Gönderen Konu: ŞEHİRİÇİ İÇİ OTOMATİK VİTES KULLANIMI İLE İLGİLİ SORU  (Okunma sayısı 48720 defa)

fikito

Ynt: ŞEHİRİÇİ İÇİ OTOMATİK VİTES KULLANIMI İLE İLGİLİ SORU
« Yanıtla #25 : Nisan 22, 2008, 07:37:05 ÖS »
inş abi hepimize :)

sanli90

« Yanıtla #26 : Eylül 09, 2009, 03:47:31 ÖS »
1. parketmişsin gibi işlem yapmış oluyorsun. sık yapmak (her ışıkta) sıkıntı yaratabilir
2.el freni çeksen tabiki olur N demek araba boşta demek
3. P konumunda araç şanzımanı kilitler ama P (Park) içindir ve ışıklarda yapmanı tavsiye etmem zararlı olabilir.
4.benim bildiğim en sağlıklısı bu çünkü N e aldığımız zaman şanzımandaki yağ basıncı düşüyor ve en uzun ışık 1 dk gibi bir zamandır sonra D veya S konumuna aldığında şanzımanın kısa sürede yağ basıncını arttırmasını bekleriz bu da aracı zorlar aslında

P- Park
R- Reverse (geri vites)
N- Neutral (Boş)
D- Drive (sürüş modu) (acil durumda kulakçığa dokunursan vites değiştirebilirsin ama kısa sürede otomatiğe geçer kendisi)
S- Short (Bazı insanlar sport desede değildir kendisi vites aralıkları küçüktür, ayrıca tiptronik kullanım için bu konum belirlenmiştir. eğer kulakçıklardan birine bu modda dokunursan araba manuel vites değiştirme konumuna geçer bir süre dokunmazsan . bu bölümün otomatik programında ilk4 vites vardır yani araç 5. vitese geçmez. sıkışık trafikte tavsiye edilir.)

Bugün arkadaşım ziyaretime geldi. Kendisinde Audi A6 (2008) var. Konu açıldı işte Otomotik vitesden dedim sport değil o kanka "S" olan Short forumda okudum vs. anlattım yok kanka bak dedi torpidodan kitapçığı çıkardı açtı gösterdi gerçektende Sport yazıyor şok oldum Short yazmıyor. Spor kullanım için yazıyor ve 5 km hızın altında S ye alın araç 5 km hızın üstündeyken almayın vs. bissürü bilgi yazıyor tabi ben şok oldum ayrıca vites aralığı kısa değil hatta dahada uzun yazıyor spor amaçlı kullanımdan dolayı...

Sorum şu Hondada bu farklımı_?
« Son Düzenleme: Eylül 09, 2009, 03:51:00 ÖS Gönderen: sanli90 »

esmerim0034

« Yanıtla #27 : Eylül 09, 2009, 10:30:16 ÖS »
bencede n ye alıp beklemek d de iken araba ilerlemek ister ama frenle bunu durdurmuş oluoz yani araba ister istemez kasıo kendini benim kullandığım ex olduğu için şanzıman eski tip benim arabada çok farkedio yeni sistemde bunu hissetmeyebilirsiniz ama.n de frene basmak benim için mantıklı gelio açıkçası

sanli90

« Yanıtla #28 : Eylül 10, 2009, 07:27:45 ÖÖ »
Ben dur kalk trafikte D2 yi kullanıyorum ama normalde D yi kullanıyorum trafik ışığına yakalansamda D de değiştirmiyorum...

S- Short (Bazı insanlar sport desede değildir kendisi vites aralıkları küçüktür" Audi A6 (2008) Sport yazıyor Spor kullanım için vites aralıkları uzundur yazıyor...

Hondada bu farklımı_? Bilen yokmu millet :) bana dert oldu kaldıki benim arac triptonik değil yani S yok neyse...

« Son Düzenleme: Eylül 10, 2009, 07:30:09 ÖÖ Gönderen: sanli90 »

hakangunister

• www.osgun.com.tr
« Yanıtla #29 : Eylül 11, 2009, 03:21:50 ÖÖ »
Audi de farklı olabilir. Bence onu dert etme o kadar :) Hem vites aralığı uzun olan bir araç nasıl oluyorda spor kullanım için uygun oluyor. O zaman F1 araçları 7 vites değil 3 vites olurdu. Tamam biraz uç bir örnek oldu ama neden bütün otomobil firmaları araçların vites sayılarını arttırıyor. Çünkü hem yakıt tasarrufu sağlamak hemde aracın istenildiğinde daha çabuk hızlanmasını sağlamak için. Bir araçta yakıt olayı daha çok gaz kelebeğinin ne kadar açık olduğu ile ilgilidir.

Bu arada 1 dk den daha az beklenecekse N ye atılmaması daha iyidir. Çünkü otm vites araçlarda farklı bir kavrama sistemi var ve her N ye atışında bu sistemi devreden çıkarıyor sanda D ye attığında tekrar devreye sokuyorsun ve bu çok da sağlıklı bir şey değil. D1  D2 D3 kullanımı ile ilgili de ben nacizane bildiklerimi paylaşayım.  Eğer araba D2 de diyelim. araç sadece 1. ve 2. vitesler arasında gezer. Gaza ne kadar basarsanız basın 2. vitesten yukarı çıkmaz. Mesela D3 konumunda araba o zaman da aynı şekilde. 1. 2. ve 3. vitesler arasında gezer araç.

