Bence Civic'e Lpg takmak, hele ki sıfır bir arabaya, çok abes kaçar. Ben benzinde kullanıyorum, arabamın keyfini sürüyorum, kafam da rahat. bu arabayı, yakıtını bilerek aldım ve hiç de pişman değilim. Bu arada kayın pederim itfaiye şefi, yanan 10 arabadan 9'u lpg'li diyor. Kendi düşüncem, asla lpg taktırmam. Yakıttan şikayetçi arkadaşlar Dizel bir araç düşünebilirler. Bence...
1. ÇEKME DENEYİ : Tank gövdeleri için kullanılan saçların Euronorm 10120 de belirtilen spesifikasyonlara (Çekme dayanımı, akma dayanımı, elastisite modülü, spektro yapısı), dolayısı ile saç malzemelerin malzeme dayanıklılığı ve genleşmeye uygunluğunun tespiti ve kaynak dikişinin enaz yukarıda belirtilen özelliklere sahip olup olmadığının tesbiti amacıyla her partiden (1/200) tank tüzeyinden alınan kaynaklı test numuneleri çekme testine tabii tutulur.
2. EĞME DENEYİ : Tank gövdeleri için kullanılan saçların Euronorm 10120 de belirtilen spesifikasyonlara ve kaynaklı birleştirmenin mekanik olarak esas metale uyumluluğunun tesbiti ve kaynak dikişinin mukavemetinin uygunluğunun tesbiti amacıyla her partiden (1/200) tank yüzeyinden alınan kaynaklı test numuneleri eğme testine tabii tutulur.
3. PATLAMA TESTİ : Hidrolik basınç altındaki patlama deneyi, tank patlayana kadar basıncın düzenli oranda artırılmasını ve bu süre boyunca basınçtaki değişikliğin kaydedilmesini sağlayan bir donanımla yapılmaktadır. Her partiden bir adet (1/200) tank üzerinde yapılan bu testin değerlendirilmesinde üç temel kriter vardır.
*Deney sonrasında tankın patlama basıncı 67 bardan daha yüksek olmalıdır.
*Tank patlama esnasında uygun genleşme oranına ulaşabilmeli.
*Patlamanın meydana geldiği yer asla bir kaynak dikişinde olmamalı. Ve patlama parça tesiri etkisi yaratmamalıdır.(Saçtan yırtılma şeklinde olmalıdır)
4. RADYOGRAFİK TEST : Kaynak dikişleri ISO R 1106 'ya uygun olarak her partiden (1/200) tank üzerinde radyografik teste tabii tutulmaktadır. Kaynak dikişindeki çatlaklar, yetersiz nüfuziyet, kaynak dikişindeki boşluklar gibi hataların tesbit edilmesini sağlayan bir test yöntemidir.
5. MAKROSKOBİK TEST : Kaynak dikişleri ISO R 1106 'ya uygun olarak her partiden 1 adet (1/200) tank üzerinde makroskobik teste tutulmaktadır. Kaynak dikişinin nufuziyeti , esas metale uygunluğu , kaynak değişkenlerinin uygunluğu (Amper/volt,kaynak hızı) ve kaynak ısısının uygunluğunun tesbitinde çok önemli yer tutar.
6. ÖMÜR (yorgunluk testi) : Tank gövdesinde 4 saniyelik periyodlarla 10.000 defa 27 bar değerinde hidrolik basınç uygulanır. Bu test ile 10 yıl olarak kabul edilen tank ömrünün uygunluğunu tesbit etmek amacıyla her partiden 1 adet (1/200) tank ömrü testine tabii tutulur.
7. BONFİRE (Yanma testi) : Bonfir testi, Tasarımda belirtilen yangından koruma sistemine sahip tankın ve tanka montajı yapılan multivalfin emniyetli bir şekilde çalışıp çalışmadığının, belirtilen yangın şartlarında deneye tabii tutulduğunda, patlamadığını ıspatlamak üzere %80 doluluk oranında 590 C sıcaklığa ulaşıncaya kadar ateş içerisinde yakılarak yapılan testtir.
*Bu bilgiler STEP AŞ. Tankları üreticisinin yayınından alınmıştır.
