Gönderen Konu: otomatik viteste dikkat edilmesi gerekenler  (Okunma sayısı 40945 defa)

honda2002

Ynt: otomatik viteste dikkat edilmesi gerekenler
« Yanıtla #50 : Ocak 10, 2009, 11:13:42 ÖS »

Özellikle ışıklarda uzun beklemelerde D'de frene basılı halde değilde N'de beklemekde fayda var delidr dediği gibi.
Bunu yapmakda en önemlisi bence araç D'de olacağından hareket etmek istiyor ve sen frene basarak bunu durduruyorsun yani bi kasılma gerçekleşiyor.Fren balatalarının ömrünü kısaltacağını düşünüyorum.Bilmiyorum yanlışmı düşünüyorum arkadaşlar.

Bide kışın el freni çekilmez mantığıyla gidersek, çok soğuk havalarda el freni çekmeden P'de bıraksak nasıl olur.

uzun ışık beklemelerinde N ye almamızın daha doğru olduğunu duymuştum. ancak fren balatasının ömründen yiyeceğini düşünmüyorum. sonuçta bir sürtünme olmuyor. ancak aracını dururken bile aniden hareket ettirmek isteyebilirsin. .(arkada duramayan bir araçtan kurtulmak için mesela.) bu nedenle ben sürekli D de tutuyorum.

ÖzgürK.

« Yanıtla #51 : Ocak 11, 2009, 12:07:25 ÖÖ »

Özellikle ışıklarda uzun beklemelerde D'de frene basılı halde değilde N'de beklemekde fayda var delidr dediği gibi.
Bunu yapmakda en önemlisi bence araç D'de olacağından hareket etmek istiyor ve sen frene basarak bunu durduruyorsun yani bi kasılma gerçekleşiyor.Fren balatalarının ömrünü kısaltacağını düşünüyorum.Bilmiyorum yanlışmı düşünüyorum arkadaşlar.

Bide kışın el freni çekilmez mantığıyla gidersek, çok soğuk havalarda el freni çekmeden P'de bıraksak nasıl olur.

uzun ışık beklemelerinde N ye almamızın daha doğru olduğunu duymuştum. ancak fren balatasının ömründen yiyeceğini düşünmüyorum. sonuçta bir sürtünme olmuyor. ancak aracını dururken bile aniden hareket ettirmek isteyebilirsin. .(arkada duramayan bir araçtan kurtulmak için mesela.) bu nedenle ben sürekli D de tutuyorum.

Peki Bide kışın el freni çekilmez mantığıyla gidersek, çok soğuk havalarda el freni çekmeden P'de bıraksak nasıl olur.

honda2002

« Yanıtla #52 : Ocak 11, 2009, 12:30:04 ÖÖ »
benim sadece bir kere el freninden dolayı balatalarım diske yapışmıştı.O da bir önceki aracımda.
daha sonra hiç başıma gelmediği için hep çekili tutuyorum.

honda2002

« Yanıtla #53 : Ocak 11, 2009, 12:33:49 ÖÖ »
benim civic in arkalar kampana olduğundandır belki 2,5 senedir hiç yapışmadı.

ibratice

« Yanıtla #54 : Ocak 11, 2009, 11:02:45 ÖS »
buraya kesin doğru  olduğunu  bildiğin şeyleri yazarsan herkeze daha iyi yardımcı olursun .

ibratice

« Yanıtla #55 : Ocak 11, 2009, 11:17:15 ÖS »
biz düz yol harici durumlarda araçlarımızı P konumunda bırakılmasını tavsiye etmiyoruz çünkü aracın ağırlığıyla ve yolun eyimi orantısında park dişlisi ve ana mil dişlileri üzerinde baskı oluşuyor zaten siz P konumundan çıkardığınız zaman yük nekadar fazla olursa okadar fazla şoklu çıkıyor .birde araç D konumunda 1 saat bile beklese problem olmaz hondanın şanzıman yağları çok iyidir kaynama derecesi çok yüksektir .

