Gönderen Konu: LPG TÜKETİMİ Hakkında  (Okunma sayısı 235308 defa)

ed35

Ynt: LPG TÜKETİMİ Hakkında
« Yanıtla #150 : Mart 31, 2011, 08:34:06 ÖS »
518 km çevirmişiz 118 TL LPG ile... (2.21 lt /53.4 litre ____100km 10 litre desek 535 km yi görecektik ama azcık fazla, çok değil)

hesap yapa yapa hesap uzmanı olduk... yanş bu işin matemetiğini az çok biliyoruz...

1.4 is ya da 1.6i es A/T ile 19 - 20 kuruş yakıyorum diyenler var...

hatta kimileri Elagance A/T ile 20 kuruşun da altına indiriyor bu yakıt tüketimini...

Wallahi anlamış değilim... Başka bir yerde katılımcılardan birisi "herhalde itiyorlar aracı" şeklinde şaşkınlık belirtmiş idi... sanırım bu geleneksel bir hal aldı, aracını iten, yada çok uğraşıp başaşağı salıp da ölçüm yapabilen çıkıyor meydana 18 - 19 kuruştan bahsediyor... millet de yeşilleniyor...
Gelin beraber test edelim normal devirli kullanırsam 22-25krş yakıyorum,ama son ölçümde 19,8 krş gibi bir rakam çıktı... Aracım 2008 Elegance,arabayı kullanmak değil onu anlamak önemli,nasıl kullanırsanız o yakıtı alırsınız heleki bizim şanzımanlarda.

KARTAL 41

« Yanıtla #151 : Nisan 01, 2011, 09:31:55 ÖÖ »
arkadaşlar merhaba ;
aracıma (2007 civic elegans AT) dün atiker LPG kiti taktırmış bulunmaktayım ,artı olarak benzin pompasına araç lpg ye geçtiği zaman devre dışı kalsın diye bi cihaz taktılar.bu cihaz benzin pompasının ömrünü uzatıyor.LPG takılı olan arkadaşlar bu cihazı biraz araştırsın derim.
dün depoyu fulledim 36.5 lt aldı 80 tl bakalım kaç km yapıcam :)

saygılar...

ufgan

« Yanıtla #152 : Nisan 01, 2011, 09:54:47 ÖÖ »
arkadaşlar merhaba ;
aracıma (2007 civic elegans AT) dün atiker LPG kiti taktırmış bulunmaktayım ,artı olarak benzin pompasına araç lpg ye geçtiği zaman devre dışı kalsın diye bi cihaz taktılar.bu cihaz benzin pompasının ömrünü uzatıyor.LPG takılı olan arkadaşlar bu cihazı biraz araştırsın derim.

saygılar...

Hocam hayırlı olsun öncelikle,
Bu bahsettiğin cihazı zamanında bende araştırmıştım ama prins ustasına söylediğimde aynen aktarıyorum:
"bu taktıkları cihaz basit bir röle, açılır kapanır ancak zamanla dengesizleşebilir dedi. Örneğin bir araba sollarken gaz bitti ve araç benzine geçecek ama röle çalışmazda benzine geçmezse araba yığılır kalır ,dua edinde karşıdan bir araba gelmesin böyle bir durumda" dedi. Sonuçta arabadaki çoğu mekanik aksam rölelerin tetiklenmesiyle çalışıyor. Örneğin sileceklerin çalışması, kontak açıldığında elektriğin verilmesi gibi ama bunlar kritik bir durum arz edermi bilmiyorum.
Prins bu konuda çok katıymış eğer müşteri böyle bir cihaz takılmasında ısrar ederse kiti takmayın talimatı vermiş. Benzinde yarım deponun yada en fazla çeyrek deponun altına inilmediği taktirde benzin pompasında bir sorun oluşturacağını sanmıyorum.
Bunu bir araştırın derim.

KARTAL 41

« Yanıtla #153 : Nisan 01, 2011, 10:36:33 ÖÖ »
arkadaşlar merhaba ;

saygılar...