---------------------------------
LPG DEDİLER BOMBA ÇIKTI...08.08.2005 tarihinde Atatürk Havalimanında patlayan 34 TDL 94 plakalı ticari taksi üzerinde 15.08.2005 tarihinde inceleme yapıldı. İnceleme sonucunda aracın LPG tesisatında TS 12305 EN 12979 KARAYOLU TAŞITLARI – LPG SİSTEMLERİ – YERLEŞTİRME KURALLARI’na aykırı herhangi bir montaj hatasının olmadığı tespiti yapıldı.
Araçta meydana gelen patlamayla bagaj kısmı ve LPG tankı büyük çapta hasar görmüştür. Hasar incelendiğinde aracın bagaj kısmındaki patlamanın LPG tankından meydana gelmeyip bagajda bulunan patlayıcından kaynaklandığı tespit edildi.
Aracın tavan ve yan kısımlarındaki dışa kıvrımlı delikler ile LPG tankındaki içe kıvrımlı delikler patlamanın parça tesirli olduğunun göstergesidir. LPG tankı kalkan görevi oluşturarak aracın benzin deposunun patlamadan etkilenmemesini sağlamıştır. Aracın bagaj kısmı tümüyle parçalanmasına rağmen arka koltuklardaki hasarın az olması patlamada oluşan parça tesirinin aracın LPG tankı tarafından karşılanmasından kaynaklanmıştır. Standardlara uygun üretilen ve Standardlara uygun olarak monte edilen LPG tankı çelik bir duvar gibi vazife yaparak benzin deposunun patlamasını önlemiş ve olası daha büyük bir yangını ve yolcu bölümünde hasar oluşmasını engellemiştir. Araçta LPG deposunun olmaması durumunda patlamanın etkisine doğrudan maruz kalan benzin deposu patlayarak daha büyük hasarın oluşmasına neden olacaktır. Dolayısıyla bu araçtaki patlamada LPG tankı aracın aldığı hasarı azaltmıştır.
Araç periyodik olarak yapılan fenni muayenesi sırasında Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından kontrol edilerek Sızdırmazlık Raporu ve LPG / CNG Ruhsatı almıştır. Standartlara uygun olarak üretilmiş bir LPG tankı ve Standardlara uygun olarak monte edilmiş LPG tesisatının güvenirliliği yaşanan bu şiddetli patlama ile bir kere daha anlaşılmıştır.
Araçların LPG ‘ye dönüşümünde ilgili standarda uygun parça kullanımı, uygun montaj, rutin Sızdırmazlık Kontrolleri ve araç üzerindeki tamirler için yetkili firmalara gidilmesi durumunda LPG tesisatı güvenilir bir sistemdir.
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
İstanbul Şubesi Sekreteri
Battal Kılıç
---------------------------
Böyle bir kazada plastikten veya 0,5mm saçtan yapılmış benzin tanklarını düşünürsek hiç otomobil kullanmamamız gerekir. LPG Tankının et kalınlığı aracın şasisinden bile fazla. Üstelik yuvarlak formu sayesinde ekstra bir mukavemet kazanıyor. Kullanılan özel alaşım nedeniyle gerekli uzama ve plastik deformasyona izin verecek bir süneklilik kazandırılmış durumda. Şahit olduğumuz çok şiddetli münferit kazalarda LPG tankının araçtan dışarı fırladığı görüldü. Standartlar daha çok yolcuları korumak ve tankın yolcu bölümüne girerek yolcuların ayaklarına bir hasar gelmemesine yönelik güvenlik tedbirlerini içeriyor.
--------------------------
Tanklar, 30 Bar basınçta teste tabi tutuluyor. Normal şartlarda tank basıncı 10 Barı geçmez. Neredeyse 3 misli bir emniyet faktörü sözkonusu.
Ayrıca Avrupa Birliğinde geçerli standartlar bizde de yürürlükte. Tanklar ve üzerine konan emniyet sistemleriyle tankların yangında dahi kalsa patlamaması gerekiyor. Tanklar içi gaz dolu olarak yangın deneyine tabi tutulur, üzerindeki emniyet sistemleri sayesinde gaz bitinceye kadar yangın devam eder, ancak tank patlamaz.
BAZI BİLGİLER 2A-BRC sitesinden alınmıştır...
LÜTFEN HERKES LİNKDEKİ TEST VİDEOSUNU İZLESİN ; BAKIN LPG Lİ ARACA NELER YAPIYORLAR; LÜTFEN BİRİLERİ ÇIKIPDA BİR DAHA " LPG Lİ ARAÇ YANAR, PATLAR..." DEMESİN LÜTFEN
http://www.waschen-tanken.de/autogas.htm