Sonuçta otm vites araçlar gaza basma durumuna göre vites geçişlerini ayarlar. Eğer gaz pedalına çok yüklenerek kalkarsan ve ayağını pedaldan hiç çekmezsen araç sürekli yüksek devirde vites atar. Eğer yumuşak ve az basarak kalkarsan araç düşük devirlerde vites atacaktır. Yavaş giderken ayağını gaz pedalından çekmene falan gerek yok. Sadece biraz daha bas araç hemen vites düşürür. Otm vites araçlar buna göre düzenlenmiştir. Fakat otm vites sürekli vites yükseltmek ister ki yakıt tasarrufu yapayım diye. BU bilgileri şunun için verdim. Diğelim ki bir rampa çıkacaksınız ama maximum yapacağınız sürat 50-60... şimdi siz sadece D konumunda çıkmak isterseniz bür süre sonra gaz pedalına çok yüklenmeyeceğiniz için araba vites düşürecektir. ama vites düşürdüğünde aracın devri düşer ve doğal olarak çekiştence düşecek , araç yavaşlamaya başlayacaktır. Siz tekrar hızlanması için gaza daha fazla basacak ve araca vites düşüreceksiniz. sonra tabi ki 60 km yi geçemeyeceğiniz için tekrar gaz pedalından ayağınızı biraz çekeceksiniz. araç gene vites yükseltecek gene yavaşlamaya başlayacak. bu böyle sürüp gidecek. işte bunu engellemek için aracı D2 veya D3 konumuna alırsanız araç sürekli o viteste kalacak sürekli vites değiştermek zorunda kalmayak. mesela 60 km hızla rampa çıkıyorsunuz ve araç bir 3. vites bir 4. vites yapıp duruyor. işte bunu engellemek için alın D3 e sürekli 3. vites gidin.

hakangunister

• www.osgun.com.tr
« Yanıtla #30 : Eylül 11, 2009, 04:16:50 ÖÖ »
Bunu yazmayı unuttum. Aynı olayı rampa aşağı inerken de kullanabilirsiniz. Örneğin arabada 4 kişi var rampa aşağı iniyorsunuz sürekli frene basmanız gerekecek D konumunda iken. Ama hızınıza göre D1 D2 veya D3 tercih edersiniz devri yükseltirsiniz. aynı düz viteste kompresor yapmak gibi. Freni çok daha az kullanarak rampa aşağı inmeyi kolaylaştırırsınız.

fırfır

« Yanıtla #31 : Eylül 11, 2009, 07:33:47 ÖÖ »
otomatik kullanıcıları için süper bilgiler ellerinize sağlık arkadaşlar....bir çok doğru bildiğimizin yanlış olduğunu öğreniyoruz zamanla otomatik kullanmanın bırak arabayı kendi gider olmadığını görüyoruz..birde benim sevmediğim bir olay insanların kafasında otomatik araba çok yakar düşüncesidir.bunu insanların aklından sildirmek için herşeyi deniyorum....otomatik arabayı nekadar agresif kullanırsan okadar cok yakar ama ışıklarda yavaş kalk,yolda gaza basılmıcak yerde pistonların kendi hareketıyle arabanın gıdecek yerınde gaza basma veya ne bilim arabanın vites atışlarını hissederek gaz pedalıyla kendin yap manuel arabadan bir farkı kalmıyor 2 kuruş daha fazla yakıcak belki ama manuelın eziyetini çekmiceksiniz.FOREVER AUTOMATİC :)

esmerim0034

« Yanıtla #32 : Eylül 11, 2009, 11:43:03 ÖÖ »
valla keşke otomatik almasaydım dedim ben düz vitesin yerini tutmuyor.bi dahaki arabam kesinlikle manuel olucak

ysf55

« Yanıtla #33 : Eylül 20, 2009, 09:55:27 ÖS »
benim araçta 1-2-d3-d4 diye yazıyor normal şehir içinde dur kalk oluyor sürekli hangi viteste kullanmam gerek aracı. aracı aldığım adam d4te kullan dedi simdilik öle yapıyorum.

Disabled

• Добрий ранок
« Yanıtla #34 : Kasım 02, 2010, 12:40:50 ÖS »
Arkadaşlar sizlere sorum olacak.

Araba seyir halindeyken D viteste S geçiş yapabiliyormuyuz.

Bendeki Civic 2010 Prem. Otom.

hdyt

« Yanıtla #35 : Kasım 03, 2010, 01:36:15 ÖS »
Şehir içinde d3 te kullanın.

Seyir halinde d den s ye d3 e d ye 1 e 2 ye vitesi  geçirebilirsiniz. sıkıntı olmaz.

artyom

« Yanıtla #36 : Mart 08, 2013, 06:55:49 ÖS »
şimdi trafik ışıklarında siz diyorsunuz ki D de kalsın şamzımanı rahatsız etmeyin. peki ya frenler? onlar N de daha rahat etmiyor mu?

ademira

• alp
« Yanıtla #37 : Mart 08, 2013, 07:41:15 ÖS »
Frenlerinize birşey olmaz korkmayın.O esnada duruyor olduğunuz için disk ile balata arasında sürtünmeye dayalı bir münasebet bulunmamaktadır.Bu nedenle disk ve balatada herhangi bir aşınma söz konusu olmayacaktır.