TeamHondaTurkey.Com

HONDA => Problemler ve Çözümleri => Konuyu başlatan: ua23ua - Aralık 10, 2012, 10:00:50 ÖÖ

Başlık: Otomatik vites araba nasıl kullanılır:)
Gönderen: ua23ua - Aralık 10, 2012, 10:00:50 ÖÖ
Arkadaşlar k bakmayın cahilliğime verin:)İlk defa oto matik kullanıyorum.Kullanan arkadaşlar az çok bilgi verirse kullanım hakkında sevinirim.Mesela çoğu yerde yüksek devirde kullanmayın yazıyor.Otomatikte deviri nasıl ayarlıyoruz.

Ben gaza basıp gidiyorum :) vites değişimi için yapmamız gereken birşey varmı mesela...
Başlık: Ynt: Otomatik vites araba nasıl kullanılır:)
Gönderen: deniz - Aralık 10, 2012, 10:11:21 ÖÖ
http://www.teamhondaturkey.com/forum/problemler_ve_cozumleri/otomatik_viteste_dikkat_edilmesi_gerekenler-t21424.0.html
http://www.teamhondaturkey.com/forum/problemler_ve_cozumleri/otomatik_vitesde_araba_geriye_kacarmi_acil_lutfen-t16685.0.html
http://www.teamhondaturkey.com/forum/sohbet_off_topic/otomatik_viteste_neden_sol_ayak_kullanilmaz-t54392.0.html
http://www.teamhondaturkey.com/forum/new_civic_07_fk/otomatik_vites_arac_stop_eder_mi-t23419.0.html
http://www.teamhondaturkey.com/forum/problemler_ve_cozumleri/sehirici_ici_otomatik_vites_kullanimi_ile_ilgili_soru-t14982.0.html
http://www.teamhondaturkey.com/forum/motor_modifiye_do_it_yourself_teknik_bilgiler/otomatik_vitesli_bir_arabada_en_ii_kalkis_nasil_yapilir-t31659.0.html

bunun gibi birçok konu sitemizde mevcut araştırırsanız bulucaksınız...
Gönderen: tunci - Aralık 10, 2012, 10:14:36 ÖÖ
Bu hafta kısmetse ben de ilk defa otomatik araba sahibi olucam. Öğrendiğim kadarıyla D1 arazi ve rampalar için yani sadece 1. vites ihtiyacı olan zorlu yol için, D2 de buna benzer ve 3. vitese geçmiyor. Normal seyir halinde ise N konumunda gitmek lazım diye biliyorum.
Gönderen: ua23ua - Aralık 10, 2012, 11:17:00 ÖÖ
http://www.teamhondaturkey.com/forum/problemler_ve_cozumleri/otomatik_viteste_dikkat_edilmesi_gerekenler-t21424.0.html
http://www.teamhondaturkey.com/forum/problemler_ve_cozumleri/otomatik_vitesde_araba_geriye_kacarmi_acil_lutfen-t16685.0.html
http://www.teamhondaturkey.com/forum/sohbet_off_topic/otomatik_viteste_neden_sol_ayak_kullanilmaz-t54392.0.html
http://www.teamhondaturkey.com/forum/new_civic_07_fk/otomatik_vites_arac_stop_eder_mi-t23419.0.html
http://www.teamhondaturkey.com/forum/problemler_ve_cozumleri/sehirici_ici_otomatik_vites_kullanimi_ile_ilgili_soru-t14982.0.html
http://www.teamhondaturkey.com/forum/motor_modifiye_do_it_yourself_teknik_bilgiler/otomatik_vitesli_bir_arabada_en_ii_kalkis_nasil_yapilir-t31659.0.html

bunun gibi birçok konu sitemizde mevcut araştırırsanız bulucaksınız...