Hocam hayırlı olsun öncelikle,
Bu bahsettiğin cihazı zamanında bende araştırmıştım ama prins ustasına söylediğimde aynen aktarıyorum:
"bu taktıkları cihaz basit bir röle, açılır kapanır ancak zamanla dengesizleşebilir dedi. Örneğin bir araba sollarken gaz bitti ve araç benzine geçecek ama röle çalışmazda benzine geçmezse araba yığılır kalır ,dua edinde karşıdan bir araba gelmesin böyle bir durumda" dedi. Sonuçta arabadaki çoğu mekanik aksam rölelerin tetiklenmesiyle çalışıyor. Örneğin sileceklerin çalışması, kontak açıldığında elektriğin verilmesi gibi ama bunlar kritik bir durum arz edermi bilmiyorum.
Prins bu konuda çok katıymış eğer müşteri böyle bir cihaz takılmasında ısrar ederse kiti takmayın talimatı vermiş. Benzinde yarım deponun yada en fazla çeyrek deponun altına inilmediği taktirde benzin pompasında bir sorun oluşturacağını sanmıyorum.
Bunu bir araştırın derim.

benim kiti taktırdığım yer eski tanıdık bi abim role olduğunu biliyorum , benzin pompası elektrik kablolarına montajını kendim ellerimle yaptım ben 4 senedir gazlı araç kullanıyorum hiçbirinde benzini yarım depodan aşağı indirmedim:)
bu dediğin benimde aklıma geldi ve araçla giderken denedim yaklaşık 100 km hızla giderken gazı kapattım ,
aynı şekilde devam etti araç hız kesme,boğulma olmadı.

saygılar...

piscocuk

« Yanıtla #154 : Nisan 01, 2011, 05:40:59 ÖS »
Aracimib bakimini yaptirdim carsamba gunu bakomdan once hep fullpet kullaniyordum ve  aracim 0.210-0.230 kurus arasi yakiyordu.bakim gunu milangaz aldim 58 tl ye fulledim   211 km yaptim simdi yine fulledim 59 tl aldi.yani 0.275 tl yakmis...sizce gazlami alakali yoksa bakimdan sonra ayarlarmi sasti..

kayaci26

« Yanıtla #155 : Nisan 01, 2011, 10:52:31 ÖS »
Aracimib bakimini yaptirdim carsamba gunu bakomdan once hep fullpet kullaniyordum ve  aracim 0.210-0.230 kurus arasi yakiyordu.bakim gunu milangaz aldim 58 tl ye fulledim   211 km yaptim simdi yine fulledim 59 tl aldi.yani 0.275 tl yakmis...sizce gazlami alakali yoksa bakimdan sonra ayarlarmi sasti..

Bu tip durumlar nadir de olsa gerçekleşiyor maalesef... LPG üreticisi firmalar maalesef aynı kalite ve karışımı pazara standart bir şekilde sunmuyorlar... İstasyon değiştirdin mi yakıt tüketim değerleri de değişiyor...
Ayrıca bakımdam söz etmişsin... Bir defasında LPG filtrelerini - bujileri - hava - yağ filtrelerini - yağını vs değiştirdikten sonra araç 1 - 2 depoyu anormal tüketti... sonra yavaştan eski değerlerimi gördüm...

Size tavsiyem... daha önce nereden alıyorsanız ordan doldurun deponuzu ve aracın bakımdan önceki sağır sessiz halinde ki gibi biraz yavaş sürün... Ben bu nu Usta mın uayrısndan sonra anladım... araç bakımdan çıkınca hali ile biraz daha performanslı oluyor eee bastıkça basası geliyor insanın... Sol şeride çıktın mı canın istemiyor sağa geri girmeyi... bir araba - bir araba daha derken... devirli kullanıyor insan altındaki makineyi... :)

kayaci26

« Yanıtla #156 : Nisan 01, 2011, 10:56:48 ÖS »
arkadaşlar merhaba ;

saygılar...

