Aracım 2004 civic es. İlk sahibiyim ve ilk defa yaklaşık 15 gün önce Ankara Şaşmaz'da Lovato yetkili bayisinde OBD II sistemi taktırdım. Simit tank. 47 lt'lik olduğu ancak güvenlik gereği %80'e kadar dolum yapılabildiği belirtildi. Bu da yaklaşık 47*%80= 37,5 lt gaz alabildiğini gösteriyor.
Şu zamana kadar ki yakıt tüketimim aşağıdadır.
1. Depoyu ilk taktırdığımda ayarları yaptırmak için aldığım lpg:
Tutar TL: 20 TL
Lt fiyatı: 2.29 TL
Lt: 8.73Lt.
Gazı aldıktan sonra Şaşmaz'dan Ostim'e sızdırmazlık raporu almak için gittim. Oradan tekrar Şaşmaz'a bir kaporta işi ile ilgili olarak görüşmek üzere döndüm. Sonra da Şaşmaz'dan Dikmen'deki evime geldim. Yani yaklaşık 30. km şehir içi ve seri bir kullanımım oldu işleri yetiştirebilmek için.
2. Aynı gün eve dönerken Konya Yolu Balgat Köprüsü civarındaki Shell istasyonundan lpg'yi doldurttum.
Tutar TL:83.30TL
Lt fiyatı: 2.46TL
Lt: 33.86Lt
Bu dolumdan sonra km'yi sıfırladım ve şehir içi 340 km yol gittim. 2 defa Şaşmaz'a gittim geldim, 2 defa Gölbaşı'na. Kalanı işe gidip gelirken kullandığım güzergâh olan Konya yolundan Dikmen ve Bahçelievler arası mesafe. 340 km'yi yaptığımda lpg göstergesinin kırmızı ışığı yandı. Tekrar Konya Yolu Balgat Köprüsü civarındaki Shell istasyonundan ve aynı pompadan lpg'yi doldurttum.
3. Doluma ilişkin veriler şöyle:
Tutar TL:67.00TL
Lt fiyatı: 2.36TL
Lt: 28.39Lt
Değerli arkadaşlar bu verilere göre ve kaba bir hesapla 67.00TL/340km= 0, 1970TL/km'lik bir tüketim değeri elde ettim. Yani yuvarlak hesap km'de 20kr.
Bu ölçümleri yaparken arabayı her zaman kullandığım gibi sakin kullandım.
3.000 deviri geçmemeye çalıştım. Ancak 3-4 defa 6.000 devire kadar çıktım. Örneğin, Gölbaşı'ndan Dikmen'e çıkarken her iki seferde de yokuş performansını gözlemlemek için yüksek sürat ve devirle kullandım. 140-150 km hızla. Bu gözlemlerin dışında her zaman ki gibi sakin kullanım.
Sabah ve akşam işe gidiş ve gelişlerde aracın gaza geçmesini bekledikten sonra hareket ettim. Yaklaşık 3 dk.'da gaza geçiyor bu havalarda.
Montaj yaptırdığım usta genç olmasına rağmen iyi bir ustaydı. Çok memnun kaldım. Montaja başlamadan evvel -söylemesi ayıptır ama bilgi olması ve kaliteli bir işçilik elde edilmesi açısından söylüyorum- 30TL bir el emeği parası verdim ustaya. Baya bir sohbet ettik o arada başında bekledim çünkü. Lpg enjektör bağlantılarını yaparken kabloların montajında lehim kullandı. Lehimi kablolara iyice yedirdi. Ustanın dediğine göre bu kullanımı çok etkiliyormuş. Birçok montajcının bu işlemi erindiği için yapmadığını, bunun da insanları lpg'den soğutacak kadar sorunlara yol açtığını, teklemeler yaşandığını falan söyledi. Honda civiclerin lpg ile çok verimli çalıştığından, lovatonun en sessiz kit olduğundan, çok memnun kalacağımdan bahsetti. Zaten ustanın montaja girişini görmeliydiniz. Adam gözüm kapalı takarım bu araçlara falan dedi. Montajdan sonra klasik olarak bilgisayardan ayarları yaptı ve gönderdi. OBD II'lerde motor arıza ışığının yanmadığını söyledi ve çok şükür şu ana kadar herhangi bir sorun yok. Işık falan yanmadı.
Ustanın tavsiyeleri şöyleydi:
1. Çeyrek depo benzin deponda mutlaka olsun dedi. Benzinsiz lpg kullanımı benzin pompasının yanmasına sebep oluyormuş.
2. Shell veya Türk Petrol'den lpg almamı, özellikle Opet'ten kaçınmamı söyledi. Katkılı lpg kullanma dedi. Lovatoyla en sorunsuz olanın Shell olduğunu söyledi.
Benzinle kullanımda, şehir içi, km'de 40kr. tüketim değerlerini gördükten sonra, lpg'de bu tüketimi yakalamak çok sevindirici.