Önce termostat ve fan müşürünü değiştirin bi ne olur ne olmaz. Sonra silindir testi yapıyorlar conta yanıkmı değilmi bakmak için Altıntepe İkiler Honda servisine yakınsanız orası işin ehli ben orda baktırmıştım sağlam demişlerdi. Hala bi sıkıntı olmadı. Kolay gelsin.
abi hemen para harcatma. termostat ve müşür değiştir dersen, sanırım en az bi 500 tl gider. önce sorunun tespiti lazım.
1- aracı çalıştır ve rölantide bırak (yada zaten az bi kullandıysan, öyle rölantide bırak) benim araç 47-50 gibi fan çalışıyor.
bak bakalım fan çalışıyor mu? çalışıyorsa termostata müşürde sorun yok. çalışmıyorsa ısı kaça kadar yükseliyor?
2- radyatörde bağlantılarda sızıntı var mı? honda radyatörleri bir kez bile araç hararet yaparsa, bağlantı yerlerinden (metal plastik bağlantılarından) kaçırıyor. özellikle antifriz sudan ince olduğu için, hemen sızar. radyatör basınçlı bir alet. basınç altında su, 100 derecenin altında kaynar. mesela düdüklü tencerede su 60-70 derece ısıyı görünce kaynar. illa 100 derece olacak değil. bu basınç, kenardaki kaçaklardan radyatörünüzdeki suyu dakilalar içinde bitirir, dışarı atar.
3- otomatik vitesli araçlarda, otomatik şanzıman yağı (Atf) radyatörden soğuyor. şehir içi araçlar pek vtec moduna geçmediği için, şehir içinde araç hararet yapmıyor. şehir dışında uzun süre rölanti seyreden (2,5 - 3 gibi) bir araç, yanından vız diye geçen bir aracı görünce, dur şuna vtec'in ne olduğunu göstereyim diye gaza basıp vtec'e geçince, uzun süre yol almış ve ısınmış atf yağı, (ki yağın kaynama derecesi yüksektir ve kolay kolay kaynamaz) radyatöre girince, radyatörde ani bir ısınma ile harereti fırlatır. Siz ya hararetin ani arttığını görmezsiniz, yada kaputtan buhar çıkınca görürsünüz.
4- bu kaynama suyu kısa sürede bitirir. su olmayınca müşür ve termustat işe yaramaz, fan çalışmaz (maalesef)
sorun, bu parçalarda değil, ani ısı yükselmesindendir.
uzun yolda ya ara ara vtec e geçip yağın da su gibi dengeli ısınmasını sağlayacaksınız, ya da tüm yolculuk boyunca sakin kullanacaksınız. rampalarda otomatikman vtec'e geçer, performans istediği için. burada hızınızı düşürüp yavaş çıkacaksınız, vtec rampayı düz yol gibi çıkar. yavaş çıkıp vtece geçmemeye çalışın. Hiç hararet yaşamazsınız.
ben iki kez kenedim 1,5 saat yol gittim hararet yerinden oynamadı, bir kez bastım vtec'e geçer geçmez hararet yaptı.
tesadüf mü diye bir de dönerken denedim (denemez olaydım) yine 1,5 saat sorunsuz gittikten sonra aniden hararet yaptı.
vtec'e geçince oldu. Ben bu başıma gelene kadar, otomatik şanzıman yağının radyatörde soğuduğunu bilmiyordum. radyatörünüzdeki su, motor dışında otomatik şanzıman yağını da soğutuyor.
inanmayanlar lütfen uzun yolda bir denesin.