Bu role vs olayına çok da sıcak bakana denk gelmedim her nedense... çok yüksek maliyetli bir dalaga değil... Tut ki gerekli ve önemli bir aygıt olsa LPG dönüşüm kitinin içine dahil edilirdi ya da ne bileyim LPG dönüşümü yapan firmalar en azından opsiyonel olarak bunu sunarlardı... Ben bir çok yerde araştırdım ve bunun gerekliliğine inandırıcı bir belge döküman bulamadım...

Yine diyorum ki... Prins, Teleflex, Tartarini, vs bu işe ciddi olarak yapan ve çok büyük miktarlarda AR-GE yatırımı yapan firmalar bu role işini KİT lerine dahil etmiyorlar ise ben de aracıma takma ya da taktırma konusunu gündemime bile almam . . .

piscocuk

« Yanıtla #157 : Nisan 01, 2011, 11:17:34 ÖS »
Aracimib bakimini yaptirdim carsamba gunu bakomdan once hep fullpet kullaniyordum ve  aracim 0.210-0.230 kurus arasi yakiyordu.bakim gunu milangaz aldim 58 tl ye fulledim   211 km yaptim simdi yine fulledim 59 tl aldi.yani 0.275 tl yakmis...sizce gazlami alakali yoksa bakimdan sonra ayarlarmi sasti..

Bu tip durumlar nadir de olsa gerçekleþiyor maalesef... LPG üreticisi firmalar maalesef ayný kalite ve karýþýmý pazara standart bir þekilde sunmuyorlar... Ýstasyon deðiþtirdin mi yakýt tüketim deðerleri de deðiþiyor...
Ayrýca bakýmdam söz etmiþsin... Bir defasýnda LPG filtrelerini - bujileri - hava - yað filtrelerini - yaðýný vs deðiþtirdikten sonra araç 1 - 2 depoyu anormal tüketti... sonra yavaþtan eski deðerlerimi gördüm...

Size tavsiyem... daha önce nereden alýyorsanýz ordan doldurun deponuzu ve aracýn bakýmdan önceki saðýr sessiz halinde ki gibi biraz yavaþ sürün... Ben bu nu Usta mýn uayrýsndan sonra anladým... araç bakýmdan çýkýnca hali ile biraz daha performanslý oluyor eee bastýkça basasý geliyor insanýn... Sol þeride çýktýn mý canýn istemiyor saða geri girmeyi... bir araba - bir araba daha derken... devirli kullanýyor insan altýndaki makineyi... :)

Selamlar..bakimdan sonra ozellikle hic haza basmadim araci nasil kullaniyorsam hep oyle kullandim ama sok oldum...bakalim1-2 depo sonra eski istasyonuma donucem.yine veriler yuksek cikarsa ustanin yolunu tutucam

kayaci26

« Yanıtla #158 : Nisan 02, 2011, 08:30:21 ÖÖ »

Gelin beraber test edelim normal devirli kullanırsam 22-25krş yakıyorum,ama son ölçümde 19,8 krş gibi bir rakam çıktı... Aracım 2008 Elegance,arabayı kullanmak değil onu anlamak önemli,nasıl kullanırsanız o yakıtı alırsınız heleki bizim şanzımanlarda.

ed35 arkadaşım bu 19,8 kuruşluk tüketim değerini, hangi ilde, hangi merkezde, toplamda kaç km de ve hangi istasyondan litresini kaça aldığın LPG ile gerçekleştirdin bilemiyorum ama Bazılarının 32   - 33 kuruş tüketim değerim var dediği, kullanıcıların genelinin 25 - 28 kuruş tüketim aralığı belirttiği A/T Elegance araçla sen bu tüketim değerini elde edebiliyorsan helal olsun....