Kemall

• Ziyaretçi
« Yanıtla #56 : Ocak 11, 2009, 11:30:18 ÖS »

biraz üslübuna dikkat et.  (araç hareket halindeyken N ye almak doğru bir iş değil, çünkü şanzıman N de yağlamayı kesiyor ama dişliler dönmeye devam ediyor ) şimdi sana soruyorum yolda giderken N ye aldığın zaman şanzımanı arka koltuğa felanmı oturtuyorsun bilmediğin birşey hakkında burdaki insanları yalan yanlış şeylerle yönlendirmen doğru değil poroblemi olan arkadaşlar buraya yazacak işi bilen arkadaşlar yardımcı olacak bilmeyenler fikrini söyleyecek .

Başka bir topic te bende anlatmaya çalıştım; motorun çalışması ve yağlama olayı arabanın hareketiyle ilgili değil, motor çalıştığı sürece gerekli bütün parçalar yağlanır, hatta bununla ilgili olarak bir uzmanın görüşünüde aktardım, "vitesi boşa atmak sürüş açısından sakıncalı olabilir ama motora veya başka bir aksama hiç bir şekilde zarar vermez"  ... ama ne yazıkki hurafeler paslı çivi gibi insanın kafasına girdimi söküp atmak çok zor, ve bu yağlanmaz zırvası o kadar yaygınki, yanlız  deldr değil , sürücülerin çok büyük bir bölümü buna inanmış, ne dersen de inandıklarını savunacaklardır, hani bir laf vardır "kargadan başka kuş tanımam"  diye... insanlar yanlış bildiklerini o kadar ısrarlı savunuyorlarki ne dersen de hangi örnekleri gösterirsen göster inatlarından vazgeçmiyorlar, hatta çoğusu hemen kavgaya, dalaşmaya hazır bekliyor; ben kimseye bunları anlatmayı başaramadığım için bu konuda yazmayı bıraktım, bence sende boşver, bırak her kes doğru bildiğine inansın, sonuçta kimseye zararı yok

cancin

« Yanıtla #57 : Ocak 11, 2009, 11:39:33 ÖS »
biriniz  şanzumanın yağlamasından,  biriniz  motor yağlamasından  bahsediyorsunuz ,  biri anya biri konya,

tabiki  motor çalıştığı sürece vites nerde olursa olsun MOTOR yağlanmaya devam edecektir.

ibratice      şanzuman  yağlanmasından bahsediyor..  (otomatik vites araçlardaki yağla çalışan sistem) (otomatik vites şanzuman yağını koyuyoruz ya o sistem )

Kemall

• Ziyaretçi
« Yanıtla #58 : Ocak 11, 2009, 11:41:38 ÖS »
sen kimden yanasın Delidr denmi yoksa ibraticedenmi

cancin

« Yanıtla #59 : Ocak 11, 2009, 11:58:09 ÖS »
Ben kimden yanayım  hımmm...  iyice okuyunca  Delidr den yanayım otomatik viteste boşa atmamalıyız. Delidr yağlamayı keser derken tabiki şanzuman yağlamasından bahsediyor.. Motor yağlaması motor çalştığı sürece elbette devam edecektir.

Ben atmıyorum denemeyi bile göze almam. Bence yüksek hızda boşa alırken pek sorun olmaz da eğer yüksek hızda tekrar D ye atarken araç doğrudan 4 ü algılayp ordan mı devam etcek ya 1 den başlayıp yükseltmeye başlarsa mesela 100 km hızda..

Ben en iyisi senden yanayım Kemall   :))

honda2002

« Yanıtla #60 : Ocak 11, 2009, 11:59:30 ÖS »

buraya kesin doğru  olduğunu  bildiğin şeyleri yazarsan herkeze daha iyi yardımcı olursun .

ben bu konuda deneyimlerimden bahsediyorum.

Kemall

• Ziyaretçi
« Yanıtla #61 : Ocak 12, 2009, 12:12:50 ÖÖ »
Alıntı
Ben kimden yanayım  hımmm...  iyice okuyunca  Delidr den yanayım otomatik viteste boşa atmamalıyız. Delidr yağlamayı keser derken tabiki şanzuman yağlamasından bahsediyor.. Motor yağlaması motor çalştığı sürece elbette devam edecektir.

