Teker teker yanit vereyim, bu arada iphone dan yaziyor hatalar olabilir,
Genel olarak ulke ekonomisinden bahsederken alim gucu tabiri kullanilir
Yani kisi basi dusen milli gelir bazinda turkiye alim gucunde orta ustu bir seviyede yani genel olarak fiyatlar dusuk. Ayrica ulkedeki gelir dagilimi ile ilgili de gini endeksine gore gene turkiye orta seviyede. daha iyi ulkeler ve daha kotu ulkeler de var ama gelisen ulkelerde TR ortalama bir yerde. ABd Tr den kotu olmasi lazim bu endekse. Yani olduk bittik denecek bir durum yok ortada. Gene soyluyorum herzaman daha iyiside olabilir olmalidir da.
Ayrica asgari ucret noktasinda TR Brezilyanin 2 kati. Yani Brezilyadaki asgari ucret Tr nin yarisi. Fiyatlar ise sadece Gida fiyatlarini arastirdim gida fiyatlarinda brezilya tr den yaklasik 2 kat pahali.
Simdi diyeceksin ki ya gelismis avrupa ulkeleri ( UK, almanya, ispanya, fransa, italya vs) Orada asgari ucrtt tr nin belki en az 2 kati ve issizlik odenekleri cok daha yuksek ancak orada da issizlik tr den daha yuksek ve paranin satin alma gucu %20-25 daha dusuk.
Ulke genel gorunumunde tr deki kamu borc orani milli hasilanin yaklasik %42 si falan bir italya bir ispNya da bu oran %80 ve uzeri. Butce aciklari da hakeza asagi yukari o ulkelerde daha fazla.
Dedim zaten otomobil fiyatlari zaten burda yuksek adamlar en az 2litre araclara biniyorlar ve tabi benimde icin ciz ediyor ancak civicin 20bin tl oldugu bir ulke bilmiuotum varsa bile dunyada bir kac ulkeyi gecmez. O da farkli bi sey vardir zira 20000 bin tl 11000 usd bile yapmiyor.
Petrole deyinmistim zaten
Ev fiyatlari da TR de goreceli dusuk. Bu da onemli. Ancak yukari yonde artiyor. 15-20 seneye Avrupa seviyesine cok yaklasir
Bu arada bu verilerin genelini ve fazlasini ciaworld fact book sitesinden alabilirsin. Yani hukumet verileri degil

Tr de de pek cok gerli banka var. Yabancilarda giriyor. Bizde yurt disindan tr isadamlari olarak bina aliyoruz fabrika kuruyoruz ve bence Marka stin aliyoruz.
New york basta olmak uzere ve muhtemelen kanada da var bir yogurt markasi her yerde var buraaki atiyorum pinar yogurt gibi ve herkez bu markayi taniyor dusun artik manhattan da bile. Izerinde greek (yunan) yogurt yaziyor sonra piyasaki bir arkadasimdan ogrendim ki urunu bu adla piyasaya sunan igdir li bir isadami sordum neden greek anladim ki tr nin marka imaji halen dusuk adam bu nedenle yunan yogurdu olarak markalastiis urunu. Godiva yi dunyada bulamayacagin bir ulke yok magazalri en luks noktalarda caddelerde var sahibi bizim bildigimiz Ülker...
Markalasmada zayifiz cok daha iyi olmaliyiz desen amenna haklisin ancak diger konular az cok ortada.