Çünkü malum aracın fabrika verisi şehir içi 100km/10 lt benzin... hadi olmaz ya -neredeyse bu veriye göre imkansız- 100km/10lt LPG tüketse 225 kuruşun altı yine ZOR... Araçlarımız LPG yi en az benzine oranla %10 daha fazla yakıyor ve bu da 100 km/11 litre  LPG demektir... kiii 250 kuruşa denk gelir....

mesela ben bir zamanlar Eskişehir - Antalya güzergahında her önüme gelen İpragaz da depo mu fulleye fulleye seyahet ediyorum... LPG nin litresi 1,8 TL nin aldında idi...  Araçla öyle değerler kaydettim ki inanılır gibi değil.... mesela 100 km de 14 litre tüketim değeri de gördüm...
ammmmaa bir yer var ki bilenler bilir... Isparta dan Antalya ya uzanan güzergahta ki 135 km dir.... sadece 7.0  litre LPG ile kat ettim...
O zamanı bıraaklım günümüz de litresi 2.26 TL desek  0,118 kuruşluk tüketim değeri çıkar...

Hesap doğrumudur ??? HAYIR...  Hesap doğru değildir çünkü toplamda 460 km süren yolculuktaki tüketim ortalaması ile alakası yoktur… Ayrıca yine bilenler çok iyi bilir… Isparta dan Antalya ya istikametine yol sürekli iniştir… Araç 5.Vites te ortalama 1500 – 2000 devirde kendi halinde süzülür gider…

Örnek teşkil eder mi ??? HAYIR . . . Örnek teşkil etmez çünkü ben Isparta da depomu fullediğimde ortam ısısı 20 derece idi… Antalya da fullediğimde ise 40 derece idi… yani depoda geride kalan LPG nin yoldaki titreşim ve sıcağın etkisiyle genleşmiş olmasını da hesaba kattığımızda hesap baya bir sıkıntılı…

AYRICA ÇOK KISA BİR KM ARALIĞINDA Kİ ÖLÇÜMDÜR GENELE YAYILAMAZ…

kayaci26

« Yanıtla #159 : Nisan 02, 2011, 08:36:56 ÖÖ »
Ayrıca  "normal devirli kullanırsam 22-25krş yakıyorum" şeklinde ifadenizle benim yukarıda anlattıklarımı ve yaptığım hesabı doğruluyorsunuz... Dolayısı bir iki defa kısa mesafelerde elde ettiğimiz yakıt verileri bizi ve bu sayfalardan faydalanmak isteyen katılımcı ve misafir arkadaşlarımızı yanıltır diye düşünüyorum...

LPG tüketimi çok merak edilen bir konu herkes işin acaba sında ? . . .

onur_si

« Yanıtla #160 : Nisan 02, 2011, 10:20:02 ÖÖ »
arkadaşlar lpg taktıralı 5000 km oldu son ölçümlerimi yazayım dedim size araç 90 ef civic çift karb.
50 tl gaz ile 260 km gittim.
sakin kullanım ve hiç trafiğe girmedim ama ş.içi sayılır
bakırköy-tuzla-vs.
yakşalık 100 km de 8.5-9 litre gaz yakmışım
not: depo tamamen boştu 50 tl gaz aldım ve bitene kadar gittim
olay tamamen sağ ayağınızın altında ani hızlanma yapmayın ve 2bin-3bin arası vites değiştirdim boş yolda 120-140 bastım bilginize, saygılar

ed35

« Yanıtla #161 : Nisan 02, 2011, 10:27:41 ÖÖ »
Hocam atıp,tutmuyorum ben burda sonuçta...59TL gaz ile 303 km ama çok dikkat edilerek yapılmış vede bunu kanıtlamış oldum,bizim araçların otomatiği biraz değişik bilemiyorum hiç sürdünüzmü?Nazik yüklenin 1500'de vites değiştiriyor,ve kalkışlarımı hep böyle yaptım,kick down vs. yapmadım,sürekli nazik ve 19 krş yaktı,ama dikkat etmezsem 22-25 krş arası oluyor ama 26 hiç görmedim...

piscocuk

« Yanıtla #162 : Nisan 02, 2011, 10:52:35 ÖÖ »
Masallah

ufgan

« Yanıtla #163 : Nisan 02, 2011, 11:03:03 ÖÖ »

