• Welcome to TeamHondaTurkey.Com.

Headers (Egzos Manifoldu)

Started by VTEC, February 08, 2007, 09:13:59 AM

Previous topic - Next topic

VTEC

Motorun yanma odasında patlayan yakıt ve hava karışımı, dışarıya egzoz gazı olarak çıkar. Bu çıkış ne kadar rahat gerçekleşirse, motor o kadar performanslı çalışır.

Bu arada egzoz sesi de biraz artar. Otomobil üreticileri egzoz sistemin!, hem ses izolasyonu hem de performansı bir arada sunabilmek amacıyla geliştirirler.

Performans sağlayan egzoz sistemlerindeyse çıkışlar daha da rahatlatılarak egzoz gazının dışarıya çok daha kolay atılması sağlanır. Egzoz sisteminin tüm parçaları, çeşitli firmalar tarafından üretiliyor. Bu parçaların basında gelen son susturucu ve egzoz manifoldu (headers), otomobilin performansını en çok etkileyen parçalar.

Headers, yanma odasında oluşan gazın dışarıya daha rahat ve düzenli çıkabilmesini sağlar. Her silindirden ayrı ayrı çıkan atık gazlar, headers sayesinde bir düzene girer ve bunların oluşturduğu negatif basınç gücün daha da artabilmesini sağlar

Headers takıldığı takdirde, otomobilin orijinal egzoz sisteminin de komple değiştirilmesi gerekir. Bu şekilde otomobilin motor yapışı ve hacmine göre yüzde 5 ile 10 arasında güç artışı sağlanabilir. Egzoz sisteminde çok fazla değişiklik yapmak istemeyenlerse, sadece son susturucu veya bununla birlikte orta susturucuyu değiştirmekle de yetinebilirler. Ancak bu durumda fazla bir güç artışı sağlamayabilir.

Genellikle paslanmaz çelikten üretilen egzoz sisteminin orijinalinden daha hafif olması da performans severler için bir avantaj sayılabilir.

vtec-26

tuner zafer

teşekkürler vtec    =d> =d> =d> =d> =d>

ysfrmk

Alp_S2000

Güzel olmuş
Bu konuda daha fazla araştırma yapanlar headerslar ve katkılarıyla alakalıda bilgi eklerlerse süper olur.

whitehan

ysfrmk

HaKaN S2k

burak reis

be-genc

ufuk

Kulaktan kulağa dolaşan bilgilerle biliyordum bunu .  tam anlamıyla öğrenmiş oldum  tşk ler paylaşım için ...

mali

güzel ve yararlı paylaşım teşekkürler

sercan8137

Tam anlamıyla öğrenmiş olduk. Sadece headers tek başına çok bir faydası yok.

husam

bilgş için saol
araca ne kadar hp sağlıyor yada sağlamıyor açıklaya bilirmisin

vtech07

teşekkürler bilgi için merak eden çok kişi vardı bu konuyu bence....

digalo

paylaşım için teşekkürler...

aRas

Kulaktan duyma biliyordum bende.Detaylı oldu,öğrenmiş oldum.

Teşekkürler Deniz Abi

PearL GreY MoNsteR

kacaman

HondaFit

Quote from: husam on November 07, 2009, 08:10:33 PM
bilgş için saol
araca ne kadar hp sağlıyor yada sağlamıyor açıklaya bilirmisin

Öyle birşey yok, senin motorunun büyüklüğüne ve hacmine göre değişir.

patagon

arabaların görünen taraflarından az çok anlıyoruz ama kapalı kutu olan görünmeyen taraflarında özellikle motorun altında neler olup bittiği, ne oyunlar döndüğünden bihaber birisi olarak faydalandığımı belirtmek isterim paylaşım için teşekkürler...

VvhiTEC

Ben biliyordum ama eminde değildim aslında.Bilgim pekişmiş oldu sayende.Teşekkür ederim paylaşımın için...