Honda Civic 1.6 ies A/T araç sahibiyim... 2 yıldır kullanıyorum.
Aracımda "Tartarini" marka "Sıralı Sistem LPG" mevcut...
Yakıt değerleri kavramından daha öte yakıt değerlendirmelerini paylaşmak istiyorum... ( Her ortamda olduğu gibi bu forumda da sallamacı arkadaşlar var o yüzden bu konuda yazmak istedim. )
Arkadaşlar; araçlarda yakıt tüketimi konusu özellikle Türkiye’miz gibi akaryakıt litre fiyatlarının fark edilir derecede yüksek olduğu ülkelerde her zaman tartışılagelmiş bir konudur, zira ekonomik gelişmişliğimizi tamamlayıp AB ye girmiş olsak, araçlarımızın yakıt tüketimini değil karbon monoksit salınımını ya da euro normlarına uygunluğunu tartışacaktık çünkü AB ülkelerinde taşıt kullanıcıları araçlarının silindir hacmine göre değil, euro normlarına ve CO2 salınımlarına göre vergilendiriliyorlar. Neyse bu belki de başka bir forum konusu ama yine de konunun ana fikrine gönderme yapmak bakımından gerekli bir açıklama idi.
Gelelim Honda Civic 1.6 ies A/T nin yakıt tüktemine; (LPG)
( Şehir İçi )
3500 - 5500 devir aralığında şehir içi kullanımı 100km /12,5 lt dir
Bu sürüş modunda kullanmış olduğunuz aracın 120PS gücünde olduğunun farkındasınızdır. Hondanızın otomatik şanzımanlı bir araca göre oldukça kıvrak, güçlü çıkışlarına hayran kalırsınız. Ayağınızın altındaki gaz pedalını çok iyi kullanabiliyorsanız Hondanın yüksek devirlerde canlanan, adeta kükreyen motoru sayesinde yapacağınız dinamik ve seri kick-down lar size her defasında tarifsiz duygular yaşatır ve her nasılsa yolun hangi şeridinde olduğunuz değil, arkanızdakilerin size bakışları önemlidir.
3000 - 4000 devir aralığında şehir içi kullanım 100km/ 11 lt dir.
Ortalamaların biraz üstünde kısmen heyecanlı, kısmen hüsrana yenik bu sürüş modunda ise Hondanız özellikle yeni Hondacı iseniz sizinle dalga geçer. Hele otomatik şanzımanlı bir Honda ile ilk kez baş başaysanız vay sizin halinize… Çünkü Hondaların en sevmediği ara devir de sürüyorsunuz demektir ve bu Hondayı çok sinirlendirir. (Arkadaşlar -yanlış anlamayın- benim arabam ve denediğim bir çok Honda 3000 devirde 120 km hız yapıyor 4000 devirde ise 140 km ve bu 3000 – 4000 aralığında her nedense inanılmaz motor gürültüsü var) Diğer bir çok araçtan yine öndesinizdir ama artık kalkışlarda patinaj ya da dalma çıkma konuları yok.
2000 - 3000 devir aralığında şehir içi kullanım 100km / 9 lt dir.
Şimdi geldik zurnanın zırt dediği yere… Hani bazı arkadaşlar araçları “yaşlı işi” – “genç işi” diye sınıflandırıyor ya belki haklılık payları da vardır. Ben bu sürüş moduna da “ihtiyar işi” diye kendimce bir isim taktım. Burada Hondanızı hiç üzmüyorsunuz özellikle 2500 devire kadar motor sesini vites geçişlerini falan hissetmiyorsunuz. Eeee tabii ööle dillere destan kick-down lar, ya da ne bileyim asfaltı inletmeler, millete ekzosttan piston sesi dinletmeler falan yok. Yurdum insanının tipik araç kullanma şekli, en sakini en sağdan, en yavaşından, en temizinden şeklinde kullandığımız durumlarda Hondamız 1.6 cc motoruna rağmen oldukça sessiz ve ekonomik bir araç olur altımızda. (Yine ilgilenenler için yazıyorum: 2400 devirde manuel araç 5.viteste, otomatik araçta -4 konumunda- 90 km hız yapar, aksini iddia eden varsa forum açsın tartışalım*… yani 2000 – 3000 devir aralığı dedi isek sizin gibi fazla basmayanların yine en önünde gidersiniz)
( Şehir Dışı )
Honda ile şehirler arası mesafelerde LPG tüketimi konusunda çok fazla detaya girmeye gerek görmüyorum zira otomatik şanzımanlı araçlarda uzak mesafelerde yakıt sarfiyatı manuel araçlardaki gibi keskin düşmeler sergilememektedir.
Ancak bilgi mahiyetinde yazıyorum ;
En sakin “ihtiyar işi” kullanımlarda (max hız 120 km/s - 100km de 8 litre LPG tüketirken,
Biraz daha hakkını vererek kullandığımda (max hız 160 km/s – 100km de 9 litre LPG tüketimi gerçekleşiyor.
ŞİMDİ GELELİM BANA ;
Aracımda 35 lt lik simit LPG tankı var ve yukarıda şehir içi başlığı altında yazdığım 3 farklı sürüş modunu her daim yani o anki yol ve zemin durumuna göre fark gözetmeksizin uyguladığım için bir depo ile genelde 300 – 320 km arası yol yapmak nasip oluyor.
Şehirler arası mesafelerde ise yine normatif araç kullanmadığım içindir ki 380 - 400 km yol yapmak nasip oluyor.
Herkese hayırlı sürüşler…
Çok önemli rica ;
Lütfen hiç kimse benimki seninkinden az yakıyor ya da çok yakıyor tavrına girmesin çünkü yakıt işi şans işi değil, tecrübe, bilgi ve ölçü işidir. LPG nin hangi firmadan ve litresinin bilmem kaç TL ye hangi şehirden alındığının hesabını değil, kilometre / litre bazında tüketim değerlendirmesini yaptık.