Hesap doğrumudur ??? HAYIR...  Hesap doğru değildir çünkü toplamda 460 km süren yolculuktaki tüketim ortalaması ile alakası yoktur… Ayrıca yine bilenler çok iyi bilir… Isparta dan Antalya ya istikametine yol sürekli iniştir… Araç 5.Vites te ortalama 1500 – 2000 devirde kendi halinde süzülür gider…

Örnek teşkil eder mi ??? HAYIR . . . Örnek teşkil etmez çünkü ben Isparta da depomu fullediğimde ortam ısısı 20 derece idi… Antalya da fullediğimde ise 40 derece idi… yani depoda geride kalan LPG nin yoldaki titreşim ve sıcağın etkisiyle genleşmiş olmasını da hesaba kattığımızda hesap baya bir sıkıntılı…

AYRICA ÇOK KISA BİR KM ARALIĞINDA Kİ ÖLÇÜMDÜR GENELE YAYILAMAZ…

Bu konuda forumlarda standart bir ölçüm kriterleri oluşmadı malesef. Kişi(kimse üstüne alınmasın genelleme yapıyorum) benin aracım 19-20 kuruş yakıyor deyip bırakıyor mesajını insanlarda bunu baz alıyorlar. Bugüne kadar aracımın LPG de tüketimi 24 kuruşun altına hiç inmemiştir.Maksimumda 35 kuruşa kadar çıkmıştır. Şimdi ben nasıl kıyas ederim 20 kuruş yakanla.
Aynı şehirde, aynı güzergahta,aynı hava koşullarında,aynı arabayla, eşit yükle, aynı lastiklerle, aynı şoförle,aynı sürüş tekniğiyle farklı saatlerde trafiğe çıkmak bile tüketimde farklılık yaratıyorken ş.içi 20 kuruş yakıyor demek nasıl bir kıstas olur ???
« Son Düzenleme: Nisan 02, 2011, 11:03:57 ÖÖ Gönderen: ufgan »

ozN

« Yanıtla #164 : Nisan 02, 2011, 01:55:53 ÖS »
yav baskan cok dikkat ette bu aracında bi normali var yani kayacının dediği gibi bende yokus asagı uzun yolda gittiğim zaman 5 lt yakıyom lpgde ama sehir ici oldumu 10 11 değişio duruma göre yani sen söförsünde biz bisiklet mi sürüyoz biz hiç arabata binmedikmi yarımız kadar gaz yakıyon
« Son Düzenleme: Nisan 02, 2011, 01:57:54 ÖS Gönderen: ozN »

ed35

« Yanıtla #165 : Nisan 02, 2011, 02:04:44 ÖS »
Beyler abartmayın isterseniz! Yarımız kadar yakıyosun diyorsun... İzmir'deyim aşırı sıkışık trafik'ten ziyade akıcı bir ş.içi trafiğim var sabahları ortalama 5-10km'lik'te bi otoban yolum oluyor,havalar güzel,sakin sürüş ile 19,8 küsür ama normalde 22-25 krş arası....Haaaa bugüne kadarda 26 görmedim,eğer 25'in üstüne çıkıyorsanız sizin sürüş şeklinizde anormallik vardır...Acemiler olur ya,debriyajdan ayağını çekmek yerine sürekli gaza yüklenir,aynen öyle...O zaman da 35 yakarsınız...
Şehir,sıcaklık,şöför,yakıt,lastik bunlar önemli faktörler,mutlaka değişiklik gösterir...
Bide kıyas yapanların araçlarının modeli ne acaba merak ediyorum? İes yada vtec2 ise baştan kıyas yanlış,çünkü hepsi bambaşka motor...FD6 için geçerli yazdıklarım,ona göre cevap verelim.

ufgan

« Yanıtla #166 : Nisan 02, 2011, 08:05:51 ÖS »
Acemiler olur ya,debriyajdan ayağını çekmek yerine sürekli gaza yüklenir,aynen öyle...O zaman da 35 yakarsınız...
Haklısın hocam, sanırım bende de biraz acemilik var. Debriyajı bulamıyorum daha. >%6rol
Şaka bir yana maşallah diyorum trafiğinize. Ankara da benim güzergahımda mümkün değil ekonomi.
Saygılar.