Teşşekkür ettim:)
Gönderen: deniz - Aralık 10, 2012, 11:20:13 ÖÖ
Rica ederim. Keyifli forumlar...
Gönderen: bilalsahin - Aralık 10, 2012, 11:22:32 ÖÖ
N boş demek @tunci o viteste gidemezsin! CR-V de bi de koldan otomatik olcak bence bir bilenle git aracı almaya ;)
Gönderen: ekuzdere - Aralık 10, 2012, 11:44:20 ÖÖ
Kırmızı ışıkta N 'ye almayı unutma. Başkada bişey yapma keyfine bak :D
Gönderen: hakiko - Aralık 10, 2012, 11:48:18 ÖÖ
Ekuzdere arkadasima katiliyorum ısikta durunca n ye al sadece gerisinde devam :)
Gönderen: tunci - Aralık 10, 2012, 12:24:39 ÖS
N boş demek @tunci o viteste gidemezsin! CR-V de bi de koldan otomatik olcak bence bir bilenle git aracı almaya ;)
Evet adminin verdiği linklerdeki konuları okuyunca yanlış bildiğimi anladım :) Arabayı teslim alırken boş bir arazide teslim alayım ben :)
Gönderen: hakiko - Aralık 10, 2012, 01:41:02 ÖS
 <nohapy
Gönderen: bilalsahin - Aralık 10, 2012, 02:28:31 ÖS
Evet adminin verdiği linklerdeki konuları okuyunca yanlış bildiğimi anladım :) Arabayı teslim alırken boş bir arazide teslim alayım ben :)

:) olabilir mantıklı :)
Gönderen: hondacolik - Aralık 10, 2012, 06:22:21 ÖS
bin ve ilerle  , Babamın  şu sözü çok doğru bence _ İnsanın kendi malı olmayınca şoförlük zor zanaat evlat , kulaklarımda çınladı bi an
Gönderen: tunci - Aralık 10, 2012, 07:24:01 ÖS
@hondacolik, sizde araba yok diye algıladım?
Gönderen: hondacolik - Aralık 10, 2012, 10:24:26 ÖS
maalesef daha arabamız olmadı araba nasıl bişey  eşimin kullandığı golf'mü , yoksa benim hergün kullandığım civic mi _? bunlara araba denmiyorsa bende araba yok  <783^2
Gönderen: hondacolik - Aralık 10, 2012, 10:31:29 ÖS
bin ve ilerle  , Babamın  şu sözü çok doğru bence _ İnsanın kendi malı olmayınca şoförlük zor zanaat evlat , kulaklarımda çınladı bi an

tekrar oku kardeşim ne demek istediğimi :)
Gönderen: levo - Aralık 10, 2012, 10:54:46 ÖS
otomatik aracı ekonomık kullanmanın yolu gaz pedalına uygulayacağınız tepkiye bağlı olarak değşir yani ben yalnızca basarım gerisi onun işi diye düşünmeyin,pedala sakin baskı uyguladıgınızda 2 bin devirde vites atarken sert baskı uyguladığınızda 4/5/6/ 7 bin gibi devirlere çıkarak vites değiştirilir hepsi bu tercih sana kalmış.
Gönderen: efendim1011 - Aralık 10, 2012, 11:57:51 ÖS
IŞIKLARDA N konumuna geldiğinde ne işe yarıyor ?
Gönderen: ua23ua - Aralık 11, 2012, 08:27:46 ÖÖ
otomatik aracı ekonomık kullanmanın yolu gaz pedalına uygulayacağınız tepkiye bağlı olarak değşir yani ben yalnızca basarım gerisi onun işi diye düşünmeyin,pedala sakin baskı uyguladıgınızda 2 bin devirde vites atarken sert baskı uyguladığınızda 4/5/6/ 7 bin gibi devirlere çıkarak vites değiştirilir hepsi bu tercih sana kalmış.

