Selamlar.
Beygir gücü, aracin belli bir devirdeki gücüdür. Tork ise beygir gücünün bir türevidir ve devir değişkenini de içerir. motorun devri artarkan gücü de artiyor.. Ama her zaman ayni oranda artmazlar. Devir artarken motor gücü cok daha fazla artabilir, ayni oranda artabilir, daha düşük oranda artabilir. Beygir gücünün en yüksek oranli arttiği an, tork en yüksek değerini almiştir.
Yani aracin hizlanmasini nihai olarak etkileyen değişken beygir gücü değil torktur. Bu durumda aracini sürekli en yüksek tork sevilerinde tutarak hizlandirabilen bir kişi, aracin gerçek hakkini ancak o zaman verebilir diyebiliriz. Cok yüksek devir ve düşük tork sevilerinde boş yere devir çevirip motoru zorlayip, çok yakit yakip olduğunuz yerde saymak yerine en uygun zamanda bir üst vitese geçip, torku daha üst seviyeye getirip iyi bir şekilde hizlanilabilir.
Herkesin bildiği bu bilgiler doğrultusunda civic VTec2 nin en iyi nasil hizlanabileceğine bakalim... dyno verileri ve vites oranlariyla bunu gayet tabi görebiliriz. burada kullanilan dyno verileri üzerinde hic oynama yapilmamis ve 195/60/15 lastikli bir vtec2 nin oldugu için, bu bilgiler sadece böyle bir arac icin gecerlidir. dyno değerleri rototest.com adresinden alinmistir ve tork birimi Nm dir. vites oranlarini ise çok aramama rağmen bulamadiğim için atladim arabama ve kendim ölçtüm.
aşağıdaki tabloda hangi viteste hangi devirleride hangi hızı yapabildiğimizi ve o hizda hangi tork seviyesinde olduğumuzu görmekteyiz.

tabloda görüldüğü gibi
1.vitesden ---> 2. vitese 5411 rpm
2.vitesden ---> 3. vitese 5300 rpm
3.vitesden ---> 4. vitese 5100 rpm
4.vitesden ---> 5. vitese 4900 rpm
devirlerinde geçilirek en iyi hizlanma elde edilebilir. bunu şu şekilde anlamaktayiz.
renkli kisimlar vites geçişlerini belirtmektedir. Ve bir üst vitesteki hız seviyesi geçtiğimiz vitesin hızı ile aynı olmalidir. Ve öyle bir devir seviyesi seçmeliyizki aynı hızlarda kullanilan vitesin bir üst vitesin hızları ve tork değerleri eşit olsun. Yani bu seviyeyi aştığımızda, araç hizlaniyor ama bir üst vitesdeki kadar iyi değil, çünkü tablo dan görüldüğü üzere bir üst vitesin tork seviyesi daha iyi yerlerde. Bu seviyenin altinda da vites değiştirmemeliyiz çünkü eşit hızlarda bir üst seviyedeki vitesin torku daha düşük seviyede olmuş oluyor.

bilgiler teorik gibi görünsede kesinlikle uygulama ile birebirdir, çünkü dyno değerleri motor üzerindeki değerler değil, teker üzerindeki değerlerdir. Bu bigilere ulaştiktan sonra tekrar çiktim yola ve belirlemiş olduğum devirlerde vites geçişlerini yaptim. Süre olarak ölçmedim ama, burda bulmuş olunan değerleri geçtiğimde gerçekten motorun boşa devir yaptiğini farkettim. çünkü gösterilen devirlerde vites yükseltildiğinde ivmelenmeyi hissediyorsunuz.
Ayni şekilde herhangi bir aracin dyno değerleri ve vites oranlari bilgileri olduktan sonra bu şekilde değerler bulunabilir.
Bütün hondacilara ve drag severlerin bilgisine...
Keyifli forumlar...