Öncelikle şunu belirteyim, ziebart diye bir cam filmi markası yoktur, Ziebart değişik dönemlerde değişik kaliteli film markaları ile çalışır. Sanırım şu sıralar Solargard ile çalışıyor, ki en kalitelilerden biridir.
Cam filminin maliyetine gelince, Solargard markasının içinde bile değişik fiyatlarda film serileri vardır.
Mesela Quantum serileri, pahalı bir seridir, Charcoal serisinin maliyeti Quantum serisinin katılımıdır.
Peki bir araçta film maliyeti nedir?
Metrekare hesabına vurursanız, normal sedan bir araçta film maliyeti, Quantum serisi ile 70 TL ile 100 TL arasındadır. Tabii hata yapıp tekrar yapmak durumunda kalmazsa.
Charcoal serilerinde bu maliyet 35 TL civarlarındadır.
Piyasada 50-100 TL'ye film çeken yerlerde kullanılan Taiwan mali filmlerde maliyet 5-10 TL'dir.
Eğer film yaptıracaksanız mutlaka kaliteli bir marka ile yaptırın. Solargard, 3M (bu markanın da taklitleri olduğu söyleniyor), Solarmaster, Llumar vb. gibi.
Ve en önemli ikinci husus, montajı yapan elemanın tecrübesi ve titizliği.
Adamlar kaliteli, bu iş için özel imal edilmiş falçata uçlarını bile almaktan acizler, sonra da biraz bastırınca arabanın camlarını dışarıdan çiziyorlar, ki bu çiziklerin geri dönüşü yok.
Arka cam montajı yapıyorlar, tek parça yapmayı beceremiyorlar, daha doğrusu ellerindeki film buna uygun değil. Ek yerlerini de güzel ayarlayamadıkları için bariz bir şekilde belli oluyor.
Kalitesiz film birkaç sene içinde, eğer çizikler içinde kalmayıp hala sağlam kalmayı başarmışsa, önce mora, sonra pembeye dönmeye başlıyor.
Kalitesiz bir film ile geceleri görüş problemi yaşarsınız. Kaliteli filmler bu konuda çok daha başarılıdır.
Kaliteli filmler UV ışınlarını tamamen kesebiliyorken, kalitesiz filmlerden böyle bir hizmet beklemeyin.
ÖZETLE, eğer film yaptıracaksanız lütfen kaliteli bir film yaptırın, kalitesiz filme kesinlikle bulaşmayın.
Kalitesiz bir film ile sadece aracınızın camları dışarıdan koyu gözükür, cam filmlerinin diğer avantajlarını yaşayamabilirsiniz.