Ben atmıyorum denemeyi bile göze almam. Bence yüksek hızda boşa alırken pek sorun olmaz da eğer yüksek hızda tekrar D ye atarken araç doğrudan 4 ü algılayp ordan mı devam etcek ya 1 den başlayıp yükseltmeye başlarsa mesela 100 km hızda..

Ben en iyisi senden yanayım Kemall  

Bak düşününce hak yolunu buldun >=ok Bu arabaların artık her şeyi akıllı, yolun eğimini bile algılayıp vites küçültüyor, yağmuru hissedip silecekleri çalıştırıyor, hiç o şanzuman yağlamasını şansa bırkırmı elin caponu :seytani..belki o dedkleri M.Ö modeller için geçerli olabilir ama günümüz teknolojisiyle üretilen arabalarda hiç bir şey şansa bırakılmıyor, honda keyf için vermiyor o 6 yıl garantiyi, adamlar her şeyine güveniyor arabanın, ..bazı arkadaşların bahsettiği devir uygunluğu falan tahmin , başka bir şey değil, ben senelerdir bu "peygamber vitesini" kullanıyorum, hemde hemen hemen her marka arabada, daha hiç birinde bir sorunla karşılaşmadım, mesela 85 model toyota corona yı 3 yıl kullandım, hiç arıza falan görmedim..Sürüş güvenlği açısından kesinlikle sakıncalıdır, bu nokta savunulamaz, ama arabaya zarar vereceği konusu hikaye <nohapy

Ser-G

« Yanıtla #62 : Ocak 14, 2009, 05:26:55 ÖS »
arkadaşlar şimdi araç hareket halindeyken N ye atalım mı atmayalım mı ? :s

galerici bir arkadaşım gecen gün aracıma bindi ve bi kaç tavsiyede bulundu.

yokuş yukarı çıkarken gaza yüklenme hep aynı seviyede dursun ayagın

ve rampa aşşağı yolda N ye al demişti..

bir saat filan kullandı benzin ibresi dipteyken 10 liralık benzin aldık normalde imkansız ama bu boşa alma hikayesinden sonra ibre çeyreğin üstüne çıktı ?

honda2002

« Yanıtla #63 : Ocak 14, 2009, 05:56:33 ÖS »
araç rampa aşağı bile olsa N  ye alınmaz. rampa aşağı inerken gaza basmazsanız zaten araç yakıt tüketmez.
yokuş yukarı gaza yüklenmezsen tüketim daha düşük olur.
kafanızda halen soru işareti kaldıysa yetkili honda servislerinden bilgi alabilirsiniz.
dediklerimi teyid edeceklerdir.

altunparmak

« Yanıtla #64 : Ocak 15, 2009, 12:38:01 ÖÖ »

araç rampa aşağı bile olsa N  ye alınmaz. rampa aşağı inerken gaza basmazsanız zaten araç yakıt tüketmez.
kafanızda halen soru işareti kaldıysa yetkili honda servislerinden bilgi alabilirsiniz.

>=ok

34N1005

« Yanıtla #65 : Ocak 15, 2009, 12:39:53 ÖÖ »

araç rampa aşağı bile olsa N  ye alınmaz. rampa aşağı inerken gaza basmazsanız zaten araç yakıt tüketmez.

sonuna kadar katılıyorum +10

Ser-G

« Yanıtla #66 : Ocak 16, 2009, 04:44:57 ÖS »

bilgiler için teşekkürler.

honda2002

« Yanıtla #67 : Ocak 17, 2009, 07:35:49 ÖS »
rica ederiz.

keyifli sürüşler.

animadaru

« Yanıtla #68 : Aralık 11, 2011, 01:19:51 ÖS »
Boşa atabilirsin el frenini çeker park a alırsın bir sorun olmaz. Geç yazılmış bir cvp hiç yazılmamasından iyidir :D

tavuksuyu

« Yanıtla #69 : Ağustos 04, 2012, 08:00:31 ÖÖ »
Hort :)

1-Araba P modundayken ve ayağım frendeyken kontak anahtarını çeviriyorum ? (D) (Y)
2-El freni indirilip, akabinde Vites'teki mandala basılı tutup P-R-N-D yapıyorum. ( Kitapçıkta tüm geçişler arasında mandala basılması gerekir gibi bir ifade yok. Yanılmıyorsam sadece R'ye geçişlerde basılmalı. Ben tüm geçişler arasında basıyorum, sıkıntı olur mu?
3-Bir arkadaş, devir 2500-3000 arasındayken gaz ver ayağını çek ki vites artsın dedi, diğeri onu dinleme şanzımanı dağıtırsın dedi. Hangisi doğru?

