Aracım füme renk seramik kaplamayı değerlendireceğim peki füme renk film kaplamanın maliyeti nedir?
Kaplama neredeyse istediğiniz her renk olabiliyor (hatta renk değişikliği bile yapabilirsiniz), ancak fiyat renge değil (çok uçuk kaçık bir renk seçmezseniz tabii) daha çok seçtiğiniz filme bağlı... Ben 1.5 sene kadar önce yaklaşık 2000 TL yaptırmıştım Oracal 970 Serisi ile, bu piyasadaki en kaliteli filmlerden biri..
(Bulabildiğim bilgilere göre) Seramik kaplama tabakasının kalınlığı 0.75~1 mikrometre arasında. Film ise 110 mikrometre (O 970). Tabii bu bir tercih meselesi, ama ben yine filmi tercih ederim.
Bir diğer seçenek de sökülebilir sıvı kauçuk oto kaplama, ancak bu birkaç uygulama sonrasında 100 mikrometre kalınlığa ulaşabiliyor. Fiyatına dair fikrim yok.
Bir de -gerek film,gerekse seramik kaplama için- garantiye / etkin koruma sürelerine (..yıl gibi) fazla takılmayın. Bu değerler çevresel şartlara çok bağlı, genelde bu süreleri fazla güneşi olmayan Avrupa iklimlerine göre belirtiyorlar. Aynı süre (5 yıl) kaplama filmleri için de belirtiliyor, ama yaptırdığım yerde bana "Türkiye'nin güneşine 3 yıl filan dayanabilir" demişlerdi bunu belirterek.
Bu arada ben bir şeyi tam anlayamadım: Muhtelif videolarda öyle bir gösteriliyor ki, sanki buna sert bir şekilde taş vs. gelse hiçbir zararı olmayacak. Anlamadığım ise, yaklaşık 0.7 mm kalınlıktaki sacda iz bırakabilecek şiddette bir darbe, 1 mikrometrelik (700 kat daha ince!) bir kaplamayı nasıl boz(a)maz?