LPG Tüketimi Başlığı altında yorumlamayı uygun bulduğum bir diğer konu da LPG li aracın BENZİN TÜKETİM DEĞERLERİ' dir...
Aslında biz LPG li araç sahipleri, sürekli LPG tüketiminden bahsederiz, bu konuyu tartışıırız, asıl tartışmamız gerekn konu LPG li Aracın Yakıt Tüketimi (LPG + Benzin = Toplam Tüketim) olmalıdır.
LPG li aracın Benzin Tüketimi ile ilgili bir kaç yerde farklı değerlendirmeler okudum, hatta bu hesaba dayanak olarak bir katsayı

ortaya atanlar ve bu katsayıyı kanun gibi tarif edenler var...
Arkadaşalar herbirimiz Sıralı Sistem teknolojisine sahip araçlarda LPG ile Benzin Tüketiminin de olduğunun farkındayız, hiç kullanmayan arkadaşar bile araştırmaları neticesinde bu konuyu biliyorlar...
NE KADAR BENZİN ?Arkadaşlar bu işin standardı, belirli bir formulü, ya da hesaplama yönetemi yoktur... Çünkü ;
Sıralı Sistem LPG (S.G.I- SEQUENTIAL GAS INJECTION) Çalışma sistemi: Bu sistemlerde araç öncelikli olarak benzin ile çalışır, aracın motor suyu sıcaklığı
36-40 derece (Bu derece 25C ye kadar düşürülebiliyor)arasına gelene kadar benzin ile çalışmaya devam eder. İstenilen sıcaklığa ulaştığında regülatör üzerinde bulunan ısı sensörü sayesinde ECU (elektronik kontrol ünitesine) sinyal göndererek gaz sistemini aktif duruma getirir ve araç benzini kesip gaz ile çalışmaya başlar. Aracınız sıcak ise
25sn (bu süre 20saniyeye düşürelebiliyor) içinde gaz sistemi aktif hale gelir. Sıralı sistemlerin avantajı karburatörlü sistemlerde manuel olarak yaptığınız bu işlemi siz el sürmeden otomatik olarak yapmasıdır.
Şimdi teknik açıklama böyle iken hala benzin tüketimini kilometre cinsinden (benim ki 5km de, arkadaşın ki 10km de LPG ye geçiyor gibi) yada bir takım ondalık sayılarla çarparak - bölerek hesap etmeye çalışan var mıdır bilmiyorum…
Arkadaşlar, Erzurum’ da -25 C de sabah ilk kez çalıştırılan Sıralı LPG li bir Honda Civic i düşünün (malum bizim Japonlar geç ısınıyor) Bu aracın LPG den Benzine geçme ısısı da kalibrasyonda 35C olarak ayarlanmış olsun, Üstelik aracı çalıştıran arkadaş doğal olarak aracın içinin de ısınmasını istediği için kalorifer sistemini de çalıştırsın, -25C de yerler kar buz, öyle çok aşırıda gaza yüklenemeyecek, Eh hadi göreyim ben 10km mi gider? 20km mi gider ? Benzin tüketimi ne kadar olur, Ne zaman LPG ye geçer… işte belirli varsayımlar altında vardığımız sonuca hepiniz gülüyorsunuz

(Evet ben de sizinle anı görüşteyim, kapatsın LPG yi benzine devam, Hatta geçen hafta Eskişehir de ortam ısısı -5 - -10 arası gitti geldi 1 hafta sırf benzin yaktım

)
Ben kendi aracımdan örnek bir hesaplama anlatayım;
Yukarıda teknik verilerini anlattığım geçiş ayarında benim aracın Isı Ayarı 35 C ve süresi 25 Saniye…
Yaz aylarında ortam ısısı ortalama 25 C olduğu için araç genellikle 25 -30 saniye de LPG ye geçiş yapar, bu da toplamda 1.000 km de 20TL (5-6 lt) gibi benzin tüketimine denk gelir.
Kış aylarında ise yine ortam ısısı 0 ila 5C arası olduğu için lpg ye geçiş süresi ilk çalıştırmada 1 dakika ya da motorun yükte ya da boşta olmasına bağlı daha uzun sürede gerçekleşiyor. Araç sıcaksa zaten 25 Saniye de LPG tüketimine başlıyoruz. Bu da bana 30TL (8-9lt) civarında ilave benzin tüketimine denk geliyor…
Dolayısı ile Normal şartlarda
km deki BENZİN SARFİYATI yaz aylarında 0,02 TL,
Kış aylarında ise 0,03 TL olarak değerlendirilmeli diye düşünüyorum…