Mustafa3602

« Yanıtla #167 : Nisan 02, 2011, 08:11:10 ÖS »
LPG YE ZAM GELMİŞ BİLGİNİZE SHEL DE 2.230TL :::(((((

drserkan45

« Yanıtla #168 : Nisan 02, 2011, 08:54:01 ÖS »
65tl 340 km!!!karma kullanım...

ed35

« Yanıtla #169 : Nisan 02, 2011, 08:55:47 ÖS »
Aman hocam söyleme 19krş yaktığını,mazallah asarlar adamı :)

drserkan45

« Yanıtla #170 : Nisan 02, 2011, 09:01:25 ÖS »
hocam po gaz kullanıyorum tavsiye ederim hem performans hem ekonomi.bp gaz alıyordum 65 tl 300 km falan gidiyordu.tavsiye ederim po gaz;)

ed35

« Yanıtla #171 : Nisan 02, 2011, 09:03:07 ÖS »
hocam po gaz kullanıyorum tavsiye ederim hem performans hem ekonomi.bp gaz alıyordum 65 tl 300 km falan gidiyordu.tavsiye ederim po gaz;)
Benim gazdan yana sıkıntım yok,maaşallah çok güzel zaten tüketimim hocam :)

drserkan45

« Yanıtla #172 : Nisan 02, 2011, 09:06:18 ÖS »
Benim gazdan yana sıkıntım yok,maaşallah çok güzel zaten tüketimim hocam :)
aman nazar değmesin bozulmasın inşallah..valla çok zor bi ayar kaçtı mı uğraş dur:(

gokhandan

« Yanıtla #173 : Nisan 04, 2011, 12:45:54 ÖÖ »
bende ed35 arkadaşıma katıluyorum. haftada bir ölçüm yapıyorum ( her hafta 400 kmye yakın yol yapıyorum mecburiyetten can sıkıntısına da ölçümümü yapıyorum.
bu verdiğim değer sadece uzun yolda 29.5 lt x 2.28 TL : 67.26 TL ,  LPG ile 371 km yol yaptım. bu kullanım içinde en ufak miktarda dahi benzin yok. kullanım: 95-120 km/h hızlar arası....
gidiş gelişini yaptığım yolda ise 0.195 TL yakıyor ortalama... + çok az da benzin o da 1-2 km kadar... LPG kiti zavoli takılalı 1.5 sene oldu. aracım 2005 Ls orjinal Japon:))

atomhamdi

« Yanıtla #174 : Nisan 04, 2011, 10:24:31 ÖÖ »
bende ed35 arkadaşıma katıluyorum. haftada bir ölçüm yapıyorum ( her hafta 400 kmye yakın yol yapıyorum mecburiyetten can sıkıntısına da ölçümümü yapıyorum.
bu verdiğim değer sadece uzun yolda 29.5 lt x 2.28 TL : 67.26 TL ,  LPG ile 371 km yol yaptım. bu kullanım içinde en ufak miktarda dahi benzin yok. kullanım: 95-120 km/h hızlar arası....
gidiş gelişini yaptığım yolda ise 0.195 TL yakıyor ortalama... + çok az da benzin o da 1-2 km kadar... LPG kiti zavoli takılalı 1.5 sene oldu. aracım 2005 Ls orjinal Japon:))

Slm bu verdiğiniz değer çok değil mi ben daha dün 200 km yol yaptım bunun 40 km si şi. sıkışık trafik 160 km si şa.  hava yağmurlu ve rüzgarlı hızım 95 120 arası arabada 4 kişi vardı depoyu çıkmadan önce fulledim sonra aynı pompadan tekrar fulledim 40tl ye doldu 20 krş yaktım lpg 2.23 tl den 100km de 9 lt ediyor ve ekonomik bir kullanım olumsuz şarlardan dolayı yapamadım. siz hangi şartlarda ölçmüştünüz
ARACIM 94 Sİ
« Son Düzenleme: Nisan 04, 2011, 10:26:04 ÖÖ Gönderen: atomhamdi »