slm arkadaşlar...klimamda evvelki msjlardada sıkça bahsettiğim problemin sebebi %99 ihtimalle bulundu...çok ilginç,yazıyorum,uzun olabilir:))
aracımda lpg sistemi takılı olduğu için motor arıza lambam(kısaca m.a.l yazayım diyorum az sonrası için) arada sırada yanıyordu...sebebi ise malum,fakir karışım...bu lamba bir kez yandığında,daha sonra lamba kendiliğnden sönse bile aracın hafızasında bu hata kalıyor...şimdi benim araçta m.a.l yandığı için motor fakir karışım algılıyor ve ona göre tepki veriyormuş...yani karışımın verimsiz olduğunu düşünüp,motorun çalışması için gerekli gücü sağlamak için motoru yorabilecek diğer çalışanları devre dışı bırakabiliyormuş...normal şartlarda herhangi bi ekipman devre dışı kalmıyor,ama araç m.a.l yakıp hata kaydettiğinde,bundan sonra birde kl,ima açıldığında,motora yük binince ilk olarak klima kompresörünü devreden çıkarıyor...ne zamanki seyir halindeyken (aslında otomatik araçlarda seyir halinde yapmak zararlı ama) vites boşa atılınca,klima kompresörü tekrar devreye giriyordu test sürüşlerinde...m.a.l bir kez yandıktan sonra ,ilerleyen km lerde kendiliğnde sönse bile,benim araçta yine ilk olarak klimayı devreden çıkarıyormuş,yani fakir karışım arızası tamamen resetlenmeden,aracı benzinde bile kullansak,motor o arıza verisine göre b,i tutum alıyor ve kendisini yorabilecek diğer unsurları devre dışı bırakıyor...tek çare o hatayı ya bilgisayarla silmek yahut kutupbaşını söküp birazbeklemk...
çözüm ise...
*m.a.l ın yanmaması için olduıkça hassas bir lpg kalibrasyonu(lambanın bir kereliğine bile yanmaması gerek,yanarsa tekrar bu hatayı silmek gerek aynı problemleri yaşamamk için)
şimdi şöyle bir durum var...aracımda ekogas lpg kiti takılı...çok muhtemel gerekli olan hassas ayar bu lpg kitinde yapılamayabilir...bu durumda yapılacak şey ise ,lamba yine yanacak(en güzeli hiç yanmaması tabi) ama bu sefer zengin karışımdan,bu durumda aynı tepkiyi vermeyecektir motor dendi...yada madem hassas ayar bu kite yapılamıyor,kitin değişimi söz konusu olabilir...
velhasıl motor arıza lambası çoğu lpg li araçta görülebilidği için önemsiz gibi dursada 2008 civic hb te böyle bi sıkıntıya sebep oldu,tecrübe edinmiş olduk...saygılar...