Orijinal ya da film ayrımı yapılmıyor, koyu camlı araç cezadan kurtulamıyor
Tarih : 14 Şubat 2011 | 12:44
GÜVENLİK zaafiyeti oluşturmasın diye koyu renkli filmle kaplanmış araçlara uygulanan trafik cezalarının, fabrika çıkışı orijinal karartılmış cam kullanılan otomobillere de yansıtılması, tatsız tartışmaları beraberinde getiriyor. Cezadan
GÜVENLİK zaafiyeti oluşturmasın diye koyu renkli filmle kaplanmış araçlara uygulanan trafik cezalarının, fabrika çıkışı orijinal karartılmış cam kullanılan otomobillere de yansıtılması, tatsız tartışmaları beraberinde getiriyor. Cezadan kurtulmaya, orijinal camlarda yer alan V ve E sembolleri de yetmiyor.
KARAYOLLARI’nın Trafik Yönetmeliği’nin 63’ncü maddesinden, ‘sadece içerisi gözükmesin’ diye siyah filmle kaplanmış araçlar değil, camları fabrika çıkışı karartılmış otomobiller de nasibini alıyor. Rutin kontrollerinde, camları sonradan karartılmış araçlara uygulanan trafik cezalarının, orijinali siyah camlı araçlara da yansıtılması, tatsız tartışmaları beraberinde getiriyor. Buna da Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 63’ncü maddesi yol açıyor. Yönetmeliğin bu maddesi, taşıt camlarında görüntüyü değiştirecek seviyede renk kullanımını ve camların üzerine renkli film tabakalarının yapıştırılmasını yasaklıyor. Ancak bu madde, zaman zaman fabrika çıkışı koyu camlı araçlara da uygulanıyor. Bundan kurtulmanın yolu da sürücülerin, aracı satın alırken üretici firmalar tarafından düzenlenmiş ve araçta standartlara uygun orijinal onaylı karartılmış camların kullanıldığını gösteren belgeleri talep etmesi gerekiyor. Bu belgenin de mutlaka araçlarda bulundurulması gerekiyor. Aksi taktirde, 140 TL’lik trafik cezalarıyla karşılaşmak kaçınılmaz olabiliyor.
Güvenlik zaafiyeti oluşuyor
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2008 tarih ve 17 numaralı genelgesi de onaylı karartılmış camlar ile film uygulamalı camlar arasındaki farka işaret ediliyor. Bu genelgede; “Trafik güvenliği açısından otomobil camlarının sürücüye iyi bir görüş olanağı sağlaması ve sürücün görüş alanını kapatmaması gerekir. Renkli film veya standartlara uygun olmayan koyu renkli camların kullanılması durumunda ise sürücüler, özellikle gece gibi görüşün azaldığı zamanlarda sağ ve soldan ani olarak çıkacan bir aracı veya kişiyi göremeyerek, trafiği rahat takip edememektedir. Bununla birlikte aracın içinin rahat görünememesinden dolayı güvenlik zafiyeti de oluşmaktadır” deniyor.
Yüzde 70’in altına izin
Ancak, araçlarda kullanılan arka camları da kapsayan güvenlik camlarıyla ilgili mevzuatta da, Avrupa Birliği’nin 92/22/AT Güvenlik Camı ve Birleşmiş Milletler’in AEK 43 sayılı yönetmeliklerinde belirtilen kıstaslar uygulanıyor. AEK yönetmeliğinde sürücünün arka görüşü ilgilendiren camlar ile ilgili maddeye göre araçta iki adet arka görüşü sağlayan yan ayna bulunması halinde arka camların ışık geçirgenliğinin yüzde 70’in altında olmasına müsaade ediliyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan alınan “Tip Onayı”na göre, otomobil firmaları bu tür renkli camların “E” veya “e” işaretinin yanında “V” sembolü ile göstermesini zorunlu tutuyor.
Onaylı camın üzerine ‘V’ sembolü bulunuyor
FORD Otosan Servis Bölge Müdürü Ahmet Aslanbaş, “Araçların bazı modellerinde onaylı karartılmış orijinal cam yer alıyor. Bu tip modellere ceza uygulamasında bulunulmaması gerekiyor. Ancak, rutin trafik kontrollerinde siyah film kaplamalı camlar ile orijinal onaylı cam ayrımı yapılmadan ceza kesildiği görülüyor. İçişleri Bakanlığı’na bu konuyu bildiren bir yazı gönderdik. Bu ayrımın camın arkasında yer alan bir işaretle kolayca anlaşılabildiğini ilettik. Onaylı camların üzerinde V sembolü bulunuyor. Camlarında bu işaretin bulunduğu araç sahiplerine ceza-i müeyyide uygulanmaması gerekiyor. Karartılmış camlar sonradan değil fabrika çıkışı araçlara takılıyor. Ayrıca, aracın bu şekilde ithal edilmesi zaten gerekli izin ve onayları almış olduğunu gösteriyor. Şimdi, bayilere yetki verdik, bu tür araç alan müşterilerimizin sorun yaşamaması için konuyla ilgili belgeler dağıtıyoruz” dedi