30/1-b :Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlike olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran arçları kullanmak.
64/1-b-1:
Gece sis ışıklarının sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılması.
İçişleri bakanlığı Emniyet genel müdürlüğü 2010/32065-376-1442-25665 sayılı yazıları
Konu: Renkli camlar ve araç camlarına film takılması
Bakanlığımıza intikal eden şikayetlerden, merkezden yapılan denetimlerden ve basın yayın organlarında çıkan haberlerden, bazı araçların camlarına sonradan renkli film takıldığı veya standartlara uygun olmayan koyu renkli camların kullanıldığı anlaşılmaktadır.
Trafik güvenliği açısından otomobil camlarının sürücüye iyi bir görüş olanağı sağlaması ve sürücünün görüş alanının kısıtlamaması gerekmekte olup; Standart dışı koyu renkli camların kullanılması ve cak-mlara renkli film k-takılması sürücülerin dikiz aynalarını sağlıklı kullanamamalarına özellikle gece görüşün azaldığı zamanlara yola aniden çıkan canlı vepya cansız nesneleri algılayamamasına ve akan trafiği takip edememesine sebebiyet vermekte ve ayrıca aracın içinin rahat görülmemesi de terör saldırıları ve asayişe müessir olaylar konusunda güvenlik zafiyeti oluşturmaktadır.
Sanayi ve ticaret bakanlığınca çıkarılan "Motorlu araçlar ve römorkları tip onayı yönetmeliği" (MARTOY) kapsamında yürürlüğe konulan gerek motorlu araçlar ve römorklarının emniyet camları ve cam malzemeleri ile ilgili tip onayı yönetmeliği ( 92/22/AT) ve gerekse eşdeğeri olan "Birleşmiş milletler avrupa ekonomik komisyonunun R43 sayılı Regülasyonunda tüm camların uyması gereken teknik şartlar belirtilmiştir.
R43 Regülasyonunun 2.13.1 ve 2.18.2 maddelerindeki tariflerin kapsamında olmayan emineyt camının ;Işık geçirgenliği %70 in altında ise muhtelif deney işleminden geçmesi ve buna Sanayi ve Ticaret Bakanlığından ulusal tip onayı gerekmekte olup, Tip onayı düzenlenen bu tip camların "E" veya "e" işaretlerinin yanında "V" sembolü ile gösterilmesi zarureti bulunmaktadır.
Araçlarda bulunan renkli camların yukarıda belitilen teknik mevzuata uygun olması gerekmekte olup, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63. maddesinde taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerinde renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır hükümleri mevcuttur.
Bu nedenle 2918 sayılı karayolları trafik kanunu ve Karayolları trafik yönetmeliğine aykırı olarak araçların camlarına yukarıda belirtilen hükümlere uymayan renkli film tabakaları takarak kullandığı tespit edilen ve araç ve sürücüler hakkında yasal işlemlerin yapılmasını, konunun sıralı birim amirleri tarafından titizlikle takip edilerek herhangi aksaklığa meydan verilmemesini rica ederim. Mustafa B.DEMİR Vali - Bakan a. - Müsteşar.
Ferrari gibi araçların eksozt sesinin yüksek çıktığı evet doğrudur fakat Sanayi ve ticaret bakanlığından alınan uygunluk belgesi yani araçlarımızın doğum belgesi diğer adı bu belgenin 45 veya 46. maddesinde aracın dururken yani rölanti ve daha sonra belirli bir devir ve yürür durumdaki ses şiddet yüksekliği dB olarak belirtilmiştir, biz sonradan bu yüksekliği artırdığımız için teknik değişiklik yapmış sayılıyoruz, sorun bu. Gündüz farları henüz yaygınlaşan bir durum ve yeni çıktı bununla ilgili bir madde var mı araştırıyorum hemen aktaracağım.
Yukarıda aktarmış olduğum resmi yazılar lütfen titizlikle okunsun, sanırım okur yazardır herkes, birdaha bu tip konulardan ceza yiyenler feryat ederek memuru suçlamasın, suçlamayı bırak bir de küfür ediyorlar, kötü söz sahibinindir diyorum.