peki en uygun sekli kaçtır vites değişiminde 3bin mi?
Birde vites değişiminde nasıl bişey yapıyoruz ayağımızı gazdan cekip tekrar mı basmamız gerekiyor varmı bir taktiği
Gönderen: faw13 - Aralık 11, 2012, 10:05:25 ÖÖ
IŞIKLARDA N konumuna geldiğinde ne işe yarıyor ?

araç dururken frene bassanız da öne gitmeye çalışır, siz onu engellersiniz, motora gereksiz yük biner (çok olmasa da gereksizdir o yükün binmesi)

boşa atınca o yük binmez ondan dolayı, bu işin tam otomatik şanzıman kısmı

yarı otomatiklerde de şöyle bir durum var, kırmızıda dururken araç viteste olursa stop etmemek için sürekli olarak debriyaja basar, haliyle boş yere baskı balatadan yer, onlar da o sebepten boşa atılır.

otomatikte vites değişimi ayarlamak düz gibi değildir, kendisi zaten sakin kullanımda 2-3 bin aralığında her türlü değiştirir vitesi, tetik varsa araçta yokuşlarda bazen elle müdahele etmek daha mantıklı olabiliyor, inerken de çıkarken de hızı muhafaza etmek için biraz fazla bağırır, bazen gereksiz bağırır, gaza baskıyı azaltsanız da büyütmez vitesi, ona dikkat etmek lazım, araç tamamen durmadan d r n p arasında geçiş yapmamak lazım bir de, yarı otomatikler zaten bilgisayar kontrollü olduğu için 120 ile otobanda giderken r ye taksanız tepki vermez geçiş hatalı der devam eder :)
Gönderen: ekuzdere - Aralık 11, 2012, 12:27:54 ÖS
daha da basite indirecek olursak şöyle diyeyim. Otomatik şanzıman normal şanzıman gibi dişlilerle aktarım yapmaz, dönen 2 diskin arasında yağ olduğunu ve güç iletiminin viskoziteden oluştuğunu düşünelim :) eğer ışıkta N ye almaz D konumunda frene basarsanız araç yürümeye çalışacak ancak siz frene bastığınız için olan orada ki aktarma organlarına olacaktır
Gönderen: tunci - Aralık 11, 2012, 12:51:59 ÖS
Beklerken boşa alınacak yani N konumuna, bu şanzumanın ömrümü uzatıyor. Bu defa doğru anladım sanırım :)
Gönderen: ekuzdere - Aralık 11, 2012, 01:05:05 ÖS
İyisi ve doğrusu olduğu kesin, ama yani aslında uzatıyor denebilir mi bilmem. Yani ben bu zamana kadar efendim N ye aldım çok sağlıklı, veya N ye almadım masraf açtı diyeni falan hiç duymadım. Bu arabanızı stop etmeden önce uzun yoldan gelmemişte olsan 5 saniye beklemek gibi bişey yani :D :D
Gönderen: faw13 - Aralık 11, 2012, 01:09:53 ÖS
Beklerken boşa alınacak yani N konumuna, bu şanzumanın ömrümü uzatıyor. Bu defa doğru anladım sanırım :)

araçta yük oluşmadığı kesin, vitesten çıkarınca fren pedalı bile yumuşuyor, yarı otomatiklerde baskı balata daha uzun dayanıyor, o kesin, hatta dikkat edilirse 20.000 km gibi bir fark oluşabiliyor, 60 ile 120.000 arasında değişiyor mesela lineanın, fark ciddi, o farkı sağlayan tek unsur da muhtemelen kullanım :D
Gönderen: ua23ua - Aralık 11, 2012, 03:49:19 ÖS
arkadaşlar yine forumda okumustum.Bi arkadaş N ye alınca motor yağlamayı durduruyor motora zarar veriyor denilmişti.Acaba bu hareket halindeken mi geçerli? yoksa kırmızı ışıktada N ye aldığımız zaman damı yağlama duruyor
Gönderen: bbhnda - Aralık 11, 2012, 04:21:25 ÖS
arkadaşlar yine forumda okumustum.Bi arkadaş N ye alınca motor yağlamayı durduruyor motora zarar veriyor denilmişti.Acaba bu hareket halindeken mi geçerli? yoksa kırmızı ışıktada N ye aldığımız zaman damı yağlama duruyor