Aklıma soru gelirse eklerim, teşekkürler.

ed35

« Yanıtla #70 : Ağustos 04, 2012, 09:25:25 ÖÖ »
Hort :)

1-Araba P modundayken ve ayağım frendeyken kontak anahtarını çeviriyorum ? (D) (Y)
2-El freni indirilip, akabinde Vites'teki mandala basılı tutup P-R-N-D yapıyorum. ( Kitapçıkta tüm geçişler arasında mandala basılması gerekir gibi bir ifade yok. Yanılmıyorsam sadece R'ye geçişlerde basılmalı. Ben tüm geçişler arasında basıyorum, sıkıntı olur mu?
3-Bir arkadaş, devir 2500-3000 arasındayken gaz ver ayağını çek ki vites artsın dedi, diğeri onu dinleme şanzımanı dağıtırsın dedi. Hangisi doğru?

Aklıma soru gelirse eklerim, teşekkürler.
1.'si Doğru

2. ise kendi aracım için konuşuyorum;bütün geçişler mandalı kullanarak yapılıyor zaten aksini yapamam kilit mekanizması var..

3.Şanzıman filan dağılmaz,cahil bir insan söylemi tamamen...Arkadaşınız bi nevi haklı,yumuşak gaza basışlar da nazik ve çabuk vites değişir ve yakıt azalır,tıpkı 2500-3000'de hafif ayağın çekilmesi ilede değişebilceği gibi...

Bunlara alternatif illaki vites değiştireceğim diyorsanız adamlar direksiyona kulakçıkta koymuş ;)

Ama benim tavsiyem vites çabuk değişsin isteniyorsa gaza yumuşak davranılmalı,çünkü gaz
pedalının hareketine göre vites değiştirme devride değişmekte ;)

Şanzıman dağılır filan şehir efsanesi ;)

mertkan677

« Yanıtla #71 : Ağustos 04, 2012, 03:33:35 ÖS »
Boşta 5000 devire kadar gaz verip 5000 devirde D konumuna alsak ne olur acaba çok merak ediyorum güzel bir kalkış elde edilir mi yoksa sadece şanzumanın canını mı yakmış oluruz ?

ademira

• alp
« Yanıtla #72 : Ağustos 04, 2012, 09:17:13 ÖS »
Evet.Denemedim ama muhtemelen cayırtılı ve kütürtülü ve dahi bol acılı bir kalkış icra etmiş olursunuz.

tavuksuyu

« Yanıtla #73 : Ağustos 05, 2012, 06:40:14 ÖÖ »
Yanıt için teşekkürler. Bir sorum daha olacak. Araçla trafikte durduktan sonraki kalkışlarda hızlanma yavaş oluyor, eğer araç içinde bir kaç kişi olursa çok daha ağır kalkıyor tabi. Çok fazla da gaza da abanmak istemiyorum ama 90 civic'e bile kalkışta geçildik.

ed35

« Yanıtla #74 : Ağustos 05, 2012, 10:22:19 ÖÖ »
Yanıt için teşekkürler. Bir sorum daha olacak. Araçla trafikte durduktan sonraki kalkışlarda hızlanma yavaş oluyor, eğer araç içinde bir kaç kişi olursa çok daha ağır kalkıyor tabi. Çok fazla da gaza da abanmak istemiyorum ama 90 civic'e bile kalkışta geçildik.
Vites küçültün ya da gaza basın,ağır olunca bi şekilde güçlendirmek lazım aracı.
Ama benim tavsiyem gaza direk basmak yerine kulakçıklardan - yapıp daha sonra gaza basmanız,güçlü ve atik bir biçimde kalkarsınız ;)