Gönderen Konu: motor freni?  (Okunma sayısı 3358 defa)

oakin

• Ziyaretçi
motor freni?
« : Kasım 05, 2008, 08:42:00 ÖS »
merhabalar,
forumda birkac yerde okudum sanirim, bizim vtec (ya da vtec2, shoc) motor freni var midir? soru belki garip gelebilir ama kendi anladigimi soyliyim oncelikle.
Motor freni denilince tipki, otobus, kamyon gibi buyuk araclarda kullanilan, yuksek hizla giderken dusuk vitese alinca motor devrinin biran artmasi ve aracin yavaslamasi olarak etkisi gorunur, haksiz miyim? bu konudaki bilgileriniz nelerdir acaba?

tesekkurler

merburvehan

Ynt: motor freni?
« Yanıtla #1 : Kasım 05, 2008, 08:48:08 ÖS »
Evet sizinde bildiğiniz gibi yüksek viteste giderken yavaşlamak için uygun vitese alıp aracı yavaşlatmaktır.Motor firenini kullanmak fren balataları açısından gayet sağlıklı bir yöntemdir.Özelikle yokuş aşağı inerken...

oakin

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Kasım 05, 2008, 08:55:03 ÖS »
motor freninin ne oldugu ve nasil etki verdigi konusunda hemfikir o halde, ama bunu aracimda hissedemiyorum, bir otobuste yuksek hizla giderken dusuk vitese aldigimizda bariz yavaslarken (2004 civic) de bu etki gorulmuyor.

Ornek olmasi acisindan: oldukca dik bir yokus var her sabah iniyorum, 2. viteste arac fakat banamisin demiyor ve surekli hizlaniyor

merburvehan

« Yanıtla #3 : Kasım 05, 2008, 08:59:59 ÖS »
Otobüsle kendi aracınızı kıyaslamayın tamamen farklı motoru torku vs.Birde onlarda değişik bir fren sistemi var sinyal kolundan verdiği bir hareketle otobüsün şaftını sıkıyo ve yavaşlatıyo.Bunu yaptığında size motor freniymiş gibi gelebilir tabi bu sadece şehirler arası otobüslerde var bizim belediye otobüslerinde yok...

oakin

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Kasım 05, 2008, 09:03:59 ÖS »
hmmm evet, sanirim oyle bir mekanizma vardi, saftin sIkIlmasi, bundan dolayi gercek anlamda hissediliyor. Cok tesekkurler cevap icin. bu olayla baglantili mi bilmiyorum ama soyle bir soru da eklesem:

90 model falan bir mersedeste denedik, araci 1. vitese aliyoruz, sonra hafif rampa bir yerde yukari dogru, ayagimizi gazdan cekiyor, arac kendiliginden tirmaniyor. Nasil bir mekanizmadir, motor gucu ule mi alakali birsey?

tesekkurler

merburvehan

« Yanıtla #5 : Kasım 05, 2008, 09:10:00 ÖS »
Kesinlikle motor gücü düz yolda 1.6 bir araçlada kendiliğinden kalkar ama az yokuşta kalkmaz....2.0 motor gücündeki bir araç hafif bir yokuşta kalkar...

oakin

• Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Kasım 05, 2008, 10:01:54 ÖS »
tesekkurler