi geçen aldığım 20tl lik lpg ile 85km yaptım şehir içi sizce nasıl???

abidincek

« Yanıtla #21 : Aralık 22, 2010, 05:19:51 ÖÖ »
geçtiğimiz hafta sonu bende lpg ile aracımı buluşturdum. bafra kaşif usta sağolsun aracıma brc my 10 sitemi uyguladı. süper bi işçilik sergiledi.  =d> =d> =d> neyse gelelim konuya;

Bafrada montaj işi bittikten sonra depoyu fulledik. ortalam 100kmh hızla sinop yoluna düştük. bilenler bilir şu anada yoğun çalışmalar var yollarda çok berbat, artı kanlıçaydan sonrası malum zaten viraj ve rampa .sinop'a geldiğimde tekrar fullettim. yaklasık 107 km yol yapmışım

yol bilgisayarında  100km/7,4 lt   :gitar

cep hesabına  göre 107km/12,23lt gaz aldı depo :gulegule     ilk sefer için çok normalmi anlamadım. bana biraz fazla geldi ama zamanla düşermi sizce..

LION

« Yanıtla #22 : Aralık 22, 2010, 05:54:30 ÖÖ »
yol bilgisayarları tam olarak ölçemiyor lpg'yi bence kendin ölç hocam ;)

ugurozer

« Yanıtla #23 : Aralık 22, 2010, 06:32:49 ÖÖ »
abidincek 100 km de yaklaşık 12 litre yakmışsın arkadaşım bu sabit 100 km lik bir hızla çok ama çok yuksek bir değer, fakat bu senin ilk dolumun pompa farkı olabilir yada depon tam dolu değildir vs. bence daha uzun km ler yaptıktan sonra fulle ve birkac kez bunu yaptıktan sonra emin ol, lpg de genleşme dahi insanı çok fazla yanıltır, hava sıcaklığı 2 derece iken aldığınız lpg yi kullanıp sıcaklık 25 derece iken tekrar fullediğinizde genleşen lpg sizi çok yanıltmış olur deponuzun normalden daha az aldığını sanar ve çok az yaktım helal bana diyebilirisiniz, ayrıca tam tersi bir durumdada çok fazla yaktığını sanabilirsiniz, tek seferlik olcumlere itibar etmeyniz.

ugurozer

« Yanıtla #24 : Aralık 22, 2010, 06:38:26 ÖÖ »
son zamlarla İzmir'de 2.25 oldu litresi geçen aldığım 20tl lik lpg ile 85km yaptım şehir içi sizce nasıl???

20/2,25=8,8 Litre
85kmde 8.8 litre ise
100x8,8=880
880/85=10,3

sizde 100km de 10,3 litre yakmışsınız yani km de 23 kuruş eder yüksek bir rakam değil