n ye almak demek motor ile şanzıman ilişkisini kesmek demektir.motorun yağlanması ile ilgisi nedir orasını anlamadım.oto. şanzımanlarda n ye almak dururken şanzıman yağının aşırı ısınmasını engeller çift kavramada balatanın aşırı ısınmasını engeller.ben 60 saniyenin üzerindeki ışıklarda motoru bile kapatırım.
Gönderen: faw13 - Aralık 11, 2012, 04:28:11 ÖS
motor değil şanzıman yağlamayı durduruyor deniyor da bana şehir efsanesi gibi geliyor o, N kısa süreli (20-60 sn) P uzun süreli (60+ sn) duruşlar için kullanılmalıdır. 0 20 saniye için zaten kastırmaya gerek yok, motor kapatmak da 60 saniye için sağlıklımı emin değilim, diyeceksiniz ki start/stop lu araçlar hep kapatıyor, ama onlar marş motoruyla değil alternatörle tekrar çalışırlar, farklı bir sistemi var, bir de araç ilk çalışmada da azımsanmayacak derecede yakıt yakıyor, tasarruf sağlar mı bilmiyorum, 5-6 dakika için kapatmak gerekir tabii ama o ayrı mesele
Gönderen: bilalsahin - Aralık 11, 2012, 04:44:39 ÖS

+1000 çok doğru bir söz :)
Gönderen: ceza_2002 - Aralık 28, 2012, 06:41:37 ÖS
honda zaten otomatik viteste 1 numara... ısıklarda dururken N konumuna almanın bı anlamı yok bence D ye al frene bas... sadece aracı park ederken frene bastıktan sonra aracı P ye alın frenı bırakmadan el frenını cekın kı yukleme olmasın aracınıza...
Gönderen: bbhnda - Aralık 28, 2012, 09:03:37 ÖS
bende dediklerinin tam tersini söylüyom ışıklarda çek n ye park ederken de önce el freni çekip ağırlığı oraya yükleyip sonra p ye koymakta fayda var.ışıklarda n ye çekki boşa ısınmasın şanzıman .
Gönderen: ekuzdere - Aralık 29, 2012, 07:43:20 ÖS
park ederken kesinlikle ağırlık el frenine verilmeli. Yani N ye alınıp el freni çekilip, ayağınızı frenden kaldırıp tekrar basarak P'ye almalısınız
Gönderen: bbhnda - Aralık 29, 2012, 08:09:04 ÖS
düz benimki ben bile önce el freni sora vites :D
Gönderen: serkan ss - Aralık 29, 2012, 08:23:29 ÖS
ekuzdere çok güzel önemli konuya deyinmiş özellikle yokuşlarda n ye almadan el freni çekiyordum daha sonra kalkışlarda araç vurdurma yapıyodu araca zarar verdiği belliydi kendi kendime buldum gerçi önce n ye alıp daha sonra el freni ve park bu sadece yokuş aşağı yada yokuş yukarı parklar için, 2. si eğer emin değilsen mutlaka aracın otomatik şanzıman yağını serviste paraya kıyıp orijinal honda atf1 ile değiştirmen 3. kalkışlarda ani gaz vermek yada araç durmadan geri vitese takmak, ışıklarda N ye alma sadece hurefeden ibaret bunu sadece bizim milletten başka hiç bi profösör yapmaz her işin uzmanıyızya japonlar salak zaten kırmızı ışıkları hesaba katamamışlar.. sol ayağı kesinlikle kullanmamak. 3 seneden beri otomatik honda kullanıcısı olaraktan söylüyorum